REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
13.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Institutul pentru Poltici Publice cere partidelor soluţii economice, nu discursuri demagogice

Institutul pentru Poltici Publice cere partidelor soluţii economice, nu discursuri demagogice

Replica API 1 februarie 2012 | 00:00 126

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere partidelor politice - celor de la Putere precum şi celor din Opoziţie, care au redescoperit de curând societatea civilă invitând-o la consultări, dar şi Preşedintelui României, cel care solicita recent printr-un apel public susţinere din partea societăţii civile - să înţeleagă şi să respecte misiunea ONG-urilor într-o societate democratică. Organizaţiile neguvernamentale au fost cele care, prin critica lor constantă, au reuşit să semnaleze şi chiar să corecteze o serie de derapaje din ultimii 20 de ani. În acord total cu nemulţumirile românilor care au ieşit în stradă, IPP consideră că prioritatea zero a Guvernului şi, în general, a partidelor politice în această perioadă ar trebui să fie concentrarea discuţiei şi găsirea de soluţii economice la gravele probleme cu care se confruntă societatea românească. Discursurile care se concentrează exclusiv pe acuzele de dictatură, pe problema comasării/decomasării alegerilor, a alegerilor anticipate etc., deşi ridică, în mod evident, aspecte fundamentale pentru democraţie, nu ating problemele de fond cu care se confruntă românii în prezent.

IPP apreciază că două soluţii simple aplicate concomitent, pot debloca situaţia actuală extrem de gravă în care se află România. "Din punct de vedere economic, specialiştii în economie aflaţi în structuri publice dar mai ales în cele non - guvernamentale şi în sectorul privat, trebuie să facă cât mai repede un pas în faţă şi să comunice populaţiei idei de soluţii de ieşire din actualul blocaj economic. Nemulţumirile românilor pornesc de la situaţia economică gravă în care s-a ajuns şi mai ales de la lipsa de înţelegere şi de soluţii pentru ceea ce va urma. Este evident că specialiştii partidelor au eşuat în această privinţă. Mesaje publice cum a fost cel dat recent de omul de afaceri Ion Ţiriac pe tema situaţiei economice şi politice din ţară, trebuie continuate prin exprimarea punctelor de vedere de către alţi oameni de afaceri care se confruntă astăzi cu serioase provocări şi care sunt primii interesaţi să se găsească soluţii pentru ieşirea din criză. Aceste idei de soluţii nu trebuie ţinute în sertare ci comunicate constant populaţiei care trebuie să fie conştientă şi informată despre cum ne vor afecta, la nivel general dar şi individual, măsurile pe care Guvernul le angajează în această perioadă, precum mărirea pensiilor, a salariilor bugetare, concomitent cu împrumuturile contractate de România de la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional". Din punct de vedere politic, IPP este de părere că trebuie să se organizeze alegeri cât mai curând pentru ca cei care conduc ţara să aibă legitimitatea necesară. "Un Guvern şi un Preşedinte, indiferent de intenţiile bune pe care le-ar avea, conduc în mod democratic numai dacă au susţinerea electorală necesară. Cu o putere aleasă democratic se poate discuta orice idee de optimizare a formei de guvernare, inclusiv pe marginea îmbunătăţirii comunicării cu societatea civilă - o preocupare brusc importantă pentru partidele politice", arată reprezentanţii instituţiei, într-un comunicat. IPP nu respinge dialogul cu partidele politice cărora le recunoaşte atributul de a putea lua decizii pentru ţară dar, în acelaşi timp, îşi reafirmă angajamentul de a critica în continuare orice decizie nedemocratică. "Soluţia unui parteneriat cu societatea civilă, invocat astăzi de partide şi de la putere şi din Opoziţie, ar trebui să însemne, de fapt, un angajament pentru respect reciproc, ci nu subordonarea politică sau financiară a sectorului asociativ".

Florin Iliescu

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108