REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.1° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Instanțele ar putea fi paralizate! Grefierii din Constanța, protest în fața Curții de Apel! Video

Instanțele ar putea fi paralizate! Grefierii din Constanța, protest în fața Curții de Apel! Video

Mirela PASCAL, Victor ROTARU 8 decembrie 2023 | 10:31 4134

Proteste în lanț! Vineri, 8 decembrie, în intervalul 10.30-12.20, corpul grefierilor a organizat un protest în fața Curții de Apel Constanța. Aceștia revendică mai multe drepturi salariale: plata salariilor și acuză nerespectarea unor hotărâri judecătorești.  ”Intrați în legalitate!”, ”Muncim pe datorie!”, Vrem salariile legale!”, sunt câteva dintre lozincile grefierilor.

Instantele ar putea fi paralizate! Grefierii din Constanta, protest in fata Curtii de Apel! Video

Protestează în jur de 100 de grefierii ai Judecătoriei, Tribunalului și Curții de Apel Constanța. ”Întreg colectivul grefierilor de la nivelul Curții de Apel Constanța protestează pentru neplata salariilor și nepunerea în plată a hotărârilor judecătorești. Este vorba  despre o corecție salarială. Solicităm punerea în plată a salariilor pe care ar fi trebuit să le avem la 31 decembrie 2017, odată cu intrarea în vigoare a Legii unice de salarizare, la 1 ianuarie 2018, salariile noastre au fost, efectiv, plafonate, înghețate și nu am primit nicio creștere salarială. De la emiterea actelor administrative la  începutul anului, Ministerul Finanțelor nu a asigurat fondurile necesare pentru punerea în plată a salariilor. Principalul responsabil pentru neplata salariilor, astfel cum ni s-a comunicat de către liderul nostru de sindicat Cătălin Trăistaru, a  fost Ministerul Finanțelor Publice, ordonatorii principali și secundari de credite îndeplinind toate obligațiile legale pe care le aveau pentru punerea în plată a drepturilor salariale. Acesta fapt a generat săptămâna trecută un protest în fața Înaltei Curți de Casație și Justiției. În urma protestului, s-a avut o întrevedere la Ministerul Finanțelor Publice (...) S-a  comunicat că nu sunt bani pentru plata salariilor corectate și nu sunt fonduri pentru plata tranșelor scadente la nivelul anului 2023. Poate fi considerat un atac”, a declarat un participant la protest

Video:

 

Nu doar grefierii constănțeni au nemulțumiri, ci și cei din București, și întreaga țară, care au protestat în urmă cu câteva zile, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Instantele ar putea fi paralizate! Grefierii din Constanta, protest in fata Curtii de Apel! Video

 

Revendicările vizează:

  • plata integrală a salariilor înaintea oricăror obligaţii băneşti ale angajatorilor;
  • achitarea integrală a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023, aferente lunii noiembrie 2023
  • prevederea şi asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a sumelor necesare pentru: achitarea integrală, în continuare, a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023 şi achitarea drepturilor salariale restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin administrative emise în anul 2023;

Instantele ar putea fi paralizate! Grefierii din Constanta, protest in fata Curtii de Apel! Video

  • asigurarea resurselor materiale necesare funcţionării în condiţii normale a instanţelor judecătoreşti.
  • emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari şi terţiari de credite pentru uniformizarea modului de eliberare a adeverinţelor necesare în vederea stabilirii dreptului la pensie al personalului auxiliar de specialitate;
  • emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari de credite (curţile de apel) pentru uniformizarea, la nivel naţional, a salariilor de bază/indemnizaţiilor brute lunare prin respectarea prevederilor Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 794/2016
  • iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă - Justiţie, pentru personalul auxiliar de specialitate, conex şi contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti.

Instantele ar putea fi paralizate! Grefierii din Constanta, protest in fata Curtii de Apel! Video

Video:

UPDATE:

