REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.1° Constanța Mie., 21 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6646
3.1° Constanța Miercuri, 21 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6646
 

Indexul Business Sentiment: Jumătate dintre companii vor investi în 2022 la acelaşi nivel ca anul trecut

Indexul Business Sentiment: Jumătate dintre companii vor investi în 2022 la acelaşi nivel ca anul trecut

Replica API 14 mai 2022 | 00:00 625

Jumătate dintre oamenii de afaceri estimează că, pentru acest an, investiţiile planificate sunt la niveluri similare cu cele din 2021, iar 40% dintre aceştia spun că plănuiesc să investească sume mai mari comparativ cu perioada precedentă, arată datele indicatorului FIC Business Sentiment Index, ediţia de primăvară, publicat de Consiliul Investitorilor Străini.

Potrivit sondajului, peste 50% dintre respondenţi au planuri de extindere a forţei de muncă şi 37% păstrează aceste planuri pentru următoarele 12 luni la niveluri similare cu cele de anul trecut. În acelaşi timp, doar 45% din totalul celor chestionaţi sunt de părere că forţa de muncă este competitivă. De asemenea, în ceea ce priveşte modul de lucru hibrid, 45% dintre companii estimează că mai mult de un sfert dintre angajaţi vor continua să lucreze de acasă, scrie Agerpres.

Indexul Business Sentiment relevă, totodată, că jumătate dintre investitori au în plan să investească în acest an la niveluri similare cu cele din 2021, în timp ce 40% spun că vor să investească sume mai mari, comparativ cu perioada precedentă. Banca Naţională a României (BNR) a raportat investiţii directe ale nerezidenţilor în valoare de 7 miliarde euro pentru 2021, cel mai bun an pe acest segment, notează sursa citată.

În privinţa infrastructurii, transparenţei şi coerenţei aplicării politicilor publice, reducerii birocraţiei şi a poverii reglementărilor, trendul rămâne constant cu ediţiile precedente ale Indexului. Astfel, 65% dintre respondenţii ediţiei din primăvara 2022 consideră că aceste domenii rămân necompetitive şi că sunt necesare reforme pentru recuperarea decalajelor faţă de ţările europene.

De asemenea, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi programele operaţionale reprezintă oportunităţi pentru susţinerea şi implementarea reformelor necesare prin alocarea şi absorbţia de fonduri europene.

Ultima ediţie a Business Sentiment Index evidenţiază, în acelaşi timp, şi alte măsuri care ar putea spori încrederea investitorilor, cum ar fi dialogul calitativ cu investitori şi consultarea cu mediul de afaceri după modelul Forumului pentru investiţii organizat de Consiliul Investitorilor Străini în parteneriat cu Guvernul României. "Crearea unor strategii clare privind investiţiile prioritare şi proactivitatea cu potenţialii investitori prin intermediul unei agenţii pentru promovarea investiţiilor ar putea, de asemenea, să faciliteze atragere de investiţii private", sunt de părere realizatorii sondajului de specialitate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
733481553
5/49
1646443318-02-20245 0 4 1 8 3 2
joker
27328183039