Interviu cu ministrul Justiției, STELIAN ION: Legislația PENALĂ trebuie pusă în acord cu deciziile CCR
Interviu cu ministrul Justiției, STELIAN ION: Legislația PENALĂ trebuie pusă în acord cu deciziile CCR
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestStelian Ion este primul constănțean care a ajuns ministru al Justiției în Guvernul României, ceea ce este, trebuie să recunoaștem, o mare realizare dar și o mare responsabilitate. Acesta a acordat un interviu cotidianului Replica, prin intermediul căruia a abordat subiecte de interes național. Care vor fi următoarele demersuri pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, cum răspunde vocilor din opoziție, cum rămâne cu proiectele de suflet, precum Fără Penali în Funcții Publice, dacă procurorii vor ieși de sub autoritatea ministerului Justiției, ce se va întâmpla cu înființarea DNA-ului pădurilor, modificarea Constituției, numirea judecătorilor la Curtea Constituțională, precum și organizarea activității din penitenciare – sunt doar câteva dintre temele abordate.
”Așa este soarta, să fiu primul constănțean ministru al Justiției, este o mare responsabilitate pe care o resimt și pe care mi-am asumat-o cu toată fermitatea. Am o echipă… Prima lună din acest mandat m-a preocupat foarte mult să-mi fac o echipă cu care să fim eficienți pentru că sunt așteptări foarte mari și sunt optimist. Dacă la început este perioada aceea de acomodare, de câteva zile, o săptămână sau două, după aceea sunt așteptări foarte mari, oamenii doresc să vadă lucruri concrete. În dimineața aceasta am reușit să mai bifăm un obiectiv din programul de guvernare, cel legat de desființarea Secției Speciale, foarte important din punctul meu de vedere. Problemele din Justiție nu se rezolvă cu această desființare, dar este un prim pas necesar”, a spus Stelian Ion, ministrul Justiției.
De unde graba cu desființarea SIIJ
”Nu este grabă. Am avut puncte de vedere referitoare la înființarea acestei secții încă din 2017, am criticat în termeni cât se poate de duri înființarea acesteia pentru că am spus întotdeauna, inclusiv în campanie, că secția aceasta trebuie desființată și asta nu pentru că este o problemă personală pe care o are cineva cu această secție, nu avem fixații de genul ăsta, dar secția a fost creată în mod greșit. Obiectivele pe care și le-a urmărit în timp nu au fost cele corecte, este total ineficientă. În afară de chestiuni punctuale asupra cărora această secție se apleacă și, în principal, urmăriri față de niște magistrați care, ulterior, câștigă în instanță, au eșec după eșec cei de la Secția Specială. În afară de aceste lucruri, sunt total ineficienți. Trebuie să existe o acoperire teritorială la nivelul întregii țării, astfel încât faptele penale, posibil săvârșite de magistrați, să fie descoperite și urmărite cu eficiență, altfel nu mai răspunde niciun magistrat în fața legii, asta este marea problemă. Nu a fost nici îndârjire, nici grabă, proiectul a fost depus de predecesorul meu de anul trecut. După un an de zile de dezbatere, tot ceea ce am făcut a fost să elimin din acel proiect niște supra imunități, care se adăugau la niște reglementări deja existente în favoarea magistraților, care e bine să existe ca și niște garanții, dar a suplimenta aceste imunități cu altele mi se pare deja absolut inacceptabil. Majoritatea magistraților nu au cerut acest lucru și se creează premisele unei mari neînțelegeri a legii”, a precizat ministrul Justiției.
