REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Infecția cu noul coronavirus nu duce la pierderea auzului

Infecția cu noul coronavirus nu duce la pierderea auzului

Replica API 23 februarie 2021 | 21:14 958

De la începutul pandemiei de COVID-19, au existat rapoarte în literatura de specialitate cu privire la posibile pierderi de auz cauzate de această boală. Însă alte cercetări nu au găsit nicio dovadă a deteriorării sistemului auditiv ca urmare a infecției cu noul coronavirus, scrie doc.ro

Orice persoană care se infectează cu noul coronavirus și se îmbolnăvește de COVID-19 poate prezenta simptome de la foarte ușoare până la foarte grave. În general, s-a observat că vârstnicii și bolnavii cronic sunt cei aflați în pericol de a dezvolta o formă severă de COVID-19.

Persoanele afectate de această boală au prezentat de-a lungul pandemiei o gamă largă de simptome, care s-au instalat de regulă la 2-14 zile după expunerea la coronavirus. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cele mai des întâlnite simptome sunt febra sau frisoanele, tusea, oboseala, apoi dificultățile de respirație, durerile musculare, durere de cap, pierderea gustului și/sau a mirosului, durere în gât, congestie sau secreții nazale, greață sau vărsături și diaree.

În afară de acestea, au existat la unii pacienți cu COVID-19 și anumite simptome atipice, cum ar fi conjunctivita, lipsa poftei de mâncare, tahicardia, tensiunea arterială prea mică sau delirul. Unele rapoarte medicale au indicat faptul că anumite persoane bolnave de COVID-19 s-au confruntat și cu tulburări de auz.

Un studiu¹ realizat de Universitatea Tel Aviv (TAU) din Israel, în colaborare cu Centrul Medical Galileea, și publicat în revista medicală Otology & Neurotology în decembrie 2020, nu a găsit, însă, nicio dovadă a deteriorării sistemului auditiv pe termen lung ca urmare a infecției cu noul coronavirus.

Eventuala deteriorare a auzului în caz de COVID-19 seamănă cu cea cauzată de răceală

De la începutul pandemiei, a fost clar că boala COVID-19 are unele efecte care pot dura mai mult, cum ar fi pierderea mirosului și a gustului. Și posibilitatea pierderii auzului a fost dezbătută în rândul medicilor, unii raportând acest simptom la pacienții care se recuperau după COVID-19.

Întrebarea era dacă o astfel de pierdere a auzului ar fi fost cauzată de o deteriorare a sistemului auditiv sau dacă ar fi fost vorba de un simptom temporar, cauzat de lichidele care înfundă urechea medie, așa cum se întâmplă adesea și în cazul unei răceli obișnuite.

Cercetătorii israelieni au început să investigheze această întrebare în timpul primului val al pandemiei, când numărul pacienților din Israel bolnavi de COVID-19 era încă relativ mic. Printre participanții la studiu au fost și opt persoane asimptomatice care testaseră pozitiv pentru COVID-19 și opt voluntari sănătoși care au servit ca grup de control, dintre care niciunul nu a raportat vreo pierdere anterioară a auzului. Studiul a furnizat pentru prima dată măsuri cantitative legate de calitatea auzului după expunerea la virus.

Prin această investigație, cercetătorii au căutat să afle dacă boala COVID-19 poate provoca leziuni neuronale sau senzoriale permanente ale sistemului auditiv. Au fost măsurate datele electrice din trunchiul cerebral pentru a testa întreaga rută a undelor sonore prin ureche până când undele electrice erau în cele din urmă recepționate în creier. Nu s-a găsit nicio diferență între participanții care testaseră pozitiv pentru COVID-19 și grupul de control.

Savanții subliniază că este foarte important ca toate informațiile despre coronavirus să fie bazate pe studii obiective și lumea cercetătorilor să se abțină de la a emite concluzii pripite, fără dovezi clare. Autorii studiului afirmă că diverse persoane pe rețelele de socializare au atribuit numeroase posibile simptome asociate cu boala COVID-19, dar, de multe ori, informațiile vehiculate au fost nefondate. Acest lucru duce la stres nejustificat la nivelul populației, precum și la presiuni inutile asupra sistemului de sănătate.

În concluzie, acest studiu avansează ideea că boala COVID-19 nu provoacă daune neurologice extinse, iar deficiența de auz în rândul unora dintre pacienți este în cea mai mare parte tranzitorie și are loc din cauza acumulării de lichid în urechea medie, la fel ca la răceala obișnuită. Prin urmare, această tulburare de auz trece odată cu boala acută. Cercetătorii efectuează în continuare un studiu mult mai cuprinzător, în care au implicat sute de pacienți, inclusiv persoane care au fost grav bolnave, spitalizate, unele dintre ele fiind chiar ventilate artificial.

Ce efecte pe termen lung poate avea boala cauzată de noul coronavirus?

Potrivit CDC, majoritatea persoanelor care au fost bolnave de COVID-19 se recuperează complet și revin la starea lor obișnuită de sănătate. Însă, unii pacienți se pot confrunta cu simptome timp de mai multe săptămâni sau chiar luni întregi după ce au trecut de faza acută a bolii. Aceste simptome persistente pot fi prezente nu doar la cei care s-au recuperat după o formă gravă de COVID-19, ci și la persoane care nu au fost spitalizate și care au avut doar simptome ușoare ale bolii.

Simptomele care au fost cel mai des raportate ca fiind prezente pe termen lung includ oboseala, dificultățile de respirație, tusea, durerile în piept și cele articulare. Unele persoane au raportat și alte simptome pe termen lung, cum ar fi așa-numita „ceață cerebrală” (dificultăți de gândire și concentrare), depresia, durerile de cap și cele musculare, febra intermitentă, palpitațiile.

Unii pacienți au trecut prin complicații mai grave pe termen lung, dar acestea au apărut în cazuri rare. Este vorba despre complicații cardiovasculare (cum ar fi inflamația mușchiului inimii), respiratorii (de exemplu anomalii ale funcției pulmonare) sau renale (precum leziunile renale acute). Testele imagistice efectuate la câteva luni după recuperare au arătat la unele persoane leziuni de durată ale mușchilor inimii, chiar dacă acestea avuseseră doar simptome ușoare de COVID-19. Acest lucru le-ar putea crește riscul de insuficiență cardiacă sau alte complicații cardiace în viitor.

Tot în cazuri rare au apărut complicații de tip dermatologic (erupție cutanată, căderea părului), neurologic (tulburări de miros și gust, probleme cu somnul, dificultăți de concentrare, probleme de memorie) și psihic (depresie, anxietate, modificări ale dispoziției).

Oamenii de știință investighează în continuare efectele pe termen scurt și lung ale bolii COVID-19, deoarece sunt încă multe necunoscute legate de modul în care această boală va afecta oamenii în timp. Cercetătorii le recomandă medicilor de familie să își monitorizeze îndeaproape pacienții care au fost bolnavi de COVID-19, pentru a vedea cum funcționează organele lor în timp, după recuperarea din boală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367