REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Incendiu de proporții la Arhiepiscopia Tomisului! Video

Incendiu de proporții la Arhiepiscopia Tomisului! Video

Andreea VREJOIU 17 octombrie 2022 | 00:00 7652

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în cursul serii de sâmbătă, 15 octombrie a.c., în Constanța, pentru lichidarea unui incendiu. Flăcările se manifestă cu violență la mansarda Palatului Arhiepiscopal. Potrivit primelor informații, ÎPS s-ar fi aflat în catedrală în momentul în care a izbucnit incendiul.

Potrivit primelor informații, flăcările se manifestă violent la mansarda sediului Arhiepiscopiei Constanța.

.

Potrivit ultimelor date, focul s-a extins și se manifestă în continuare cu violență, cauza probabilă a incendiului fiind o lumânare lăsată aprinsă.

Video:

Prefectul Coșa: sunt în legătură permanentă cu comandantul ISU

Prefectul Silviu Coșa este la curent cu ce se întâmplă la Arhiepiscopie și spune că ține legătura, în permanență, cu comandantul ISU și până la momentul de față nu există informații potrivit cărora  incendiul ar putea să se extindă.

Avocatul lui ÎPS: ”Am vorbit mai devreme, în urmă cu vreo 4 ore, cu ÎPS Teodosie, venea de la Vatra Dornei. A avut situații neplăcute în viața dânsului. Eu am aflat din presă, sunt îngrijorat, pentru că știu ce trăiri are și este marcat, mai ales de un eveniment de o asemenea amploare”.

Avocatul Cuculis: Apa va distruge mai mult decât a distrus incendiul

Eu știu ce se afla acolo și nu putea să ia foc așa, pur și simplu. Lucrurile erau bine organizate. Organele și pompierii vor da un raport preliminar. Nu cred că putea lua foc de la o lumânare”, a mai spus avocatul Adrian Cuculis. Acesta a mai precizat că se va face o evaluare pentru a se constata ce s-a pierdut, dar și că ”Daunele vor fi mari. Căci apa va distruge mai mult decât a distrus incendiul

Tănăsescu: Nu erau mari bunuri în mansardă

Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, spune că nu erau ”mari bunuri” la mansardă. ”Vom vedea, după lichidare, ce pagube au fost. Erau bunuri personale la mansardă, nu era mari bunuri de valoare”, a spus Tănăsescu.

Tănăsescu: Nu a fost mână criminală

”Se poate desfășura slujba în siguranță, la catedrală. Nu există riscul să se extindă la catedrală. Pompierii se luptă eroic să lichideze incendiul care a cuprins toată mansarda. ÎPS ține, în continuare, slujba”, a mai spus Tănăsescu.”Focul sigur nu a fost pus de cineva. Arhiepiscopia are pază, sigur nu a fost mână criminală”, a mai spus Tănăsescu.

Mansarda este locuită de călugări. Aceștia s-au autoevacuat. La mansardă se aflau mai multe bunuri personale ale călugărilor.

Update: Acoperișul s-a făcut scrum

Pompierii încearcă să izoleze focul, însă din pricina vântului, intervenția este îngreunată. Din când în când, mai cade cenușă, iar în zonă abia poți să respiri. Palatul Arhiepiscopal este o clădire veche, de patrimoniu. Acoperișul e din lemn. Mansarda nu deține instalații de stins incendii și nici avertizoare electronice de fum, și  nici în restul clădirii.

Purtătorul de cuvânt al ISU: Acțiunea e dificilă, acoperișul e din lemn

 ”Apelul la 112 a fost făcut la 21.51 de minute. Ni s-a solicitat intervenția la Arhiepiscopia Constanța. La acest moment, acțiunea e dinamică, colegii lucrează pentru lichidarea incendiului. E dificil, pentru că acoperișul e din lemn. Nu au fost persoane care să necesite îngrijiri medicale sau transportul la spital. Colegii mei au intrat în interior, nu au fost găsite persoane în interior. Se lucrează de pe toate laturile clădirii. Nu e pericol de extindere la alte clădiri, distanța e destul de mare”, a spus Răzvan Parconie, purtătorul de cuvânt al ISU. Potrivit lui Parconie, 70 de pompieri se află la fața locului.

Video:

Update 2:

Potrivit reprezentanților ISU incendiul a fost localizat în jurul orei 00.02, fiind afectată o suprafață de aproximativ 800 de mp.

Update 3:

Incendiul a fost lichidat după patru ore. Mansarda din lemn a fost afectată în totalitate, aproximativ 800 de mp.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218