SIIJ-ul nu funcționează tocmai bine, dar CSM nu este de acord să fie desființat, dacă nu au superimunități
”Eu am fost consecvent pe ideea inițială, am ținut cont de acest aviz, de conținutul său. Avizul este foarte ciudat, este un aviz negativ, dar în cuprinsul său sunt referiri depreciative la nivelul SIIJ, adică, cu alte cuvinte, spune CSM-ul, nu funcționează tocmai bine acest SIIJ, dar noi nu suntem de acord să fie desființat, dacă nu ne dați super imunități. Ei bine, condiționarea asta și amestecarea în două teme diferite, mie nu mi se pare corectă, putem discuta de alte forme, de garantarea independenței magistraților în contextul discutării pe legile justiției care este de actualitate. Procesul este în derulare și aștept în continuare puncte de vedere și propuneri din partea magistraților. CSM-ul nu mi-a transmit alte propuneri de garanții, decât acele super imunități cu care am spus că nu sunt de acord. Este clar, din moment ce am propus un proiect de lege, l-am trimis către Guvern pentru a putea fi trecut în revistă, adoptat și trimis apoi în Parlament, da, este un proiect de lege care va fi solicitat în procedură de urgență”, a declarat Stelian Ion.
Voci din opoziție afirmă că graba cu desființarea SIIJ ar avea-o în spate pe Clotilde Armand, primar de la Sectorul 1
”Nici vorbă de așa ceva, din contră, eu sunt criticat că am tergiversat trimiterea acestui proiect în Parlament. Nici vorbă de așa ceva, nu are nici o legătură, nici nu mă interesează dosare care sunt în lucru în perioada aceasta și faptul că se trimite dintr-o parte în alta nu înseamnă că nu va fi cercetat în continuare”, a spus ministrul.
CSM știe cel mai bine cum ar trebui organizat sistemul judiciar?
”Dacă știau cel mai bine, cred că în anii ce au trecut, eu sunt ministru doar de o lună de zile, iar mulți membri CSM sunt acolo de ani de zile și CSM-ul garantează independența justiției. Nu am văzut loc de poziție foarte tranșante pe aceste chestii, dar nu aș vrea să pornesc discuții, eu încerc să am o bună colaborarea cu CSM-ul, e foarte ușor să escaladezi relațiile instituționale și nici nu-mi propun lucrurile astea. Eu sunt deschis la dialog, sunt deschis la opiniile, mai ales discutat la rece, cu argumente, cu treceri în revistă a unor soluții, dar ideea este de a respecta legea. Legea spune că acel aviz este consultativ și exact asta am făcut, am consultat, am avut în vedere solicitarea domniilor lor, a unor părți din CSM, de garanții suplimentare pentru independența magistraților și consider că discuția aceasta poate fi purtată, în continuare, pe legile justiției”, a mai declarat ministrul Justiției.
Procurorii ar trebui să iasă de sub autoritatea ministrului Justiției
”Va fi nevoie de o propunere legislativă de revizuire a Constituției pentru că, potrivit acesteia, acum își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministrului Justiției. E o interpretare cu care eu nu sunt de acord, dar este obligatorie acum. Mai exact, nu este doar autoritate pur administrativă, este chiar mai întinsă decât atât și consider că, pe viitor, ar fi o idee bună revizuirea Constituției. Astfel încât să fie înlăturată această autoritate a Ministrului Justiției care este om politic”, potrivit lui Stelian Ion.
Înființarea DNA-ului Pădurilor
”Exact în perioada aceasta discut cu Direcția de Elaborare a Actelor Normative, avem ședințe zilnice pe legile justiției, trecem prin revistă toate articolele. La capitolul Minister Public, am discutat și abordat această temă de creare a unei astfel de Direcții sau de Secții specializate, departamente specializate în cadrul Parchetelor teritoriale. Este important să avem acoperire la nivel național pentru că o structură doar la nivel central, în București, nu poate acoperi toate problemele. Programul de guvernare asta cuprinde, este ideea unei direcții în cadrul Parchetului General sau a unor secții specializate în cadrul Parchetelor. Într-o formă sau alta țin foarte mult la această idee și o să lupt pentru a prinde contur. La fel, va fi o comisie în cadrul Parlamentului, o să-mi spun și eu punctul de vedere, sunt și deputat, o să dau și vot pentru că în momentul în care va fi un astfel de proiect în discuție”, a explicat ministrul.
