REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

În ultimii 20 de ani nu a fost înregistrat oficial nici un câine agresiv, în România

În ultimii 20 de ani nu a fost înregistrat oficial nici un câine agresiv, în România

Andreea VREJOIU 24 ianuarie 2023 | 20:02 758

Ana Oros a fost omorâtă sâmbătă, în zona Lacul Morii din București, de o haită de câini. Investigațiile Serviciului Omoruri din cadrul Poliției sunt în curs, însă au apărut indicii cum că ar putea fi vorba despre câini periculoși și agresivi, din categoria celor care sunt antrenați să atace, să lupte sau chiar să omoare. Potrivit legii, verificarea și încadrarea câinilor ca periculoși și agresivi intră în atribuțiunile Asociației Chinologice din România. Într-un răspuns pentru Digi24.ro, Asociația Chinologică face un anunț halucinant: în ultimii 20 de ani nu a fost autorizat nici un câine agresiv în România.

in ultimii 20 de ani nu a fost inregistrat oficial nici un caine agresiv, in Romania

Potrivit legilor din România, un câine agresiv este acel câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private. Aceasta este definiția dată în textul de lege, respectiv OUG nr. 55/2002. Iar aceeași lege stabilește cine decide dacă un câine este periculos sau agresiv, și anume Asociația Chinologică din România.

Într-un răspuns oferit Digi24.ro, Asociația Chinologică din România declară că “în cei peste 20 de ani de aplicare a actului normativ mai sus-mentionat, NU a fost solicitată și prin urmare NU a fost eliberată de către A.Ch.R. NICIO adeverință de câine agresiv în România…”.  În evidențele Asociației Chinologice din România, în zona București, au fost emise începând cu anul 2002 nu mai puțin de 3017 de adeverințe pentru câini încadrați în categoria periculoși. “Cu precizarea că în această cifră se regăsesc toate înregistrările de câini periculoși efectuate începând cu anul 2002 (data intrării în vigoare a actului normativ mai sus-amintit), întrucât NU exista obligația înregistrării la A.Ch.R. a decesului câinilor periculoși anterior înregistrări, ci doar la unitățile de poliție”, ne transmite Asociația Chinologică.

Legea stabilește și ce se înțelege prin câini periculoși. Astfel, este vorba despre câinii aparținând următoarelor rase, grupate în doua categorii:

    categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metișii lor;
    categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Un comunicat de presă din anul 2018 al Poliției Române indică faptul că pe întreg teritoriul țării erau înregistrați peste 1000 de câini periculoși, mai exact 107 exemplare de câini de luptă și de atac, respectiv 948 de exemplare de câini din categoria a doua.

Purtătorul de cuvânt al Asociației Chinologice din România, Lucian Băgia, susține că instituția pe care o reprezintă nu poate avea o avea o evidență a numărului exact al câinilor agresivi sau periculoși din țară sau din București pentru simplul motiv că la AChR “se vor regăsi doar datele de identificare ale câinilor ai căror proprietari/deținători temporari au solicitat înregistrarea lor și care au prezentat respectivii câini în fața specialiștilor în domeniul chinologic”. Mai mult, spune Lucian Băgia, sunt foarte multe cazuri în care persoane din România dețin în proprietate, fără să știe, câini care, dacă ar fi evaluați, s-ar încadra în categoria câinilor periculoși, ba chiar agresivi.

Lucia Băgia este de părere că se impune modificarea legislației în domeniu, el amintind că în cursul anului trecut au avut loc consultări preliminare în acest sens. “Reprezentanții A.Ch.R. au participat la o întâlnire cu domnul senator Marcel Vela și cu directorul Direcției de Protecție a Animalelor din cadrul Inspectoratului General al Poliției, pentru consultări preliminare privind modificarea și actualizarea cadrului normativ în domeniu la contextul actual”, declară purtătorul de cuvânt al Asociației Chinologice, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mâncați cacao.....chiar eu am înregistrat un câine la asociație în Constanța....și mai știu știu și alți câini inregistrati.
0
5
ce asteptati de la niste criminali ? sa-si recunoasca crimele ? intr-o tara cu oameni normali la cap ar fi trebuit interzise toate rasele agresive; pentru ca asta nu s-a intamplat este clar ca vom mai avea morti sfasiati de caini multi ani de acum incolo; nu mai vorbesc de mutilati si marcati pe viata
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218