REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
18.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Infracţionalitatea în şcolile din Constanţa, în SCĂDERE: furturi şi BĂTĂI, mai dese la ORAŞ!

Infracţionalitatea în şcolile din Constanţa, în SCĂDERE: furturi şi BĂTĂI, mai dese la ORAŞ!

Replica API 2 august 2019 | 00:00 393

IPJ Constanța a întocmit o analiză privind evoluţia şi tendinţele fenomenului infracţional înregistrat în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în zonele adiacente acestora, în anul şcolar 2018-2019 comparativ cu perioada similară a anului de învățământ 2017-2018, pe care a transmis-o Instituției Prefectului.

Premergător deschiderii anului şcolar 2018-2019, la nivelul judeţului Constanţa a fost întocmit Planul Teritorial Comun de Acţiune (PTCA) pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar. Conform planului de măsuri, a fost desemnat câte un poliţist pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar, care răspunde, în mod direct, de prevenirea şi combaterea fenomenului antisocial specific acestui domeniu. Poliţiştii desemnaţi au contactat conducerile şcolilor stabilind, de comun acord, modul de cooperare şi de acţiune, în cazul în care în incinta sau în vecinătatea şcolii sunt comise fapte antisociale de natură a perturba desfăşurarea normală a procesului didactic. S-au efectuat controale pe linia respectării prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza bunurilor, s-au informat conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar despre neregulile constatate şi măsurile legale aplicate cu ocazia acţiunilor şi controalelor efectuate. Pe linia prevenirii violenței în școli, polițiștii au desfășurat activități preventiv-reactive în cadrul unor proiecte/campanii de prevenire lansate și implementate la nivel național și local.

În cadrul activităţilor desfăşurate pentru îmbunătăţirea climatului de siguranţă publică în zona unităţilor şcolare, în perioada analizată, efectivele de ordine publică au participat la 53 acţiuni pentru prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar. Au fost legitimate 447 persoane şi aplicate 7 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 R.

Situația privind infracționalitatea din școli

În anul de invăţământ 2018-2019, infracţionalitatea înregistrată în şcoli şi zona adiacentă a acestora a scăzut cu 19 % (un minus de 4 infracţiuni), de la 21 la 17, faţă de aceeaşi perioadă a anului şcolar 2017-2018, toate cele 17 infracţiuni fiind comise în incinta şcolilor. Pe genuri de fapte, situaţia se prezintă astfel: Loviri şi alte violenţe - 11 infracţiuni; Însuşirea bunului găsit- 1 infracţiune; Furt-3 infracţiuni; Alte infracţiuni – 2;

După locul producerii, situaţia se prezintă astfel: în mediul urban au fost comise 16 fapte, (cu 3 fapte mai puţin faţă de perioada similară a anului şcolar precedent); în mediul rural a fost comisă 1 faptă (cu o faptă mai puţin faţă de perioada similară a anului şcolar precedent). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, infracţiunile sesizate comise în incinta şcolilor au scăzut, identificându-se drept principale cauze favorizante: lipsa de supraveghere a elevilor de către profesorii de serviciu, necunoaşterea în şcoli a stărilor conflictuale existente între elevi şi lipsa de fermitate a agenţilor de pază/paznici, aflaţi în serviciu privind accesul persoanelor străine în unităţile de învăţământ, precum şi afişarea ostentativă de către elevi, a obiectelor de valoare pe care le deţin (în special telefoanele mobile). De asemenea, potrivit IPJ Constanța, se constată faptul că în zona adiacentă şcolilor, în anul şcolar 2018-2019, nu au fost înregistrate infracţiuni, faţă de perioada similară a anului şcolar trecut când au fost înregistrate 2 infracţiuni. ”Totodată se impune continuarea activităţilor preventive în şcoli, respectiv şedinţe informativ-preventive cu elevii şi părinţii acestora, în care vor fi prezentate evenimente cu caracter penal (infracţiuni ce se comit frecvent, moduri de operare, bunuri sustrase, etc). Este necesar ca aceste activităţi să se desfăşoare interactiv, ocazii cu care vor fi prezentate riscurile la care se expun elevii ca potenţiale victime, dar şi ca posibili autori”, potrivit reprezentanților IPJ Constanța.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tu esti produsul intalnirii dintre ma ta prostituata si unul dintre clientii ei din seara sau ziua respectiva ! Daca traia Antonescu sapun erai in mm de tigan borat!
1
0
mare prost.
2
0
Asa si trebuie care pe care esti slab milog taci,copiii tai o sa iasa pe anglia,spania la supt pula varsnicilor si baietii o sa si-o ia in cur prin suedia si germania
0
2
frate ! ucigasi la tot pasul. In masina se cred toti interlopi. Circula cu 100-150 prin oras pe 1 mai sau mangaliei in special !!! Rai am ajuns... Violenti in trafic ! Injura si sar la bataie la orice pas ! E care pe care vai de capul nostru ce o sa se intample cu copiii nostri ?
2
0
Raportarea infractionalitatii este in scadere,ca urmare a fricii de a spune lucrurilor pe nume si a lipsei de incredere in autoritati. Ce sa spui unuia care se pisa pe vorbele tale? Mai bine taci ,ca poate chiar ala la care reclami te toarna la infractor si o patesti mult mai rau. Asta e realitatea cu care traiesc oamenii. Oficial e bine.
7
0
lasati laudele, va cunoasteti cumva?
7
2
Sunt multumit de cand este la IPJ domnul Dancu. Un om adevarat si un profesionist desavarsit. Succes in continuare. Poate va continuati activitatea si dupa IPJ.
2
10

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212