REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

În România, se poate munci legal fără contract. Vezi domeniile

În România, se poate munci legal fără contract. Vezi domeniile

A.F. 25 aprilie 2024 | 00:00 1848

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus și va putea face acest lucru pe o platformă de tip marketplace.

in Romania, se poate munci legal fara contract. Vezi domeniile

Va putea alege din 25 de activităţi casnice precum curăţenia locuinţelor, întreţinerea spaţiilor verzi, călcatul rufelor sau plimbatul câinilor, conform Mediafax.

„Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice, care introduce un concept nou pe piaţa muncii, este funcţională şi poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro. Conceptul presupune achiziţionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale în gospodărie. Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie”, a transmis Ministerul Muncii.

Aşadar, platforma facilitează interacţiunea dintre beneficiar şi muncitor. Beneficiarii pot posta în secţiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii pot pune serviciile pe care le pot oferi.

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate, astfel că lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie.

„Muncitorii care iau contracte pe această platformă beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate, dacă iau puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi”, scrie Ministerul Muncii.

De altfel, una dintre condiţiile folosirii acestei platforme este că volumul de muncă zilnic nu poate să depăşească 12 ore pentru un adult şi 6 ore pentru cei cu vârste cuprinse între 16-18 ani, conform Ziarul Financiar, citează stiripesurse.ro.

Printre activităţile casnice care pot fi contractate în platformă sunt:

- aranjarea şi servirea mesei;

- curăţarea/întreţinerea piscinei;

- curăţenia/igienizarea locuinţei;

- călcatul rufelor;

- debarasarea şi spălarea vaselor;

- hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,

- plimbarea animalelor de companie;

- prepararea hranei;

- plantarea pomilor/arbuştilor;

- plantarea răsadurilor;

- realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;

- recoltarea fructelor şi legumelor;

- spălarea covoarelor;

- spălarea geamurilor şi a tâmplăriei;

- spălarea rufelor;

- spălarea şi curăţarea autovehiculelor;

- strângerea resturilor vegetale din natură.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
În r*mânia, această virgulă nu ar avea de ce să existe!! :)))
2
0
Ce legi sunt astea ....cum va bateti joc la oameni ... sa ia la pensie una peste ochi -ani din viata lor frumoasa si pretioasa prin munca = cersetori ...de aceea a murit Ceausescu
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272