REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Inspectorii ITM, acțiuni de control în domeniul construcțiilor

Inspectorii ITM, acțiuni de control în domeniul construcțiilor

Replica API 5 iulie 2022 | 00:00 1028

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2022, în cadrul Campaniei Naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor , în perioada 06 iunie – 2 iulie 2022 s-au desfășurat actiuni inopinate de control pe șantierele din județul Constanta, unde au fost verificați un număr de 109 angajatori cu un număr total de 665 salariați.

Au fost aplicate 65 de sancțiuni contravenționale din care 64 amenzi in valoare de 268.000 lei și un avertisment.

Cele mai frecvente deficient întâlnite pe șantierele de construcții au fost:

- schele neconforme;

- nepurtarea echipamentului individual de lucru;

- amenajarea necorespunzătoare a locurilor de muncă la înălțime ;

- organizare defectuasă sau inexistentă a activității de prevenire și protecție

- lipsă coordonare conform H.G. 300/2006

Luând în considerate numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate , precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii a considerat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.

Atenționăm angajatorii care desfășoară activități în domeniul menționat să se asigure de deplina legalitate a activităților pe care le desfășoară, prin întocmirea și înregistrarea contractelor individuale de muncă sau a zilierilor, în aplicația electronică acolo unde este cazul, prin respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și instruirea corespunzătoare a personalului . De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri / persoana / schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat ”

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218