REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

INTERVIU. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine a semnat un protocol de colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului

INTERVIU. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine a semnat un protocol de colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului

Replica API 15 martie 2018 | 00:00 271

Un pas înainte!

Un pas înainte!

Alina Mirella Dobrotă

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța este unul din singurele centre care nu depind de București atunci când numărul de pungi de sânge este în scădere. Aceștia fac campanii de colecte mobile prin județ pentru a acoperi posibilele urgențe. De altfel, șefa CRTS, Alina Mirella Dobrotă, a vorbit în fața reporterilor „Replica de Constanța” de noi viziuni, dar și de motivele pentru care numărul de donatori a scăzut în ultima perioadă.

Este ok să donezi sânge pentru un discount la festival? Este ok să ai posibiltatea să își faci programare înainte? Sezonul de gripă influențează donările? Răspunsurile la aceste întrebări le găsiți în material, iar ce este foarte important este că bariera dintre Arhiepiscopie și transfuziile sanguive a fost coborâtă, prin semnarea unui protocol de colaborare între CRTS și Arhiepiscopia Tomisului, cu acordul IPS Teodosie.

Reporter: A fost afectată Constanța de epidemia de gripă, care a ucis zeci de persoane în toată România?

Alina Mirella Dobrotă: Toată luna februarie a fost afectată. Anul trecut, în luna februarie am avut 1300 și ceva de pungi recoltate, iar anul acesta în jur de 950. Este o scădere în condițiile în care noi avem acele acțiuni suplimentare. Nu ne limităm. Dacă ne-am limita, cel puțin 1.000 de pungi ar fi mai puțin recoltate într-un an.

Rep.: Presupun că din această cauză organizați colecte de sânge în județ, prin centrul mobil de transfuzii. Vin oamenii la apelurile lansate? Care mai sunt noutățile?

A.M.D.: Vin, în acea ultimă sămbătă a lunii aici, în rest, mergem la Medgidia, Cernavodă, în județ. Este o inițiativă a noastră locală, ca și centru județean facem aceste colete în weekend. Noi suntem cei care în mai facem doi ani de când am introdus acest program – „Ultima sâmbătă”, din dorința de a răspunde unor cereri a unor donatori care nu puteau să doneze pentru că nu puteau pleca de la serviciu. Ce am mai introdus nou sunt programările! Sigur, nu promovăm foarte puternic această soluție, însă ea este afișată și adusă la cunoștința populației pentru că există riscul, în condițiile în care am avea mai mult de 4-5 persoane programate, să apară nemulțumiri printre cei care vin spontan. Nu ai cum să îi împaci pe toți. Noi le spunem să își rezerve o oră pe lângă programare.

Rep.: Depinde Constanța de centrul-mamă de la București?

A.M.D.: Constanța, prin poziția sa externă, la marginea teritoriului și la o distanță relativ considerabilă de București este din start afectată de faptul că în aceeași categorie cu Bucureștiul cu privire la dependența de alte centre. Noi apelăm la Tulcea, dar restul centrelor sunt arondate pe legislația din 1991, fără alte implicații administrative, Bucureștiului. Noi apelăm în situații concrete, punctuale, nu este vorba de o aprovizionare ritmică, nu avem un surplus ritmic asigurat periodic de la alte centre de transfuzii, ci doar ocazional, în funcție de posibilitățile lor. Când este sezon de West Nile și avem nevoie, atunci trebuie să se găsească o soluție

Rep.: Revenind la centrele mobile, cum răspund marile orașe și cât de des mergeți acolo? Autoritățiile responsabile se implică?

A.M.D.: Lăsăm cam cel puțin două luni interval între două donări în aceeași locație, cu excepția Mangaliei, Medgidiei, orașe cu populație multă, unde am putea merge și la 2-3 săptămâni, DACĂ primăriile s-ar ocupa de mobilizare. Primăriile ar trebui să implice mai mult, o fac, să zicem, la presiunea noastră cu adrese și solicitări, dar fie că nu știu, fie că nu este interes, nu știu cum să o facă. Se limitează la a da anunțuri, a posta pe site și a face afișe. Ori nu este suficient! La nivelul primăriei sunt informații despre toate instituțiile din orașul respecitv. Plus că au informații despre comunele din jur.

Noi asta așteptăm. Sunt angajați din Cernavodă care vin și donează constant, dar și în alte localități. Acest exemplu pe care noi îl tot așteptăm și l-am tot provocat prin mesaje, lansări de acțiuni, a existat și atunci când a fost votarea – am provocat candidații să vină , am trimis tuturor organizațiilor de partid ale căror adrese de e-mail le-am găsit. A răspuns o singură organizație – un partid mai nou apărut. Am lansat către unitățiile medicale, inclusiv DSP, dar răspunsul a fost zero ca și acțiune organizată. Desigur, sunt angajați din diverse instituții care donează, dar eu mă refer la acțiuni organizate.

Rep.: Ce este la modă, ca să zicem așa, festivaluri mari precum UNTOLD și NEVERSEA promovează acțiunile de donare, în schimbul recompensei – discount la abonament sau bilete gratuite. Ce părere aveți de această mobilizare?

A.M.D.: E o condiționare! Totuși, sunt mulți care vin să doneze doar pentru acest bilet, dar are motivația asta. Induce niște riscuri adiționale cu privire la sinceritatea persoanei în timpul completării chestionarului și a interviului. Altfel, bilete la spectacole, sunt ok cu asta. Dacă am putea avea și noi... o să încerc. Văd că în ultima perioadă primesc șanse să realizez ceea ce îmi doream de ani de zile, dar nu a ieșit.

De exemplu, zilele trecute a fost semnat un protocol de colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, cu IPS Teodosie pentru donare de sânge. Din 2001 încerc acest lucru. Este un început, o deschidere. Doamne ajută! Revenind, acesta ar fi riscul... că nu sunt sinceri unii donatori. Ar fi bine dacă am putea da donatorilor, cum de altfel se întâmplă de câteva luni în București, unde primăria dă un număr de bilete la teatru Centrului de Transfuzii, în mod constant.

Și în Constanța avem Teatru de Stat, dar și alte locații. Nu pot să zic că nu se dorește, dar este o idee. Am încercat și eu când eram entuziasmată, acum 10 ani, însă între timp mi-am redus contactele văzând că nu obțin nimic, dar o să reiau legăturile. Dacă îmi dau 10 bilete pe lună, ar fi minunat. Dar să fie date celor care vin la donare, însă fără să anunțăm vreo campanie ceva. Pur și simplu să fie acordate ocazional donatorilor. Este cu totul altceva să fie date așa.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nepotii lui Stalin nu au somn. V-ati trezit din betie si vomitati aici?
1
0
Sangele popalailor si calugarior are scame . Atentie , ca si SIDA poate sa dea la pachet ...
0
1
Facatoreste minuni Nu e indeajuns ca va fura minta, vrea si sange Prea Furaciosu de minte si averi
0
2
Va asigura preapulicitu tomisului sange ? A supt atat de mult sande incat are sa va ofere si voua .
0
2
Porcilor!..........
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614