REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

INFRACTOR ÎN DEVENIRE. Un copil de 11 ani, din Mangalia, cerşeşte, fură şi se droghează. Familia spune că ‘a luat-o razna’!

INFRACTOR ÎN DEVENIRE. Un copil de 11 ani, din Mangalia, cerşeşte, fură şi se droghează. Familia spune că ‘a luat-o razna’!

Replica API 30 ianuarie 2018 | 13:05 1590

Sursă foto: Asociatia Umanitara Solidarity Children, Facebook

Situația lui Andrei, un băiat de 11 ani văzut adesea, pe stradă, în apropierea restaurantului „El Greco” din Mangalia, a sensibilizat membrii comunității mangaliote. După o postare pe un grup local de pe Facebook, în ultimele zile, oamenii s-au mobilizat. O fotografie cu un băiețel frumușel, murdar și înfrigurat, care mărturisea cu ochii triști că este crescut de bunică, din puținul pe care îl are, și că tot ce și-ar dori este o bicicletă, a sensibilizat.

Unele persoane au reacționat imediat, oferindu-se să doneze atât bicicleta mult dorită, cât și alte lucruri necesare sau inclusiv bani, pentru ajutarea băiatului. Cât de necesare sunt, însă, doar niște lucruri materiale, în acest caz? Mai ales în condițiile în care este vorba despre un băiat despre care familie spune că „fuge de acasă” pentru „a cerși, a fura și a se droga”.

Cazul lui Andrei și a familiei lui este cunoscut de autorități, atât de cele locale, respectiv de angajații Direcției de Asistență Socială Mangalia, cât și de cele județene, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Și nu doar „cunoscut”, în sensul că se află în evidențele lor, ci asistenții sociali au întreprins demersuri efective pentru a-l „convinge” pe băiat să renunțe la obiceiurile lui. Fără succes, însă, până în prezent.

Mama a plecat de aproape șapte ani din țară

De aproape șapte ani, Andrei, fratele lui Sebastian și sora lor Dumitrița au rămas în grija bunicii materne, după ce mama lor a plecat la muncă în străinătate. Din 2011, de când a plecat, nu s-a mai preocupat de soarta copiilor, potrivit declarației bunicii, Ana Ichim. Copiii, împreună cu bunica și concubinul acesteia, locuiesc pe strada George Enescu, în apropierea zonei Barăci, într-o locuință din lemn, în condiții sărăcăcioase, fără apă și curent.

De altfel, la un moment dat, bunica le mărturisea asistenților sociali că, din cauza spațiului insuficient, concubinul ei este nevoit să doarmă afară, într-o mașină. În 2017, instanța de judecată a aprobat instituționalizarea fratelui lui Andrei, Sebastian, într-un centru de plasament, astfel că în grija bunicii au rămas ceilalți doi copii, Andrei și Dumitrița.

Iar Andrei, băiețelul de 11 ani, care a pus pe jar comunitatea din Mangalia în ultimele zile, a devenit din ce în ce mai greu de stăpânit. Este un copil scăpat din mână, după cum recunoaște inclusiv bunica lui, care le-a declarat asistenților sociali că băiatul „a luat-o razna, fuge de acasă, se droghează, fumează, fură”. Nici pe la școală nu mai dă, unde oricum făcea numai probleme, bunica primind numeroase reclamații că bătea copii. În repetate rânduri, bunica a subliniat că băiatul nu este trimis la cerșit. Ba din contră, nu mai știe cum să-l facă să-l oprească. „Nu pot să îl stăpânesc. Nu îl trimitem noi la cerșit și nici nu îl învățăm să spună că mama lui a murit de cancer”, a mai mărturisit femeia.

Luni, 29 ianuarie a.c., Andrei a fost prins la cerșit în Constanța

Acesta este și motivul pentru care femeia refuză să-l ia pe băiat în plasament familial, cu acte în regulă. Procedură impusă de lege, de altfel, în cazul tuturor copiilor rămași în țară, după plecarea părinților în străinătate. Ar primi și niște sute de lei de la stat pentru faptul că are grijă de nepoții ei, astfel că ar avea o motivație financiară destul de puternică.

