REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Înfiorător! Colcăiau gândacii printre gunoaiele strânse de o bătrână într-un apartament din mijlocul urbei: de 20 de ani nu a folosit toaleta!

Înfiorător! Colcăiau gândacii printre gunoaiele strânse de o bătrână într-un apartament din mijlocul urbei: de 20 de ani nu a folosit toaleta!

Replica API 4 octombrie 2019 | 01:01 1093

Acțiune de amploare a DSP, împreună cu executorul judecătoresc"

Acțiune de amploare a DSP, împreună cu executorul judecătoresc"

Focar de infecție în mijlocul Constanței! Reprezentanții mai multor instituții din Constanța și-au unit forțele și s-au deplasat în zona Dacia pentru o operațiune de igienizare, dezinsecție si dezinfecție a unui imobil situat pe Aleea Cameliei. Aici locuiește o bătrână care și-a transformat locuința într-un adevărat depozit de gunoaie. Oamenii au fost nevoiţi să intre pe geam, întrucât ușa imobilului nu se putea deschide din cauza gunoaielor. Exasperaţi de situaţia creată în apartamentul femeii, vecinii s-au adresat, de-a lungul anilor, instituțiilor locale pentru a evacua tonele de gunoi existente în apartamentul acesteia. Abia miercuri a reușit executorul judecătoresc să demareze operațiunea. Oamenii spun că de 20 de ani femeia nu a folosit toaleta, dormea pe gunoaie, iar sora ei a murit în urmă cu doi ani, din cauza infecțiilor.

O femeie trăiește în condiții greu de imaginat, printre gunoaie, gândaci și rozătoare. Posibil cu grave bolnave psihice și locuind singură, constănțeanca a pierdut contactul cu realitatea, devenind chinul vecinilor nevoiți să suporte focarul de infecție. În urmă cu 6 ani, Asociația de proprietari 516 și locatarii unui bloc de pe Aleea Cameliei, situat în fața Școlii nr.6, au început să se lupte cu sistemul, după ce un apartament din blocul în care locuiesc a fost transformat în ghenă! Au bătut la toate ușile instituțiilor, primărie, DSV, DSP însă nu au primit nici un sprijin așa că singura soluție de a o face pe bătrână să-și igienizeze casa a fost acțiunea în instanță. În apartamentul proprietarei își aveau, totodată, adăpostul câini și pisici. În casa din care emana miros de putrefacție se pătrundea pe fereastră, iar sursa de purici și căpușe, chiar și șobolani, a afectat confortul celorlalți locatari ai imobilului. Asociația a obținut în instanță mai multe decizii favorabile, în acest sens fiind desemnat, în 2017, și un executor judecătoresc autorizat să pătrundă în apartament, împreună cu celelalte instituții locale abilitate, DSP, DSV, pentru igienizarea imobilului. Cu toate acestea, măsura nu s-a putut pune în aplicare, așa că, la sfârșitul anului trecut a fost depusă o altă acțiune în instanță, bătrâna găsind tot felul de tertipuri pentru suspendarea acțiunilor. În cele din urmă miercuri, 2 octombrie, minunea a avut loc. Executorul judecătoresc şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate au mers la fața locului pentru operațiunea de igienizare a locuinței. Joi, 3 octombrie, operațiunea nu se terminase, deși firma angajată de asociația de proprietari să facă curățenie a muncit la foc continuu. Mai multe containere de gunoi au fost scoase din apartament în cele două zile, iar acțiunea va continua și în zilele următoare.

