REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Inaugurare în Ovidiu: Centrul Cultural Elena Roizen a fost redeschis publicului în prezenţa granzilor Arşinel şi Muraru

Inaugurare în Ovidiu: Centrul Cultural Elena Roizen a fost redeschis publicului în prezenţa granzilor Arşinel şi Muraru

Replica API 27 noiembrie 2015 | 00:00 1201

George Scupra: „Respectăm toate normele ISU. Nu avem nici un fel de emoţii”

George Scupra: „Respectăm toate normele ISU. Nu avem nici un fel de emoţii”

Centrul Cultural Elena Roizen din Oraşul Ovidiu a fost redeschis pentru cetăţeni în urma unor construcţii de renovare, reabilitare şi modernizare care au durat 6 luni. Faţa clădirii vechi de altădată ce găzduia diverse spectacole şi serbări a fost schimbată pentru a fi în pas cu vremurile din ziua de azi. Au fost necesare lucrări de rezistenţă, de modernizare, au fost schimbate instalaţiile sanitare, termice şi sistemul de ventilaţie etc. Primarul George Scupra a vorbit în detaliu despre modul în care s-au folosit banii investiţi. La eveniment au fost prezenţi şi o parte din actorii Teatrului Constantin Tănase care au susţinut, ulterior, un spectacol ce a încântat privirile şi inimile tuturor celor prezenţi. Este vorba de Alexandru Arşinel, managerul teatrului, şi Vasile Muraru. La conferinţă a mai fost prezent şi soţul regretatei Elena Roizen.

Primarul George Scupra a arătat care sunt valorile pe care le promovează oraşul şi lucrurile pe care le-a făcut în acest sens: „Începând din acest an, printr-o hotărâre a Consiliului Local, din luna aprilie, Centrul Cultural Ovidiu se numeşte Centrul Cultural Elena Roizen. Oraşul Ovidiu e promovat din ce în ce mai mult de sport şi cultură. Ne respectăm valorile naţionale şi locale. Hagi a fost numit anul acesta cetăţean de onoare al oraşului. Toată investiţia lui înseamnă enorm pentru oraşul Ovidiu, înseamnă venituri suplimentare la bugetul local”. În ceea ce priveşte hotărârea de a da numele centrului cultural după regretata cântăreaţă de muzică populară, Elena Roizen, primarul George Scupra a precizat: „Am spus consilierilor că nu există denumire mai potrivită decât Elena Roizen, pentru că din punctul nostru de vedere, oraşul Ovidiu nu are un alt om cu atâta rezonanţă şi un om de cultură ca Elena Roizen”.

Primarul a vorbit şi despre partea de investiţii care a intrat în reabilitarea centrului din Ovidiu, despre durata acestora şi construcţiile în sine: „Construcţiile au durat 6 luni. În ianuarie 2014 am demarat acest proiect, în aprilie aveam proiectul tehnic, iar în două - trei luni am avut toate avizele”. Investiţia a fost în proporţie de 90% a Companiei Naţionale de Investiţii şi numai 10% din bani au venit din bugetul local. „Am fost nevoiţi să cedăm acest sediu Companiei Naţionale de Investiţii pentru a face această investiţie, după care chiar zilele trecute am semnat procesul verbal de recepţie şi ni l-au dat înapoi gata reparat, funcţional, dotat. Este o investiţie de 11 miliarde de lei vechi cu care s-au realizat lucrări de rezistenţă, arhitectură. Tot ce înseamnă instalaţii termice, sanitare, tehnice au fost înlocuite. Sala de spectacole este modernă. Tot ce era aici arăta ca în anii 70-80”. Conform celor spuse de Scupra, referitor la sala de spectacole, a fost schimbat sistemul de ventilaţie, a fost pusă o mochetă pentru trafic intens, parchetul pentru scenă este unul triplu stratificat, există un sistem nou de scripeţi, iar acoperişul a fost termoizolat. Ca suprafaţă, Centrul Cultural Elena Roizen este de 1300 mp din care 1000 sunt utilizabili.