De fiecare dată, bunica a justificat refuzul ei, prin faptul că se teme că va trebui să răspundă ea pentru boacănele pe care le face băiatul. Mai ales că aceasta a fost prins și la furat, în vară.

De altfel, nu mai departe, luni, 29 ianuarie a.c., minorul a fost depistat de polițiști în municipiul Constanța, în timp ce cerșea.

Asistenții sociali și-au făcut treaba, dar fără succes

Toate evidențele arată că puștiul Andrei este un „copil-problemă”, unul dintre minorii-infractori ai Constanței. Unul dintre cazurile în care autoritățile își fac treaba, așa cum le impune legislația. Adică, să consilieze atât minorul, cât și familia, și să se asigure că acasă are condiții de trai decente.

„Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța colaborează, în acest caz, cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Mangalia, căruia instituția noastră i-a recomandat să verifice dacă minorul este bine îngrijit și dacă poate rămâne în continuare în familie. De asemenea, DAS Mangalia a primit recomandarea de a colabora în acest sens cu toate instituțiile abilitate la nivel local. Va fi elaborat un plan comun de acțiune la nivel local, împreună cu DGASPC Coonstanța, pentru 30 de zile, care să includă și consilierea

familiei și a copilului. În funcție de rezultatele perioadei de consiliere și a planului de intervenție, se va decide care este cea mai bună soluție pentru acest minor”, ne-au precizat reprezentanții direcției din Constanța.

Cea mai bună soluție, consideră reprezentanții Direcției de Asistență Socială Mangalia, este internarea minorului într-un centru de plasament, unde să primească supravegherea și îndrumarea necesare, mai ales că familia se arată depășită.

Procedura de instituționalizare într-un centru de plasament este însă de durată, în condițiile în care legislația de protecția copilului din țara noastră pun accent, în primul rând, pe menținerea copilului în mediul familial. Singura care se poate pronunța în cazurile de acest gen este instanța de judecată, și, după cum ne-au precizat asistenții sociali, decizia de luare a unui copil din familie nu este dată cu lejeritate.

