REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Încă o suspiciune de rabie la Mangalia

Încă o suspiciune de rabie la Mangalia

Replica API 8 martie 2012 | 00:00 96

Pericol

Pericol

Câinii comunitari au ajuns să reprezinte un real pericol pentru sănătatea oamenilor, în condiţiile în care autorităţile nu iau măsuri. În urmă cu câteva zile, un caz de rabie depistat pe teritoriul Mangaliei avea să confirme cele spuse mai sus, când o femeie, Maria Turcu, a fost muşcată de un câine ajungând în atenţia medicilor de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Reprezentanţii Biobazei Mangalia au intervenit şi au luat animalul sub supraveghere. Pe lângă acesta, au fost ridicaţi şi alţi doi câini cu care cel infestat a intrat în contact. La puţin timp, animalul a murit. În momentul de faţă, un alt câine este suspect de rabie. "Câinele a fost ridicat de reprezentanţii Biobazei Mangalia, iar la scurt timp a decedat. A ajuns la noi şi conform probelor, a reieşit că era infestat cu rabie. Pe lângă acesta au mai fost ridicaţi doi câini cu care cel infestat a intrat în contact, iar în momentul de faţă unul dintre ei prezintă deja semne de rabie. Femeia muşcată a început procedura de vaccinare încă de luni", a declarat, pentru "Replica", Gheorghe Dincă, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa.

Potrivit acestuia, medicii veterinari de pe raza oraşului Mangalia vor începe o nouă acţiune de vaccinare, în completarea celei desfăşurate în perioada noiembrie - decembrie 2011, iar de data aceasta vor fi vizate animalele (câinii şi pisicile cu stăpân) care la acţiunea anterioară nu îndeplineau limita de vârstă admisă pentru vaccin. Cât despre animalele fără stăpân, rezolvarea problemei se află în mâinile primăriilor din fiecare localitate. "Câinii comunitari intră în responsabilitatea primăriilor. Eu îmi susţin părerea că aceşti câini reprezintă o risipă de fonduri. Se ridică, se cazează în locurile special amenajate, se deparazitează, castrează, după care sunt lăsaţi liberi în acelaşi mediu. Este ca un cerc vicios care degenerează într-un lanţ de probleme. Trebuie făcut ceva în acest sens", ne-a declarat Gheorghe Dincă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272