REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 4 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6506
24.4° Constanța Miercuri, 4 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6506

Indemnizaţia de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, majorată

Indemnizaţia de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, majorată

A.F. 29 noiembrie 2022 | 20:32 588

Ministrul Familiei Gabriela Firea a precizat că Guvernul a aprobat marţi majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi. „Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizaţie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei”, a adăugat Firea.

Gabriela Firea

„Am propus şi s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, cu sprijinul miniştrilor Muncii şi Finanţelor cărora le mulţumesc. Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinţi. În şedinţa de astăzi a Guvernului, a fost adoptată această modificare legislativă care le va permite mamelor de gemeni, tripleţi sau multipleţi să primească, începând cu al doilea bebeluş, 50% în plus la indemnizaţia de creştere a copilului. Aceeaşi măsură se va aplica şi pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului. Am propus modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor şi mă bucur că am primit sprijinul colegilor mei Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, care ne-a alocat bugetul necesar. Mulţumesc Elenei Tudor, preşedinta ANPDCA, şi colegilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”, a scris Gabriela Firea, marţi pe Facebook, potrivit stiripesurse.ro.

Ministrul Familiei a adăugat că mamele primesc, începând cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizaţiei minime, adică 1.314 lei, iar asta este „o nedreptate, în special în cazul femeilor care, până să devină mame, au fost active pe piaţa muncii şi au avut salarii substanţiale, pentru care au plătit contribuţii sociale pe măsură”.

„De acum, suma creşte pentru unele mame! În cazul doamnelor care au indemnizaţia de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizaţiile peste această sumă. De exemplu, mama unor tripleţi, care are valoarea indemnizaţiei de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei. Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizaţie rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizaţie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei. Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an, iar măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii. Era, fără îndoială, nevoie urgentă de aceste corecţii. E o adevărată gură de oxigen pentru orice familie în care cresc doi sau mai mulţi bebeluşi în acelaşi timp şi unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc. Mă bucur că acest model urmat şi de alte state europene, de exemplu Austria, se va aplica şi în România”, a completat Firea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si pentru mamele care sunt civilizate,muncesc si isi cresc copilul SINGURE pe un salariu mai mic decat o PENSiE ,1500 lei NET si tatal copilului a fost un DOBITOC si nu l-a recunoscut ce SOLUTII oferiti .....Nu vedeti că nu aveti COERENTĂ in gandire ....POATE mamele alea cu gemeni si tripleti au SOTI care contribuie financiar .... ..
1
0
nu inteleg ce au mai special mamele cu gemeni fata de cele cu 2 copii; una din doua: sau imi sta mie mintea sau ii sta lui firea; sunt de acord sa ajutam cu sume mari mamele dar toate mamele care au venituri mici nu pe cele cu gemeni si tripleti; este un ajutor social deci venitul mamei ar trebui sa fie criteriul de baza si nu gemenii; suma de 12750 (probabil lunara ?) este totusi exagerat de mare raportata la venitul mediu; sunt sigur ca nici o tara chiar foarte bogata nu da sume atat de mari raportate la venitul mediu; dar firea a intrat in campanie si da pomeni fara numar ca nu da din banii ei da din banii nostri; stiu ca sunt tari foarte bogate care nu dau decat o saptamana de co la nastere si nici un ban mamelor ceea ce este evident aberant dar noi parca trecem in extrema cealalta; evident firea este ingrijorata de mamele cu venituri mari; cele cu venituri mici sau nici un venit cu tot cu copii lor nu exista pentru firea si nu merita nimic pentru ca "nu au contribuit" !
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
41162937266
5/49
156923936
joker
9153820265