REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Interviu cu ginecologul Vlad Tica despre femeile care sunt lăsate să aștepte până-n ultima clipă

Interviu cu ginecologul Vlad Tica despre femeile care sunt lăsate să aștepte până-n ultima clipă

Replica API 22 aprilie 2020 | 11:05 5160

Femeile care rămân însărcinate în această perioadă și doresc să facă o întrerupere de sarcină trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte. Medicul ginecolog Vlad Tica a oferit mai multe lămuriri și sfaturi într-un interviu oferit ziarului Replica de Constanța.

Vlad Tica

În contextul epidemiologic actual al pandemiei de coronavirus, avortul, dreptul femeii de a dori întreruperea unei sarcini aflate în primele 14 săptămâni, pare să nu mai fie respectat în totalitate deoarece Codul de deontologie medicală al Colegiului Medicilor le permite doctorilor să le refuze acest drept, în acestă perioadă. Medicul ginecolog, Vlad Tica, de la Spitalul Județean Constanța a ținut să lămurească această situație și să ofere câteva sfaturi ce trebuiesc luate în considerare în această perioadă.

Reporter: Se mai fac întreruperi de sarcină în această perioadă?

Vlad Tica: Acele întreruperi de sarcină care nu pot fi amânate, adică până la 14 săptămâni, trebuie să fie făcute însă în funcție de politica fiecărei instituții. Ceea ce sigur trebuie amânat, sunt acele întreruperi de sarcină ce pot fi amânate, conform ordonanțelor de urgență, cele de până în 14. Eu, cel puțin, nu am mai avut solicitări în ultima vreme, așa că nu vă pot spune ceva cert acum.

Reporter: Suntem în plină pandemie de coronavirus. Ce trebuie să aibă în vedere pacientele în acesată perioadă?

Vlad Tica: Având în vedere situația actuală în care ne aflăm, pacientele ar trebui în primul rând să se testeze. Știu că există în Constanța, la momentul acesta, un laborator care face teste rapide, doar că trebuie luat în considerare și faptul că acestea au o sensibilitate destul de redusă și nu sunt foarte sigure. La momentul acesta există instrucțiuni pentru testarea tuturor pacienților. Astfel, trebuie făcută o anchetă epidemiologică și în condițiile în care au un factor de risc, cum ar fi: călătorii în străinătate, contact cu o persoană care este pozitivă sau simptomatologie respiratorie sugestivă, trebuie să se autosesizeze, să spună medicului de familie sau unor medici specialiști pentru a putea fi investigate și eventual chiar testate.

Reporter: Ce recomandări aveți pentru persoanele de sex feminin care vor să opteze pentru o întrerupere de sarcină?

Vlad Tica: În primul rând, acestea trebuie să aibă un diagnostic pentru a putea vedea dacă manevra poate fi amânată până după ridicarea Stării de Urgență. În al doilea rând, dacă nu poate fi amânată manevra, după consultul medicului specialist trebuie să se adreseze acelor instituții care la momentul acela realizează actul medical, acest act medical nefiind obligatoriu, rămâne în sarcina instituțiilor medicale dacă acceptă sau nu realizarea manevrei. În al treilea rând, și asta este valabil pentru întreaga populație, feminină evident, fertilă: este foarte important să nu se ajungă aici și anume să folosim metode de contracepție. Întreruperea sarcinii nu este o metodă de contracepție, ea având riscuri care nu se justifică în condițiile în care există un acces larg la metode de contracepție.

Ministrul Sănătății: „Nu vom obliga femeile să nască fără voia lor!”

Trebuie să vă reamintim și faptul că fespre acest subiect a vorbit și Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății. Acesta a declarat faptul că nimeni nu va oblige femeile să nască fără voia lor. ”Noi ne angajăm să respectăm dreptul femeilor, nimeni nu le va obliga să nască fără voia lor și fiecare situație va fi analizată de la caz la caz. Sigur că femeia care va dori să facă întreruperea de sarcină va semna că știe care sunt riscurile în perioada COVID-19, ne străduim să fie cât mai mici, pentru că e doar o internare de zi, de dimineață până seara”, a spus Nelu Tătaru, ministrul sănătății.

Avortul, în Codul Penal: Nu se pedepseşte femeia însărcinată care îşi întrerupe cursul sarcinii în termeni legali!

Codul penal stabileşte, la Capitolul IV. Agresiuni asupra fătului, reglementările legale privind avortul sau, mai exact, întreruperea cursului sarcinii. Această faptă devine infracţiune pedepsită cu închisoare doar în anumite cazuri.

Aşadar, avortul devine infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când întreruperea cursului sarcinii este săvârşită în vreuna dintre următoarele împrejurări: în afara instituţiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate în acest scop; de către o persoană care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrică-ginecologie şi drept de liberă practică medicală în această specialitate; vârsta sarcinii a depăşit paisprezece săptămâni.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce fata de om penibil, cine draq se duce la consult la asta, poate o masochista, dca vrei sa ai cosmaruri si sa fii bantuita
3
2
Persoanele dornice de acte sexuale pot folosi cu succes prezevativul.
8
0
Promovare profesionala datorata sotiei si nasului, reputatul profesor Bordei . In rest o nulitate absoluta si un penibil in general.
15
2
Un doctor f slab. Fost internat la spitalul de boli mintale din Craiova, adus in Ct sa o poata incepe o viata noua. Impus sef de sectie de maica'sa, fosta mare directoare in MS. Ca profesie f slab, ca mason bunicel, ne facem treaba cu el. Masoneria salveaza Constanta, votati Rusu Ionut, asistent personal al Marelui Maestru pentru zona masonica 10.
10
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272