REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Industria HORECA încă 'sângerează' din cauza sprijinului INSUFICIENT

Industria HORECA încă 'sângerează' din cauza sprijinului INSUFICIENT

Replica API 3 septembrie 2020 | 00:00 1304

Guvernul României a decis în această săptămână redeschiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor și teatrelor, începând cu data de 1 septembrie. În schimb, cluburile și barurile rămân închise. Măsurile vin în urma presiunilor făcute de reprezentanții HORECA, care afirmă că au beneficiat de un sprijin doar parțial și insuficient din partea Guvernului României. În plus, patronii de restaurante vor fi nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare pentru a asigura noile norme de siguranță pentru prevenirea infectărilor COVID-19.

„Cheltuielile nu sunt acoperite integral și banii nu vor ajunge la toată lumea”

Administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum 2 metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă. Pachetul de sprijin financiar pentru industria HORECA încă se lasă așteptat.

Trăim într-o economie de piață în care cheltuielile sunt suportate de patroni. Nu sunt prevăzute, nici măcar la nivel de discuție, ajutoare specifice în această direcție din partea statului român. Patronii de restaurante au solicitat sprijin, iar o parte dintre aceste măsuri ar fi trebuit să intre în vigoare pe programul de grant-uri, în valoare de 1 miliard de euro. 350 de milioane de euro pentru capitalul de lucru și 550 de milioane de euro pentru investiții, au fost aprobați în urmă cu două săptămâni, dar nu au ieșit normele de aplicare. Din acest ajutor, doar o parte a acestor sume va ajunge în industria HORECA, pentru a se acoperi o parte dintre cheltuieli. Evident, cheltuielile nu sunt acoperite integral și banii nu vor ajunge la toată lumea.”, a declarat, pentru „Replica”, Dragoș Petrescu, proprietar de restaurante și președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România.

„Ar fi putut ajunge mai mulți bani decât atât”

Dragoș Petrescu este de părere că măsurile de sprijin financiar gândite de Guvernul României nu vor ajuta întreg sectorul HORECA, ci doar o parte. De asemenea, nici șomajul tehnic și munca flexibilă nu s-au dovedit a fi niște instrumente facile pentru patronii de restaurante, întrucât socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Ar fi putut ajunge mai mulți bani decât atât. Mecanismele de sprijin, șomajul tehnic și munca flexibilă, sunt instrumente care funcționează greoi, cu condiționări diverse și mulți antreprenori nu au putut să folosească facil aceste ajutoare. Ajutoarele s-au transpus în realitate, dar nu sunt ușor de folosit, pentru că sunt diferite piedici și dificultăți în operare și mulți operatori au rămas pe dinafară. Inițial, ajutoarele în granturi erau dedicate industriei de transport internațional, agenții de turism și HORECA. Însă, acum sunt ajutate multe alte categorii, ceea ce face ca aceste grant-uri să fie considerabil diminuate. Sprijinul a existat, dar este insuficient”, ne-a mai declarat Dragoș Petrescu.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa stii ma Petrescule ca mie chiar imi vine sa le plang de mila patronilor de restaurante cand ma gandesc ca seara cand ajung acasa nu au ce sa le puna pe masa copiilor care rabda de foame,pentru ca mai patronilor sunt in Romania si astfel de oameni putini e adevarat caci multumita faptului ca Romania este in U.E.multi dintre ei au avut sansa sa munceasca in alte tari membre U.E;tari in care mai gasiti si voi de munca daca afacerea cu restaurantele nu mai merge si daca va place munca.
2
0
Sa.si puna un tampon
3
0
Ba cheliosule, cat tupeu poti avea!!?? Vreti bani de la guvern? Chiar nu va este rusine!! Cand va era bine, injurati guvernul, evazionistilor iar acum vreti ajutor de la guvern! Sa se dea banii la scoli si la spitale nu la carciumi!!
4
0
Deocamdata nu vad ingrijorare pentru locurile de munca si salariile din care romanii sa-si poata permite inclusiv sa mai ia o teapa la restaurantele patriei. Se face atata scandal pentru carciumi de parca ele ar fi vaccinul anti-Covid sau cine stie ce alt lucru chiar vital pentru populatie. Oare in timpul razboiului se sprijineau carciumile sau efortul de aparare si hranire a populatiei? Pandemia este aproape o stare de razboi,carciumarilor! Intai vedem cum e cu productia de bunuri,cu exporturile ,cu ceva ce produce bani si in pauze venim si la voi,daca vindeti mancare buna,nu ca de obicei.
4
0
Cand vindeti cu 1 000 % este normal sa vi sa para ca va sufla vantu prin buzunare . Chiar ma uitam la cheliosu asta care era la emisiune de la pro tv cat de arogant si plin de basini . Pai cum sa nu fii arogant cand tu ai adaose de 1 000 la % . Eu daca pun adaos de pana la 50 la % mi se pare ca l-am prins pe Dumnezeu de picioare . Si imi platesc toate catre stat fara sa am nici o datorie . Poate ca cu ocazia asta o sa va ganditi mai bine daca mai vreti adose exagerate sau puneti adaos de bun simnt . Chiat ma uitam la o shaormerie ca poate sa puna adaos de 500 la % . In ce lume traim fratilor.
2
0
sa mai termine cu vaicareala. s a invatat sa se planga cand de fapt le merge struna...
2
0
industria horeca are cele mai mici salarii din toata romania.industria horeca este cea aia care o vizita anaf ca nu fiscaliza.Toate astea sunt spune de unu care a lucrat la negru in horeca.
6
1
Acum sangereaza dar cand puneau adaosuri de 1000% nu ii intepa inima.
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218