În aceste condiții, se ridică întrebarea dacă nu cumva se impune modificarea legislației și măsurilor pe care le pot lua asistenții sociali, pentru o implicare mai activă în astfel de cazuri? Dar o implicare mai activă presupune, în primul rând, mai mulți asistenți sociali și o finanțare mai bună pentru acest sector - și nu concretizată în mai multe ajutoare sociale către asistați!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine e Verde
0
0
Buna seara...
0
0
Mucea lucea cf frate si la stiri ajungi nu numai la posta la chistoace
1
0
A furat gaina din cotet
2
0
mai geo mai. cum adica societatea? adica toti iresponsabilii fac copii si societatea sa ii creasca? nu mai bine s ar da o lege ca cine isi abandoneaza copilul sa nu mai aibe voie sa faca altul? adica sa fete asa in nestire pe care cine sa ii creasca?
4
0
Ducetiva in zona moara sa vedeti cum se vinde droguri la asa zis potoi si baiatu lui care este cu taxiu alba iel transporta drogurile cu taxiu potoi si familia lui se o cupa de vinzarea drogurilor vinde droguri ca paine calda
3
0
Tiganii sunt toti votanti PSD din cauza asta ii uraste lumea. Iar eu ma intreb ce are lumea cu ei
0
2
La moara in mangalia de potoi si sclavul lui Iasar care plimba 24 din 24 copilul cu caruciorul prin frig si ploaie
2
1
Zona moara mangalia Potoi si fiul lui Patla cu taxiu
2
0
Din pacate nu este doar un caz , sunt zeci sau daca nu sute de copii lasati de izbeliste . Statul Roman nu da doi bani pe acesti copii . Autoritalile Romane sunt insesibile . Sunt foarte multi tineri care se drogheaza . Toti nespalati au ajuns sa le vanda acestor copii etnobotanice . Ma intreb si intreb , unde vom ajunge daca autoritatile nu se implica .
5
0
Voi realizati ca vorbiti despre un copil care, daca a ajuns un infractor juvenil, este pentru ca a primit de mic ceea ce oferiti si voi: nepasare, violenta si traume. Copilul este un produs al familiei in primul rand, al statului si al societatii civile. Noi, oamenii, permitem ca astfel de copii defavorizati sa ajunga infractori. Sistemul o permite, oamenii o permit. Nu e vina lui ca s-a nascut tigan. E un suflet de copil mutilat. E copil si nu a avut sansa sa simta iubire. Iar voi, cei ce il jigniti, nu ii sunteti cu nimic superiori.
8
4
Doamna Maria, va multumesc pentru cuvintele frumoase pe care mi le adresati! Din comentariul dumneavoastra imi dau seama ca nu ne cunoastem , ma bucur mult ca din spatele unui telefon sau unui calculator va ganditi sa aruncati cu vorbe in oameni. Va pot spune doar atat, daca toate fetele care fac ce spuneti dumneavoastra ar fi ca mine, nu ar exista prostitutie! Va doresc o zi minunata!
10
0
Draga maria japant , eu impreuna cu mama mea am rugat o pe ana maria murgescu sa posteze pozele cu Andrei , si mesajul a fost gandit de mama mea , nu de ana , asa ca incearca sa reformulezi mesajul!!
3
0
Ea insasi HastagRezist? Crede ca legea nu este aplicabila ei? Legea spune clar cum trebuie difuzate imagini cu minori. Mai ales cele cu conotatii negative. Cineva trebuie sa va inchida pravalia intr-o zi. Prea sunteti de cacat, in general vorbind.
4
0
Sa vina Politia BCCO si DIICOT la Mangalia! E jale cati dealeri sunt in Acest oras. Dealerii principali ai Mangaliei: unu zis Verde , fratii Lepadatu Marian si Lepadatu Vio zisi fratii Gibonu Jepat , neamu lu Flori Buruiana Manka , Rufat , Cristi Muia , Florin Ragabeja , Pepino , Vapor , Posmag Alexandru , Symon Mocanu , Adi Grasu , fratii Martonfi Andrei si Martonfi Alex , Copilu ala de pe fb Jonas Niky , tiganii de pe str. Sirenei Albatros si multi altii!!!
17
0
Tiganii,deci spor la treaba
8
0
Si nu se gaseste un vanator sa-i curme suferinta?
7
1
nu infractor in devenire, infractor innascut
12
0
moarte tiganilor!!!
12
1
A adus toti tiganii in.mangalia ca sa.l.voteze
9
0
daaaa la ajutat cineva ,
0
0
ana maria murgescu o prostituata care si a adus aminte prin ce a trecut ia !!!! a incercat sa sensibilizeze comunitatea dar nu a reusit!!!! mai toate prostituatele au remuscari ,nu asa va spalati pacatele
9
7
asta nu ar trebui sa mai existe in societate
16
1
Duceti-l in bronx! Costa doar transportul dus dar face! Sa-i scoata aia ,,fumurile,,!
8
1
Neamul lu' Babi: tigani talhari, hoti, cersetori, drogati care nu merita niciun fel de ajutor. Pitzu ala de canta, strangea el bani pentru Babi care injura de morti si scuipa lumea pe strada daca nu-i dadea un leu cand cerea. Acum s-a ajuns. La fel si cu infractorul asta mic. Azi il ajutam, maine ne da in cap. Studiati putin in plm cazul inainte sa scrieti postari lacrimogene, in care sa puneti intr-o lumina buna un nenorocit si sa sensibilizati lumea sa-l ajute. Da, doamna Ana Maria Murgescu ?
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108