REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Încep controalele în toată ţara: se caută bacteria E-coli în carne şi lapte

Încep controalele în toată ţara: se caută bacteria E-coli în carne şi lapte

Replica API 16 mai 2016 | 23:41 119

De azi,

De azi,

Sursa foto: dcnews.ro

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor demarează pe 16 mai un plan naţional de control pentru a depista eventuale urme de bacterie E-coli în produse alimentare de origine animală şi lapte. Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan, a dispus structurilor teritoriale ca începând cu data de 16 mai şi până la sfârşitul anului, să desfăşoare un plan naţional de control care va avea ca scop determinarea prevalenţei bacteriei E-Coli de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. Activităţile ce urmează a fi desfăşurate presupun prelevarea de probe din abatoare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri, pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte.

Întrucât este vorba de un subiect atât de important, acest plan este susţinut de către crescătorii de animale şi operatorii din industria alimentară de profil din ţara noastră. Astfel, s-a dispus prelevarea unui număr total de 1.096 de probe, dintre care: 572 de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine); 254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul carne şi produse din carne ( 44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 din carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată); 270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat). Toate probele recoltate vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA. Preşedintele ANSVSA a decis acest lucru pe baza unei analize de risc elaborată şi finalizată recent de specialiştii autorităţii. De asemenea, faptul că se apropie sezonul estival întăreşte această decizie, întrucât în perioada următoare va creşte automat rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară, iar turiştii vor dori să mănânce toată ziua la restaurante şi terase. ANSVSA va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367