REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Incidente la protestul polițiștilor, din centrul Capitalei

Incidente la protestul polițiștilor, din centrul Capitalei

Valentina CAMARA 24 martie 2023 | 15:28 759

Câteva mii de polițiști s-au adunat vineri în centrul Bucureștiului, pentru a protesta față de salariile încasate, aceștia solicitând totodată eliminarea discriminărilor în ceea ce privește pensiile militare de stat. Acţiunea este programată să aibă loc până în jurul orei 16:00 şi va cuprinde opriri pe traseul: Piaţa Romană (obiectiv – Ministerul Muncii, cu staţionare şi în fata Ministerului Afacerilor Interne) – Universitate – Piaţa Unirii (obiective – Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei) şi retur.

Incidente la protestul politistilor, din centrul Capitalei

Care sunt revendicările participanţilor la protest

La acțiunea de protest participă și poliţişti de penitenciare, rezervişti militari şi personal contractual din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională. Pe pancartele manifestanților se pot citi sloganuri precum: „Suntem sclavii incompetenţei voastre!”, „Noi M.A.I. contăm?”, „Legea salarizării nu M.A.I. este unitară”, „Armata nu apără un partid. Apără o ţară!” sau „Nu-i dispreţuiţi pe cei care vă apără”.

La un moment dat protestatarii au blocat circulația autovehiculelor pe Bulevardul Magheru, care face legătura între Piața universității și Piața Romană. Cel mai tensionat moment a avut loc însă în faţa Ministerului de Interne. Manifestanţii au vrut să se apropie de sediu, moment în care au avut loc ceva incidente cu jandarmii, câțiva protestatari îmbrâncindu-se cu aceștia.

“Marea problemă din sistem este deficitul de personal, generat de lipsa de predictibilitate din salarizare, carieră şi pensionare. În momentul de faţă, tineretul nu se mai orientează către Ministerul Afacerilor Interne ca loc de muncă doar din perspectiva unui loc de muncă. Analizează foarte bine salarizarea, cariera şi pensionarea.

Or, în momentul în care un poliţist debutant primeşte 2.200 lei pe lună şi vorbeşte prietenilor săi despre acest lucru, noi nu facem decât să adâncim, de fapt, deficitul de personal. Acest deficit de personal, după aceea, produce muncă mai multă pentru cei care sunt în activitate, pentru că trebuie să acopere golul lăsat de colegii care ies la pensie, gol neocupat ulterior prin noi angajări.

Atunci, ne trezim cu boli profesionale, ne trezim cu poliţişti bolnavi, ne trezim cu poliţişti care fac infarct la 35, la 38 de ani şi trec în nefiinţă. Ne trezim cu situaţii foarte delicate. Pe scurt, aşa ca o definiţie: Poliţia Română este în cădere liberă, este în prăpastie, şi noi aşteptăm să ne zdrobim de fundul prăpastiei”, a declarat, pentru Agerpres, Vasile Zelca, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (SNPPC).

Acesta mai subliniazăcă solicitările adresate Guvernului se referă la restanţe, nu la majorări salariale, în ceea ce priveşte personalul din Poliţie, dar şi pentru cel din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN). “Până la urmă, noi nu vrem să ne îmbogăţim din salarizare. Ce cerem noi, şi aş vrea să mă citaţi exact ce vă spun, sunt restanţe, nu sunt majorări salariale.

Nouă trebuia să ni se aplice Legea 153 din 2017, etapizat în patru ani. În acest moment, de la 1 ianuarie 2023 trebuie să intrăm în plată cu această Lege a salarizării. În 2017, am înţeles Guvernul şi ţara că nu sunt bani şi că trebuie să nu luăm aceste majorări, dar trebuiau luate etapizat. Dar în momentul în care nu se întâmplă acest lucru şi nu am predictibilitate în salarizare, începe degringolada”, a mai spus acesta.

Solicitările demonstranţilor (poliţişti, rezervişti şi civili) vizează: aplicarea imediată a Legii Salarizării 153/2017, în integralitatea sa şi în forma promulgată, la toate structurile din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN), dar şi pentru toate categoriile socio-profesionale civile; aplicarea imediată, în integralitatea sa, aşa cum a fost promulgată, a Legii Pensiilor Militare de Stat nr.223/2015; excluderea rezerviştilor atât din PNRR, cât şi din Proiectul Legii Pensiilor de Serviciu, pentru a da posibilitatea măririi pensiilor civile în cadrul procentului de 9,4% din PIB.

De asemenea, se solicită aplicarea Legii 127/2019 tuturor pensionarilor civili; acordarea la salarii şi la pensii a sporului de MApN, MAI, SRI etc., tuturor civililor din structurile SAOPSN care au aceleaşi obligaţii, riscuri şi privaţiuni ca şi cadrele militare/de poliţie; respectarea statutelor militarilor, politiştilor, ceferiştilor si ale altor categorii socio-profesionale, cu toate prevederile privind drepturile specifice câştigate; renunţarea la lichidarea industriei de Apărare, prin vânzarea, la licitaţie, a acţiunilor, dar şi redeschiderea fabricilor de pulberi şi de muniţii; renunţarea la preconizata tripla impozitare a pensiilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Munciți, organelor, și nu mai faceți abuz. O grămadă de civili fac infarct la 38 de ani...face și un organ infarct și vreți toți sporuri. Voi faceți ceva pe civili...cA atare, același comportament și din partea civililor.
2
2
in "pandemie" ati fost plini de zel credeati ca stapanii vor fi generosi - teapa! e lasa ca nu muriti de foame, fata de omul obisnuit o duceti foarte bine dar voi lacomilor vreti si pensionare la 45 de ani si salarii babane.. si mai ce?
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367