Blocul Național Sindical informează prin afiliatul său, Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL, că la nivel național, personalul auxiliar de specialitate din instanțe a declanșat forme de PROTEST spontan concretizate în întreruperea activității cu publicul și suspendarea ședințelor de judecată. Motivul acestor forme de protest îl reprezintă concluziile întâlnirii de ieri, 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanțelor Publice, la care au participat reprezentanții Blocului Național Sindical, ai SNGJ Dicasterial, dar și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. În urma întâlnirii, ministrul finanțelor, domnul Marcel Boloș, a transmis ca NU va asigura fondurile pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărârile judecătorești.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu lucrez la mall si am salariul mai mare decat prietena mea care este grefier. Cred ca ei ar trebui sa aibe salarii mult mai mari, e foarte mult de munca.
5
0
Sunt de acord sa li se dea banii. Grefierii fac toata treaba in instanta, judecatorii nu fac nimic.
5
1
Sustin protestul grefierilor. Nu stie lumea cat de mult muncesc aceste persoane, cate ore suplimentare neplatite si cate sute de dosare trec prin mainile lor. Ganditi-va ca acesti grefieri fac sute de citatii, emit adrese, comunica hotarari, redacteaza incheieri cu tot ceea ce se discuta in salile de sedinta, motiveaza hotarari in locul judecatorilor pentru ca judecatorii isi plaseaza treaba in carca grefierilor si multe altele. Imaginati-va cate dosare se inregistreaza zilnic pe rolul instantelor si cate au de facut in fiecare dintre aceste dosare. Numai cine lucreaza in sistem isi poate da seama de munca titanica pe care o fac grefierii din cauza faptului ca numarul de dosare este imens, iar ei mult prea putini raportat la cat este de munca. In plus majoritatea grefierilor au studii superioare si nu studii medii, iar ei acum cer sa li se plateasca salariul integral pentru ca nu isi primesc salariile intregi, dar continua sa munceasca chiar si asa.
5
1
nesimtire cu carul in tagma asta, de la judecatori pana la ultimul portar de tribunal! Oricum au salarii muuuult prea mari comparativ cu ceea ce ofera societatii! Maxim 5000 lei si asta pt un grefier in prag de pensie, e mult prea suficient pt ceea ce fac ei! Demisia si cautati job , sa vedem ce sunteti cu adevarat in stare sa faceti!
3
5
Moolt mai multa mooooie
1
3
Nu vă convine aducem indieni, filipinezi, asa urla jegurile de patroni
4
7
Sa ne sgeti p**a cu privatul vostru, munciti voi la privat sclavi infecti.
19
6
Alti jegosi care alaturi de judecatori castiga bani grei pentru nimic!
6
6
Slugile judecatorilor fac greva la ordin. Nu prea au multa carte dar vor avantaje. La privat nu au nici o sansa. Jigodiiiiii!!!!
6
8
Si grefiera Daniela, zisa Bombonica e in greva ? Vrea spor de maciucareala ????
4
2
CCR ul sa stabileasca ca Legea 296/2023 rste neconstitutionala pt ca salariile oricum se maresc cine a facut greva li s au marit salariile ,se dau prime primaria ct a marit salarile si alte primarii la fel se loveste doar in cei mici astia nu au voie sa faca nimic, societatile mari desfiinteaza posturile de sef birou si prin reorganizare fac sefi servicii etc deci aceasta lege nu prea isi are rostul
1
2
Mars la munca , javrelor , Nu va convine la privat , daca sunteti asa tari .!
10
6
Unii grefieri au salarii mai mari ca ale medicilor! Plus o gramada de beneficii. Si medicii muncesc in crescatoriile alea de gandaci, numite spitale! Asa ca moucles!
10
8
Cu dosare să mă dejectez pe ele niste rebuturi ale societății..La c a că t cu voi scârbelor împuțite .
6
7
Tata, înteleg, judecatorul i jidecator! Dar putorile astea care toata ziua sunt pe spagi si interese, care ai impresia ca sunt dumnezei. Toata ziua la cafele si tigari îi vezi la curtea de apel, astia vor frate salarii mari. La munca, baaa, la munca. Daca nu, în privat…aaaa, nu va place în privat, la stat i bine, bine rau! La munca, voi si lepra care va conduce sindicatul pwlii!!
11
7
Te le spui celor care critica nedreptatea legalizata din sociatatea romaneasca ca sunt manatzi de manie proletara,eu spun ca romani nu sunt tozi proshti asha cum si-ar dori parlamentari romani si aceia carora parlamentari le-au dat nishte drpturi exagerate raportat la venitul mediu din Romania si daca ne uitam la cum au muncit acesti privilegiatzi si vedem rezultatele munci lor atunci orice om normal din Romani se revolta pe drept caci nedreptatea dintre oameni este pe fatza in Romania dasta au si plecat peste 5 milioane de romani din tzara lor si nu le pare rau caci unu care a plecat dupa un timp l-a luat pe altul dupa el si tot asha in timp sa sjuns la numarul asta de romani din strainatate,nu a fost anul trecut 100.000 de romani si peste un an s-a ajuns la 6.000.000 de oameni.
3
1
ar putea fi platiti de magistrati.
7
5
Nu va convine, DEMISIA! Și va faceți business vostru.
13
7
Nu rezista mulți. Toți se îmbolnăvesc. Volumul de munca este enorm. Stres și nu au condiții. E justificat protestul.
12
11
Vai, câtă mâine proletara în comentariile de mai jos!...
6
10
Jumăt**e sunt cu 12 clase și vor salarii mari. Sa zică mersi pt cât au. Cu 12 clase luau minim pe economie. Sa plece în privat ca vor câștiga mai mult.
13
9
Sa munciti pe branci pana la 65 de ani pana va taraiti oasele clantanind cloc cloc
11
11
TAIATI PENSIILE SPECIALE PENTRU MAGISTRATI. Nu va este rusine deloc pentru sentintele pe care le dati ? Depun la dosar probe scrise, probe foto, aduc martori, sunt reprezentat de avocat si imi respingeti actiunea intr-un mod iresponsabil interpretand legile dupa cum vreti ? Directivele Uniunii Europene nu le luati in considerare si dati castig de cauza institutiei publice care mi-a produs un abuz si care nu a fost reprezentata in instanta depunand numai un inscris de cateva randuri ? Adica eu ca simplu cetatean nu trebuie sa am castig de cauza impotriva unei institutii publice ? Si vreti sa inchidem ochii la nenumaratele drepturi pe care le cereti: salarii de 20.000 lei, pensionare anticipata si pensii speciale ? Adica eu platesc taxe si impozite pentru „drepturile voastre” ca sa judecati stramb ? Dati-va demisia si lasati persoane cinstite si morale care sa judece. Mai corect se judeca pe timpul lui Stefan cel Mare.
15
6
Cand va dau ordine ce fel de hotarari judecatoresti sa luati , clanuri ,procurori ,lucratori in servicii sau alte entitati de ce nu faceti greva ?
14
4
daca nu va convine, plecati in privat sa munciti pe rupte, voi stiti ca un angajat cu studii superioare si experienta are jumatate din cat castigati voi?
20
9

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468