Vecinii spun că, de 20 de ani, bătrâna nu a folosit toaleta, nevoile și le făcea în casă, atât ea, cât și sora ei cu care a locuit până acum doi ani, când a decedat, îmbolnăvindu-se grav din cauza mizeriei. ”De 6 ani de zile luptăm! Nu vă imaginați ce este aici! Gunoi până în tavan, femeia dormea, pur și simplu, pe gunoi, își făcea nevoile în casă, de 20 de ani nu a folosit toaleta, nu puteai sta! Ieșea pe geam și intra pe geam pentru că nu se putea deschide ușa din cauza gunoaielor. Am fost la toatele instituțiile locale să ne ajute, la primărie, la DSV, nu am reușit decât în instanță. Din păcate, legile sunt foarte proaste la noi și, un astfel de caz nu se soluționează decât la instanță”, a declarat, pentru Replica, un locatar. ”Oamenilor, când au venit la curățenie, li s-a făcut rău de ce au găsit aici. Au început acțiunea de marți și au scos mai multe containere de gunoi. Au venit și astăzi, nu vor termina așa repede. Acțiunea va continua și în zilele următoare. Bătrâna a încercat și ieri, când a venit executorul, să oprească operațiunea, spunea că i s-a făcut rău. A venit și ambulanța”, a mai spus locatarul.

Cum se procedează în asemenea situaţii?

Legal, în astfel de cazuri Asociaţia de proprietari solicită Direcţiei de Sănătate Publică să facă o constatare a situaţiei. Cu raportul de constatare, asociaţia de proprietari se adresează instanţei de judecată pentru a obţine o aprobare de intrare pe proprietatea privată a persoanei, pentru a face curăţenie. Pe baza hotărârii instanţei de judecată de încuviinţare de intrare pe proprietatea privată a persoanei, asociaţia de proprietari contractează, contra cost, o firmă de salubrizare, pentru activitatea de evacuare a deşeurilor şi igienizarea locuinţei. Directorul DSP Constanța, Cristina Schipor, trage un semnal de alarmă și sfătuiește asociațiile de proprietari care întâmpină astfel de probleme să se adreseze instanțelor de judecată. ”Asociația a dat în judecată și a trebuit să mergem și noi la fața locului, să dăm indicații, să spunem ce trebuie făcut. Asociația a luat o firmă care să facă treaba asta, dar proprietara nu le dădea voie. Este una dintre asociațiile care a înțeles cum trebuie să facă treaba asta. Asociațiile ne fac nouă reclamații. Aceasta este soluția, asociația dă în judecată și atunci, prin executor, asociația ia o firmă de curățenie, îi impută banii proprietarului și executorul își recuperează banii. Avem multe socilitări de genul acesta”, a declarat, pentru Replica de Constanţa, Cristina Schipor.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu aveau copii, nu aveau rude ....
0
0
Cred ca daca locuian intr-un asemenea bloc de acum 10 ani luam masuri, cum sa stai in miros si aer infect atatia ani. Cum asa nici un vecin nu a purtat cu ani in urma un dialog cu batrana sa o determine sa traiasca normal. Vinovata este mandria, prostia si inganfarea oamenilor.pentru ei fiind mai bine sa locuiasca cu gandacii, sobolanii, acarienii, virusii si tot felul de bucurii in casa, in bloc, etc decat sa puna mana de la mana si sa ajute batrana.
5
3
cat cacat mananca aceasta nulitate schipor cristina... taie frunza la caini de ani buni numai pentru faptul ca se fute cu cine trebuie din conslilu judetean...
4
2
unde ati gasit atata spatiu verde? sigur nu in constanta
7
0
USR nu este la guvernare si nu a fost vreodata.In schimb PSD,acest partid de nemerinici este aici de 20 de ani ,de o generatie.Un copil care s-a nascut cand a venit Mazare la putere are acum alti copii la randul lui. Asta este in primul rand treaba administratiei locale care se afunda in hartii si birocratie si care trebuie sa aiba grija de batrani cu adevarat nu cu vorbe goale !Ti-ai dracu de nemernici !
12
4
Mu13 psd si iani fustanela
12
5
Conule, iar nu ai primit faina si ulei, dar ti-a promis Fagadau si Stroe ca iti dau daca comentezi in sprijinul partidului ?
10
4
Baba sigur iese pe geam si merge sa voteze
15
1
Baba asta sigur e din USR......
13
27

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218