REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Inconştienţi! Crescătorii de animale distrug perdelele forestiere din judeţ

Inconştienţi! Crescătorii de animale distrug perdelele forestiere din judeţ

Replica API 7 februarie 2013 | 00:00 135

Consiliul Judeţean Constanţa şi primăriile din judeţ au demarat în 2009 un program de împădurire şi de plantare de perdele forestiere pe o suprafaţă de peste 200 de hectare. Investiţia aparţine exclusiv Consiliului Judeţean. Aceste zone de verdeaţă sunt benefice atât pe timpul verii, pentru că previn seceta, cât şi în timpul iernii, pentru că reţin zăpada viscolită. Numai că acest efect benefic a fost desconsiderat de anumiţi crescători de animale, care şi-au lăsat turmele să pască şi să distrugă mii de puieţi. Prefectura Constanţa a fost sesizată de Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri şi de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi cu privire la faptul că anumiţi crescători de animale distrug perdelele forestiere şi culturile agricole din anumite localităţi din judeţul Constanţa, cum ar fi: Albeşti, Negru Vodă, Deleni, Băneasa, Oltina, Lipniţa, Independenţa, Ioan Corvin.

Prefectul a solicitat prezenţa echipajelor de jandarmi şi a propus primarilor să poarte discuţii cu crescătorii de animale. "Păşunea a fost predată unei asociaţii locale. Această asociaţie interzice păşunarea în afara perioadei 23 aprilie-26 octombrie. Am luat măsuri pentru îmbunătăţirea păşunilor. În acest sens am luat fonduri de la APIA pentru fertilizare şi dotarea acestora cu utilaje pentru întreţinere. În timpul fertilizării păşunatul este strict interzis. Perdelele forestiere le punem pe terenurile neproductive, pentru a proteja păşunea. La întrunire am discutat aceste probleme şi am sugerat crescătorilor de animale să le asigure animalelor furajarea pe timpul iernii. Cei care vor nesocoti aceste reguli, vor suporta aplicarea sancţiunilor legale", a declarat, pentru "Replica", Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albeşti. Animalele lăsate libere de ciobani distrug nu numai perdelele forestiere, ci şi terenuri agricole deja însămânţate. Un exemplu este comuna Oltina, unde de curând a fost depistat un cârd de vaci care păşuna pe o cultură de rapiţă. "Păşunatul este interzis în comuna noastră de Consiliul Local. Trebuiesc respectate condiţiile de păşunat care prevăd ca acesta să se facă numai în perioada 15 aprilie-15 octombrie. În funcţie de timpul de afară, această perioadă poate începe, sau se poate termina cu două săptămâni diferenţă. De curând a fost depistat un cârd de vaci pe o cultură de rapiţă. Patru dintre ele au rămas acolo, pentru că proprietarul nu a venit să le ia. Le-am dus la obor, le-am vândut, iar proprietarul a plătit şi amendă. Avem mai mulţi ciobani încăpăţânaţi, dar doi dintre ei sunt extrem de răi. Pentru unul dintre ei am emis o adresă către judecătorie pentru a face muncă în folosul comunităţii, iar celuilalt i-am luat bani din conturile bancare care provin din subvenţiile de stat", a declarat, pentru "Replica", Gheorghe Chirciu, primarul comunei Oltina. Perdelele forestiere au fost montate cu un scop bine stabilit în folosul întregii comunităţi şi au fost realizate în urma unor investiţii. "Aceste perdele forestiere au ajuns acolo în urma unor investiţii. Rolul lor este benefic, oprind troienirea străzilor. Dacă se confirmă distrugerea unor liziere, acest lucru ia forma unei contravenţii. Ideal ar fi ca proprietarii de animale să-şi verifice angajaţii permanent. E vorba aici de spirit civic. E responsabilitatea primăriilor să aibă grijă ce se întâmplă în comunitate. Poliţia poate verifica, dar nu poate sta de veghe 24 de ore pe zi. Dacă se vor mai semnala astfel de cazuri vom recurge la amenzi pentru a da un exemplu", a declarat pentru "Replica", Eugen Bola, prefectul Constanţei.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212