Încă o condamnare în dosarul vaccinărilor la chiuvetă, din Mangalia
Încă o condamnare în dosarul vaccinărilor la chiuvetă, din Mangalia
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestȘase persoane, printre care trei cadre medicale, au fost reținute, în pandemie, de procurorii DNA în dosarul privind vaccinările fictive din Mangalia. Pentru a primi un certificat fals de vaccinare, „clienții” plăteau între 250 și 400 de euro. Una dintre acestea, respectiv Mărioara Stoica, a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii din cadrul DNA, care a ajuns pe masa judecătorilor din cadrul Tribunalului Constanța. În urma acordului, Mărioara Stoica va fi condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de „constituire a unui grup infracțional organizat”, în modalitatea „aderare”, instigare la fals informatic și complicitate la trafic de influență.
Două asistente medicale din cadrul Centrului de vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, Pompilia Timofei şi Henrietta-Raluca Berge, au fost reţinute de procurorii anticorupţie într-un dosar în care se cercetează modalităţile prin care peste 100 de persoane, majoritatea din judeţele Suceava şi Constanţa, ar fi obţinut certificatul digital european COVID-19 fără să se fi imunizat. Au mai fost reţinute alte trei persoane, printre care și Mărioara Stoica sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual şi spălare a banilor, săvârşite în forma autoratului, complicităţii şi a instigării.
Cum funcționa rețeaua
La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, și ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti - Covid falsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate. Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților. Un aspect important la stabilirea „tarifului” era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc.
Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis admiterea sesizării privind acordul de recunoaștere a vinovăției. În urma acordului, Mărioara Stoica va fi condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat”, în modalitatea „aderare”, instigare la fals informatic și complicitate la trafic de influență. Sentința a fost dată pe 24 mai 2023 și nu este definitivă.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.