REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Infecția cu Candida: cum se transmite și ce afecțiuni poate provoca

Infecția cu Candida: cum se transmite și ce afecțiuni poate provoca

Replica API 13 iulie 2021 | 00:00 2034

Ai auzit, cu siguranță, de ciupercă microscopică numită Candida (sau Candida albicans). În acest articol, ne îndreptăm atenția asupra modului în care se transmite Candida și asupra afecțiunilor pe care le cauzează atunci când are loc înmulțirea exagerată a acestor ciuperci în corpul uman, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Candida albicans face parte din microflora noastră naturală, cu alte cuvinte din microorganismele care trăiesc în și pe corpul nostru. Candida este o ciupercă microscopică (ea face parte din regnul fungi) și se găsește în tractul gastrointestinal, în gură și în vagin.

În mare parte a timpului, această ciupercă nu provoacă niciun fel de probleme, însă uneori este foarte posibil să se înmulțească în exces și să apară, astfel infecții fungice în organism. Infecția fungică se numește candidoza și, în funcție de zona unde această ciupercă se poate înmulți peste măsură, există mai multe tipuri, cele mai cunoscute fiind candidoza vaginală și candidoza bucală.

Cum se transmite Candida

Ciupercă microscopică din "familia" Candida nu se transmite neapărat de la o persoană la altă. Candida albicans este o ciupercă patogenă care există că "agent" inofensiv în tractul gastrointestinal și aparatul genito-urinar la aproape 70% dintre oameni. Experții spun că aproximativ 75% dintre femei suferă din cauza unei infecții cu Candida cel puțin o dată în viață. Chiar și așa, deși la prima vedere Candida pare o ciupercă microscopică inofensivă, ea este un patogen oportunist, mai ales în cazul pacienților cu sistemul imunitar compromis, în cazul indivizilor slabi din punct de vedere imunologic ori chiar în cazul persoanelor sănătoase.

Ce afecțiuni poate cauza Candida

Infecția cauzată de Candida albicans este cunoscută cel mai adesea sub denumirea de candidoza. Această afecțiune - candidoza - poate fi clasificată în două categorii, în funcție de severitate.

În prima categorie intră infecțiile mucoaselor, iar cele mai cunoscute sunt infecțiile fungice care sunt caracterizate de pete albe pe membranele infectate (de exemplu, candidoza bucală, când apar pete albe pe limba și mucoasa cavității orale). Aceste infecții fungice, însă, afectează în general celulele epiteliale gastrointestinale, cele din zona vaginală sau mucoasa orofaringiană. Mai mult, candidoza vulvo-vaginală este destul de frecvența în rândul femeilor, iar unele doamne sau domnișoare se confruntă cu episoade repetate ale acestei infecții.

Din a două categorie fac parte alte tipuri de infecții cu Candida. Aparent inofensivă, Candida poate cauza infecții sistemice, care pun viață în pericol, în cazul pacienților care sunt deja grav bolnavi și la care rată de mortalitate este de aproape 30%, spun cercetătorii.

Infecțiile sistemice cu Candida sunt frecvente la indivizii cu sistemul imunitar compromis, inclusiv la pacienții infectăți cu HIV, la persoanele care au avut un transplant de organe, la pacienții care fac chimioterapie și la sugarii care au avut o greutate foarte mică la naștere.

Există mai multe specii de Candida

Specialiștii ne amintesc că există și unele specii care nu fac parte din familia "albicans", precum Candida glabrata, Candida krusei, Candida dubliniensis, Candida parapsilosis și Candida tropicalis care se găsesc la persoanele infectate cu acești fungi, însă chiar și așa, Candida albicans rămâne un agent infecțios major.

Cele mai comune tipuri de infecție cu Candida

Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente infecții cauzate de Candida:

Infecția fungică de tract urinar - speciile de Candida sunt cea mai frecventă cauză a acestor tipuri de infecții urinare, care au loc în porțiunea inferioară a tractului urinar;

Infecția fungică genitală - Candida albicans este cea mai frecvența cauza a infecțiilor din sfera genitală, mai ales când are loc un dezechilibru în microflora din zona intimă, iar nivelul de lactobacili este perturbat; totodată, poți să dezvolți o infecție genitală cu candida după ce participi la anumite activități sexuale, în special la cele care implică un contact între cavitatea orală și zona genitală;

Infecția orală cu Candida (candidoza bucală) - chiar dacă face parte din microflora gurii noastre, Candida albicans se poate înmulți în exces și poate cauza infecții în cavitatea orală. Infecția însă nu se limitează doar la gură, ea se poate răspândi către amigdale și către zona din spatele gâtului.

Candidoza mucocutanată - speciile de Candida pot infectă și pielea, cât și membranele mucoase. De cele mai multe ori, Candida albicans este cauza unei infecții fungice a pielii, însă și alte tipuri de Candida pot cauza acest tip de afecțiune dermatologică (pe zone precum axilele, zona inghinală, pielea dintre degetele de la mâini și de la picioare, colțurile gurii, zona de sub sâni).

Important!

Există și Candida la bărbați. Speciile de Candida pot infectă și organele genitale ale bărbaților, cel mai adesea dacă partenera acestora are o infecție vaginală cu ciupercile microscopice Candida (numită candidoza vaginală). Infecția (balanită) poate fi asimptomatică la bărbați, însă ea poate cauza mâncărimi sau o erupție cu senzație de usturime la glandul penisului.

Alte tipuri de infecții cu Candida

Dacă se întâmplă că ciupercă microscopică de tip Candida să pătrundă în sânge, ea poate cauza infecții grave, nu doar în fluxul sanguin, ci și la alte organe:

Candidemia este o infecție a sângelui cauzată de speciile Candida

Endocardită este o infecție a stratului interior care căptușește inima - există endocardită fungică, iar candida albicans poate fi responsabilă de unele cazuri.

Endoftalmita - inflamarea interiorului ochiului, care poate fi cauzată de infecții fungice, precum cea în care sunt implicate speciile Candida (Candida tropicalis și Candida albicans).

Meningită fungică este cauzată de Candida, însă infecția este de cele mai multe ori dobândită în spital.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272