Încep VALIDĂRILE PRIMARILOR din JUDEȚ! Iată cine a depus dosarele la judecătorii
Încep VALIDĂRILE PRIMARILOR din JUDEȚ! Iată cine a depus dosarele la judecătorii
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPe rolul instanțelor de judecată au început să fie înregistrate dosare cu obiectul: validare primar, ceea ce ne anunță că mai este puțin până la schimbarea pe care toată lumea o așteaptă, cel puțin în municipiul Constanța.
Astfel, la nivelul JudecătorieiMangalia a fost înregistrat dosarul cu obiectul ”validare primar” pe 1 octombrie 2020, petenți fiind GâscanCristea și Secretarul General al Comunei Independenţa. Termenul a fost fixat pentru data de 7 octombrie.
Petenți într-un alt dosar cu același subiect, cu termen fixat pentru 15 octombrie, sunt Mitrana Mugur Viorel și Secretar General Comuna 23 August.


Mitrana Mugur Viorel
La JudecătoriaMedgidia a fost înregistrat dosarul privindu-l pe primarul din CuzaVodă, ViorelDulgheru.
Viorel Dulgheru
La JudecătoriaConstanța au fost înregistrate dosarele privindu-i pe primarul din NicolaeBălcescu, dar și pe primarul din Fântânele, IonAdrianRoșu.
Ion Adrian Roșu
Cum și când se validează primarul
În perioada următoare, tot mai multe dosare vor fi înregistrate. Potrivit legii, mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă. Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii.
Cum se poate invalida
Invalidarea alegerii primarului se poate pronunța în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudăelectorală. Încheierea judecătoriei privind validarea sau, după caz, invalidarea alegerii primarului se comunică de îndată prefectului și secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale, care are obligația aducerii la cunoștință publică prin afișarea acesteia la sediul unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare. În termen de 2 zile de la aducerea la cunoștință publică, cei interesați pot formula apel împotriva încheierii judecătoriei de validare sau invalidare a alegerii primarului la tribunal.
Apelul se soluționează de tribunal în termen de 5 zile de la sesizare, hotărârea fiind definitivă. Hotărârea se comunică de îndată prefectului, secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, primarului declarat ales și se aduce la cunoștință publică. Rezultatul validării sau invalidării alegerii primarului se prezintă în prima ședință privind ceremonia de constituire sau, după caz, într-o ședință extraordinară a consiliului local. În caz de invalidare a alegerii primarului, Guvernul, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor locale, pe baza solicitării prefectului, stabilește data alegerilor. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la data invalidării sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile legii.
Liliana IONIȚĂ
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.