Primarul a explicat ce modificări s-au realizat pentru a face loc pentru alte săli destinate bibliotecii, dansului şi multe altele. De exemplu, s-a desfiinţat sala de proiecţie filme pentru a se extinde spaţiul bibliotecii, dintr-o sală de curs şi un birou s-a făcut o sală de balet pentru că numai la acest curs sunt înscrişi 90 de copii. A fost făcută o sală de canto şi pian, depozitul a fost transformat în birou de contabilitate iar vestiarele au devenit sală de costume. Şi pentru că tragedia de la clubul Colectiv a alarmat toată populaţia, primarul a ţinut să-i liniştească pe ovideni: „Apropo de tragedia din clubul Colectiv, vreau să vă spun că respectăm toate normele ISU. Avem 151 de locuri pe scaune şi nu avem nici un fel de emoţii în acest sens. Avem 6 ieşiri iar experţii spun că timpul necesar de evacuare este de 63 de secunde”. Primarul a spus că vrea să facă o simulare prin luna ianuarie pentru a verifica acest lucru. Am schimbat şi uşile pentru a respecta normele. Acestea trebuie să se deschidă către exterior. Deşi acest proiect a fost gândit acum un an şi jumătate, el respectă toate aceste reguli”.

De asemenea, acesta a spus că oraşului i s-au promis 10,5 miliarde de lei vechi de către Consiliul Local Constanţa. În ceea ce priveşte cercurile la care sunt înscrişi copiii oraşului Ovdiu, acesta a precizat că toate sunt gratuite. Proiectul datează din 2012, însă o perioadă tinerii nu veneau la cursuri din cauză că nu aveau la cunoştinţă gratuitatea acestora. Însă după ce acest lucru a fost popularizat, aceştia au început să vină într-un număr foarte mare: „ Talentaţi sunt dar nu toţi aveau posibilităţi. Şi iată că aşa progresăm, iată că obţinem performanţe şi vin din ce în ce mai mulţi copii. Dacă până acum erau pe fiecare cerc aproximativ 200 de copii, acum cred că sunt peste 500. Asta înseamnă să investeşti în copii. Aşa am obţinut în numai 2 ani campioni naţionali la rugby. Este o performanţă foarte mare”, a declarat bucuros Scupra.

După ce primarul a prezentat toate lucrările care au avut loc la nivelul oraşului Ovdiu, construcţiile de reabilitate şi proiectele derulate în perioada următoare, a luat cuvântul Vasile Muraru care a a avut generozitatea de a anunţa că va dona câteva cărţi pentru satul Poiana: ”Mă angajez să aduc câţiva saci de cărţi la biblioteca din Poiana. O să aduc şi comisia de la Next Star. Având aşa copii talentaţi, ei trebuie în acelaşi timp popularizaţi. Emblemele unei ţări sunt cultura şi sportul”.

Apoi Alexandru Arşinel a ţinut un scurt discurs emoţionant prin care a atras atenţia asupra importanţei culturii în evoluţia unei naţiuni: ”Simţirea noastră se îndreaptă cu emoţie spre ceea ce aţi făcut. Cultura este cea care ne face mai frumoşi, mai deştepţi, mai pricepuţi. Ne duce cu un pas înainte nu spre Europa, ci spre o viaţă mai bună pentru copiii noştri. Centrul este un loc de desfătare spirituală, de acumulare de idei şi gânduri pozitive”.

În încheiere, a ţinut să facă o glumă când a fost întrebat de ce nu a ajuns şi Stela Popescu la conferinţă: „Din păcate Stela a avut o problemă şi a trebuit să meargă să se coafeze”. În cele din urmă a luat cuvântul soţul Elenei Roizen: „Elena trăieşte şi îşi exercită energia prin faptul că cei care se înscriu în folclor o au ca model”. Întrebat ce i-ar spune răposatei dacă ar fi aici, acesta a zis că i-ar cere să-i cânte ceva, iar ea i-ar cânta cel mai probabil „Drag mi-a fost omul frumos” şi pe cetăţeni i-ar încânta cu melodia „Hai Dunărea mea”. Primarul George Scupra a lansat o provocare acestuia şi directorului centrului cultural de a pregăti o cameră muzeu destinată unei expoziţii în cinstea Elenei Roizen. Înainte de începerea spectacolului, primarul a urcat pe scenă pentru a anunţa încă o dată şi pentru cetăţenii care nu s-au aflat ca conferinţă în ce au constat lucrările de reabilitare a centrului şi despre toate celelalte proiecte ce se vor desfăşura în perioada imediat următoare.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272