REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Încep VALIDĂRILE PRIMARILOR din JUDEȚ! Iată cine a depus dosarele la judecătorii

Încep VALIDĂRILE PRIMARILOR din JUDEȚ! Iată cine a depus dosarele la judecătorii

Replica API 3 octombrie 2020 | 00:28 4169

Pe rolul instanțelor de judecată au început să fie înregistrate dosare cu obiectul: validare primar, ceea ce ne anunță că mai este puțin până la schimbarea pe care toată lumea o așteaptă, cel puțin în municipiul Constanța.

Astfel, la nivelul JudecătorieiMangalia a fost înregistrat dosarul cu obiectul ”validare primar” pe 1 octombrie 2020, petenți fiind GâscanCristea și Secretarul General al Comunei Independenţa. Termenul a fost fixat pentru data de 7 octombrie.

Petenți într-un alt dosar cu același subiect, cu termen fixat pentru 15 octombrie, sunt Mitrana Mugur Viorel și Secretar General Comuna 23 August.

Mitrana Mugur Viorel

La JudecătoriaMedgidia a fost înregistrat dosarul privindu-l pe primarul din CuzaVodă, ViorelDulgheru.

Viorel Dulgheru

La JudecătoriaConstanța au fost înregistrate dosarele privindu-i pe primarul din NicolaeBălcescu, dar și pe primarul din Fântânele, IonAdrianRoșu.

Ion Adrian Roșu

Cum și când se validează primarul

În perioada următoare, tot mai multe dosare vor fi înregistrate. Potrivit legii, mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă. Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii.

Cum se poate invalida

Invalidarea alegerii primarului se poate pronunța în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudăelectorală. Încheierea judecătoriei privind validarea sau, după caz, invalidarea alegerii primarului se comunică de îndată prefectului și secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale, care are obligația aducerii la cunoștință publică prin afișarea acesteia la sediul unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare. În termen de 2 zile de la aducerea la cunoștință publică, cei interesați pot formula apel împotriva încheierii judecătoriei de validare sau invalidare a alegerii primarului la tribunal.

Apelul se soluționează de tribunal în termen de 5 zile de la sesizare, hotărârea fiind definitivă. Hotărârea se comunică de îndată prefectului, secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, primarului declarat ales și se aduce la cunoștință publică. Rezultatul validării sau invalidării alegerii primarului se prezintă în prima ședință privind ceremonia de constituire sau, după caz, într-o ședință extraordinară a consiliului local. În caz de invalidare a alegerii primarului, Guvernul, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor locale, pe baza solicitării prefectului, stabilește data alegerilor. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la data invalidării sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile legii.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar an garliciu cat a furat cimpoiasu an 24 de ani?????nu a facut nimic an comuna an atatia ani .LA PUSCARIE CU EL
0
0
24 de miliarde au disparut din primaria INDEPENDETA acu 1 an reclamant primarul a fost nu a putut stapini bani.acuma a pierdut cu validezi ca si tribunal un primar intro primarie care nu are bani sa plateasca salariile.Fostu primar de profesie prof de SPORT nu casa nu masa cu sa administreze o primari si PNList acuma vrea vice mare tie gradina
1
0
Nu cumva il cheama Colis Terol? Ar suna mai bine...
1
0
Ce sa mai spunem de primarul nostru Colis Paul?
1
0
Aceeasi problema o intampinam si la Cogealac unde cel mai analfabet dintre analfabetii comunei, repetent in clasele primare si cu doar 8 clase terminate, nulitatea primata CATI HRISTU cel care a distrus aceasta comuna ! In 2012 au aparut modificari la legea electorala prin care cel ce candideaza la functia de primar sa aiba cel putin diploma de bacalaureat dar pe parcurs comunistii de la PSD le-au scos prin amendamente in Parlament ! Acum tara este condusa numai de analfabeti in proportie de peste 60 - 70 procente . Ce a fost si ce a ajuns Romania !!!
5
0
invalidati primarul comunei castelu- inadmisibil ca un analfabet din tata-n fiu sa subjuge o comuna pe o perioada atat de indelungata. Acest nespalat care nu stie sa citeasca, a tot plimbat persoane pe la manastiri, le arunca te miri ce si-i forteaza, prin constrangeri, sa-l voteze. Rusine, o mare rusine fata de personalitatile satului Nisipari- sa ai in frunte o asa nulitate, care i, intre timp, si-a cumparat licente, masterate- desi nu stie sa citeasca cursiv
6
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614