REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

În războiul dintre RATC şi Casa de Pensii, de vină sunt morţii cu legitimaţii de călători

În războiul dintre RATC şi Casa de Pensii, de vină sunt morţii cu legitimaţii de călători

Replica API 13 ianuarie 2012 | 00:00 145

Scandal la Prefectură:

Scandal la Prefectură:

La Prefectura Constanţa s-a desfăşurat, ieri, o şedinţă a Comisiei de Dialog Social, în care s-a discutat problema dintre Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanţa, aflată într-o situaţie delicată, şi Casa Judeţeană de Pensii, între cele două instituţii existănd şi procese procese în instanţă. Potrivit directorului general al RATC, Casa Judeţeană de Pensii are datorii către Regie, numai pe anul 2010 în cuantum de 16 miliarde lei vechi. Tot el a afirmat că RATC riscă să intre în faliment, dacă nu se va rezolva problema banilor pe care îi are de încasat, întrucât ANAF ar putea să le blocheze conturile şi nu vor mai avea bani de motorină şi de salarii. Între reprezentanţii celor două instituţii s-au purtat discuţii în contradictoriu, timp de câteva ore, pe marginea convenţiei privind acordarea de gratuităţi, din partea RATC, pentru pensionari şi persoanele cu probleme speciale, pentru care Casa de Pensii nu a mai decontat nimic în ultimul timp. "Se invocă tot felul de chichiţe, că nu sunt bani etc, care nu sunt prevăzute în lege. Avem 4 procese, dintre care unul a fost câştigat. Nu vom mai putea continua activitatea, pentru că nu avem bani. Pentru banii pe care nu am putut să-i virăm statului, am plătit penalităţi de 12 miliarde lei vechi. Pericolul mare este altul: riscăm să ne execute ANAF-ul. Nu vom mai avea bani nici de motorină şi vom fi nevoiţi să dăm uncitorii în concedii fără plată. Să nu mai vorbim că, din 2008, am tot redus cheltuielile, prin concedieri şi nici nu am mai mărit salariile de 4 ani. Riscăm să intrăm în faliment din cauza Casei de Pensii", a precizat directorul RATC. Totul pare să fi pornit de la faptul că RATC nu a eliberat lunar abonamentele aşa cum prevede articolul 3 din convenţia respectivă, ci fiecare beneficiar a primit un permis gratuit, această procedură nedând posibilitatea verificării realităţii prestării acestor servicii lunar. "Din verificările prin sondaj a listelor din ianuarie - iunie 2009, 344 de persoane nu se regăsesc cu semnătură, deşi RATC a cerut decontul pentru fiecare persoană din listă", susţin reprezentanţii Casei de Pensii. La un moment dat s-a adus în discuţie posibilitatea ca unele persoane care au beneficiat de gratuitate, prezente pe liste, să fi decedat, directorul Dumitru Coiciu răspunzând: "Da! Dar Casa de Pensii trebuia să verifice acest lucru.(...) În 2007 aveam în jur de 5.500 de persoane pe listele respective, iar în 2011 mi s-au cerut semnăturile acestora. Am prezentat în jur de 3.500 de semnături, dar ni s-a spus că de ce. Pentru că mulţi au murit de atunci, de aici au pornit neînţelegerile. Casa de Pensii a plătit, la un moment dat, şi pentru persoanele decedate, dar asta din vina lor, ar fi trebuit să ştie. Oricum noi le-am returnat 1,7 miliarde lei vechi", a mai precizat managerul RATC.

Într-un final, s-a ajuns la concluzia că, pentru a simplifica procedurile şi pentru a nu mai intra în eroare pe viitor, ar fi mai bine dacă s-ar elimina din actul normativ clauza privind copiile de pe taloanele de pensie. Coiciu a solicitat încă o dată plata celor 16 miliarde lei vechi de către Casa de Pensii, pentru a rezolva problema cu ANAF. Spre finalul şedinţei de ieri, spiritele se încinseseră atât de mult, încât reprezentanţii celor două părţi începuseră să se acuze reciproc pentru abuzuri.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212