REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

ÎN PRAGUL DISPERĂRII. La fiecare ploaie, SE TEME CĂ RĂMÂNE FĂRĂ CASĂ! VIDEO

ÎN PRAGUL DISPERĂRII. La fiecare ploaie, SE TEME CĂ RĂMÂNE FĂRĂ CASĂ! VIDEO

Replica API 17 iunie 2019 | 00:00 451

O femeie din comuna Horia a ajuns în pragul disperării: la fiecare ploaie, asistă neputincioasă cum șuvoaiele de apă îi distrug proprietatea, puțin lipsind să îi ia pe sus și casa! A bătut la ușa autorităților în repetate rânduri, dar până în prezent nu a primit decât promisiuni. Dar promisiunile că „se va face” nu îi protejează cu nimic gospodăria. Sâmbătă, 15 iunie a.c., a plouat din nou și, spunea localnica, a fost mai rău.

„Este peste puterea omenească de înțelegere și de suportabilitate ceea ce se întâmplă!”, își strigă Daniela Ionela Vasile disperarea. Casa în care trăiește este situată pe strada Principală din comuna Horia, la marginea localității, la ieșirea spre Saraiu. Într-o zonă inundabilă, după cum spun și autoritățile locale, și după cum resimte și ea, la fiecare ploaie mai puternică. „Anul trecut, de șase ori au fost inundații, de șase ori mi-a fost distrusă gospodăria. Anul acesta, este deja a doua oară, dar parcă acum a fost mai rău ca niciodată. Toată apa de pe câmp se adună în șosea și vine la mine în curte. Gardul a fost distrus, am șanturi adânci în gospodărie, stâlpul de iluminat din stradă, din dreptul meu, stă să cadă. Apa a ajuns deja la temelie, îmi este teamă că la următoarele ploi îmi intră și în casă, nu mai este mult”, povestește femeia.

De ceva vreme, tot bate pe la ușile instituțiilor, în căutarea de sprijin. Nu poate lupta singură cu șuvoaiele de apă care amenință să îi ia pe sus locuința. Așa că a mers în mai multe rânduri la Primăria Horia, iar în plus s-a adresat și Administrației Bazinale Dobrogea Litoral, cât și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, poate poate cineva va lua măsuri. De peste tot, a primit promisiuni. Specialiștii au venit, au studiat terenul, problema, au lansat soluții... și au plecat. Niciuna dintre soluții nu a fost pusă în aplicare, dar ploaia nu ține cont de birocrație. Sâmbătă, 15 iunie a.c., a fost din nou cod portocaliu, din nou șoseaua s-a transformat într-un imens șuvoi de apă, care a luat cu asalt gospodăria femeii.

„Am ajuns ca atunci când știu că plouă să plec de acasă. Îmi este frică. Sâmbătă nu am mai plecat și am privit neputicioasă cum se distruge, din nou, totul”, a mai relatat femeia.

Bolnavă, femeia spune că a ajuns în pragul disperării și că s-a gândit inclusiv să facă greva foamei, totul de teamă că va rămâne fără casă. Deși a făcut tot ce a putut, nu a stat cu mâinile în sân, ci a tot semnalat autorităților locale. „În alte localități s-a putut, străduțele au rigole, au tuburi pentru dirijarea apei. La noi nu se poate. Am tot mers la primărie, am vorbit și cu primarul de multe ori, am făcut și sesizări scrise. De fiecare dată mi se răspunde că se va face. Când? Unde să mai merg ca să facă cineva ceva? Am sunat sâmbătă și am întrebat unde pot să sun, pe cine să chem să mă ajute și mi s-a răspuns „să sun la Dumnezeu”. Hal de răspuns...”, s-a plâns femeia.

Contactat de „Replica de Constanța”, primarul comunei Horia, Gigel Sava, a precizat că este la curent cu problema semnalată de femeie. De altfel, nu este singura din zonă care se confruntă cu inundațiile, la fiecare ploaie. Edilul afirmă că situația a fost discutată în cadrul Consiliului Local Horia, că au fost achiziționate mai multe mașini de piatră și că în cel mai scurt timp se va interveni.

„Avem utilajul, avem oameni, am cumpărat și piatră, vom face lucrarea cel mai probabil săptămâna aceasta. Am vrut să intervenim și mai devreme, pentru că ne-a tot semnalat, dar când am vrut, ea pusese deja pământ. I-am spus că nu se rezolvă nimic, dar... acum, că ploaia a spălat pământul, putem interveni, să punem piatră, așa cum trebuie”, a afirmat primarul Gigel Sava.

Florentina BOZÎNTAN

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai,puliijim,poate a facut-o patroana de ma-ta,drept multumire ca a fatat un bou ca tine. hai,muie!
0
0
Bai MARETU JIJI....biserica aia e facuta de un patron din localitate, in totalitate! Mai intereseaza-te inainte sa mananci kkt....si apoi citeste bine articolul sa vezi despre ce e vorba mai exact inainte sa aduci acuze. Horia....are foarte multe probleme la acest capitol, e topografia de asa natura, si chiar s-au facut progrese. Mergi acolo, vezi si apoi da-i bice la comentarii!
2
1
Pai,pulifriciul asta de primar le face biserica noua si isi vede de gainariile lui,ce,mai are timp pentru amarastenii care l-au votat?
6
4
Ce piatra sa pui, ba? Construitii femeii o casa in zona neinundabila si faceti un canal de aductiune pe terenul actualei case. Pui piatra aici, apa intra in alta curte.
8
3
Comuna Horia?? Veniti in Constanta pe strada Popurului, Rasuri, Steagului, Trandafirului sa vedeti acolo prapad ai apa de 1 metru cand ploua. Trebuie sa il luam pe STROE si pe RAJA la o muie!
10
5

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920