REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.2° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

În nordul Argentinei, există copii indigeni care încă mor de malnutriţie

În nordul Argentinei, există copii indigeni care încă mor de malnutriţie

Replica API 4 martie 2020 | 00:00 731

În Argentina, altădată una dintre cele mai bogate ţări din lume şi mult timp furnizor de carne de vită, există copii care mor de foame, relatează Reuters.

În provincia Salta din nordul extrem al Argentinei, într-o comunitate indigenă mică, lovită de sărăcie extremă, opt copii au murit numai în ianuarie de malnutriţie şi din cauza lipsei de acces la apă potabilă curată, au informat autorităţile sanitare.

Foto: (c) Ueslei Marcelino / REUTERS

Problema afectează şi alte locuri şi a determinat guvernul naţional să anunţe un plan de combatere a foametei. Guvernatorul de Salta a declarat stare de urgenţă de sănătate publică, promiţând să lucreze cu guvernul naţional pentru a livra apă curată în regiune.

În provincie, copiii din comunitatea wichi, care are o populaţie de doar 1.200 de persoane, se joacă desculţi în noroi, în faţa unor case construite de mână din lemn şi din pânză.

Foto: (c) Ueslei Marcelino / REUTERS

La Tartagal, un oraş mic din apropiere de locul unde trăiesc aceşti băştinaşi, paturile de spital sunt pline cu copii wichi afectaţi de malnutriţie şi de o serie de alte probleme de sănătate legate de lipsa apei curate, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii. Uneori, copiii ajung prea târziu pentru a mai putea fi recuperaţi, spune Juan Lopez, managerul spitalului din Tartagal.

Complicaţiile legate de problemele de sănătate au dus la moartea a opt copii wichi în ianuarie, potrivit acestuia. Comunitatea are de asemenea una dintre cele mai mari rate din ţară de mortalitate infantilă.

"Suntem constant în legătură cu provincia Salta. Asigurăm asistenţă alimentară şi sanitară", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Argentina, adăugând că există echipe ale guvernului federal care lucrează în provincie.

În urmă cu un secol, Argentina era una dintre cele mai prospere ţări, dar în ultimele decenii a trecut printr-o serie de crize economice. Cea mai recentă a început în 2018. Inflaţia este de peste 50%, iar rata sărăciei este de 35%. Astfel că cel mai puternic lovite sunt comunităţile de indigeni, care sunt istoric sărace, mai scrie Reuters, citată de Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272