REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Inspectorii ITM Constanța verifică dacă angajatorii aplică normele anti-caniculă

Inspectorii ITM Constanța verifică dacă angajatorii aplică normele anti-caniculă

Replica API 1 iulie 2022 | 00:00 1147

Având în vedere că prognozele meteo anunță temperaturi crescute și pentru zona Dobrogei , inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate si Sănătate în Munca vor monitoriza aplicarea de catre angajatori a prevederilor O.U.G. 99/2000 - privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperature extreme , pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

In conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru pentru ameliorarea condițiilor de muncă și menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

- reducerea intensităţii și ritmului activităţilor fizice;

- asigurarea ventilaţiei la locurile de munca;

- alternarea efortului dinamic cu cel static;

- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite,cu curenţi de aer;

- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;

- asigurarea echipamentului individual de protective, adecvat;

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor putea lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 prevăzute la art. 6 :

- reducerea duratei zilei de lucru;

- eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după

- ora 17,00;

- întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţi în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să asigure:

- examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute ;

- primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate medicală a persoanelor afectate;

- trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

”Inspecția Muncii va începe verificarea modului de respectare a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În conformitate cu prevederile ordonanţei susmenţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia, cel puțin măsurile minimale enumerate pentru ameliorarea condițiilor de muncă. Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000.” , spune Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Poate ajungeti si la Dobrogea biscuit SRL
0
0
ItM cunoste toti angajatorii.Toti din Constanta.De ce pleaca romanii din tara? De ce nu muncesc in constructii? In turism? In comert? Paza? Curierat? Sunt firme cu r**i adusi din Mircea Voda una este Draft Construct SRL.peste 30 de romi.II aduc la distrugeri de acoperisuri nu reparat se razbuna pe locatari la comanda presedintei de bloc sau a unui diriginte de santier care locueste in acel bloc s-a razbunat pe vecinul lui la comanda impreuna cu administratorul .Voi face o plangere la primarie,le-am spus ca aduc si presa sa vada lucrarea la hidroizolatie.Itm si Anaf trebuie sa sa afle tot.
0
0
Sclav in Romania
1
0
verifcati rest Maritimo Mangalia.Chelnerii au regim de sclav,12..2 noaptea sau 16.. 2 noaptea,fara zi libera,fara sarbatori legale,fara concedii platite,ptr salariul minim pe economie!o zi libera la o saptamina,sau poate doua,sint terminati.Obligati sa stea Numai in picioare 12 ore pe zi,sclavi!nu se pot plinge ca.i dau afara.condic masluite,bonuri false!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218