Proiecte care vizează Curtea Constituțională
”Propunerea este ca toate cele 3 puteri în stat să aibă posibilitatea de a semna și numi judecători la Curtea Constituțională. La acest moment există un dezechilibru, doar politicienii trimit judecători la CCR și nu este tocmai în regulă. Autoritatea judecătorească nu are această posibilitate, din partea aceasta nu există numiri și cred că o variantă echilibrată ar fi aceea ca executivul să propună 3 judecători, legislativul 3, dar și Autoritatea Judecătorească tot 3 judecători. Cred că ar fi mult mai echilibrat ca și acum, cred că ar fi și o formă agreată de restul formațiunilor. Mi-aș dori într-o formă mult mai îndrăzneață în care jumătate din numărul de judecători de la CCR, într-o variantă de revizuire a Constituției, să fie numită jumătate de Autoritatea Judecătorească și jumătate de politicieni. Este o discuție interesantă care, cu siguranță, va fi pusă în discuție în cadrul Comisiei de Constituționalitate din cadrul Parlamentului”, a declarat Stelian Ion, ministrul Justiției.
Proiectul Fără Penali în Funcții Publice
”Este un proiect în programul de guvernare, problema principală este pandemia. Suntem într-o situație care ne-a blocat pe alocuri activitatea, trebuie să ieșim din această stare de pandemie și după ieșirea din pandemie, probabil că se va discuta care este momentul cel mai potrivit pentru a se da votul final în Senat. Este unul dintre primele elemente din programul guvernare la capitolul justiție. Nici vorbă să fie abandonat, îl avem în vedere, dar pentru a organiza un referendum în această perioadă este exclus”, a declarat ministrul.
Stelian Ion: Trebuie clarificate niște lucruri referitor la inspecția judiciară
Oficialul a mai precizat faptul că este nevoie de o serie de modificări la Legile Justiției. Stelian Ion a enumerat câteva dintre acestea: ”Sunt multe chestii în privința legilor justiției, trebuie clarificate niște lucruri referitor la inspecția judiciară. Dacă avem o Inspecție Judiciară eficientă, care să nu facă abuzuri, dar nici să scape de sub control această latură disciplinară, este foarte important. Avem în vedere alte modificări care țin de alte instituții, Consiliul superior al Magistraturii, trebuie să revizuim activitatea acestuia. În ceea ce privește numirea procurorilor de rang înalt, vor fi propuneri pe care le avem în vedere, astfel încât cele ce vor urma să nu mai fie supuse unor critici atât de vehemente în spațiul public. Sunt multe modificări punctuale, ne-ar lua câteva ore doar să ne referim la fiecare în parte”.
Modificarea legislației penale…
Totodată, ministrul are în plan și modificarea legislației penale. ”Legislația penală trebuie să o repunem pe făgașul normal, în sensul punerii în acord cu deciziile CCR și cu directivele Uniunii Europene. Săptămâna viitoare o să am în față o variantă de propunere cu care să începem lucrul pe acest subiect. În minister se lucrează de mai mult timp la această temă, la fel va fi o discuție. Eu sper să nu mai fie dezbaterile din anii trecuți. Există anumite solicitări și în privința aceasta și din partea angajaților din penitenciare care se plâng că sunt puțini. Este nevoie să se scoată la concurs peste 1000 de locuri, chiar 2000, de asemenea, aveam un proiect de construire a două noi penitenciare. Există o monitorizare și trebuie să respectăm niște angajamente pe care ni le-am luat. Avem din partea CEDO niște obligații pe care trebuie să le respectăm. Ideea în penitenciar este ca oamenii să realizeze că au greșit și când ies de acolo să își dorească să nu mai repete greșelile. Asta înseamnă un sistem de probațiune foarte bun. Legat de penitenciare avem o direcție de probațiune care trebuie ajutată. Sunt mari probleme, inclusiv la Constanța, legată de locurile insuficiente, de faptul că nu există personal suficient”, a precizat oficialul. ”Asta este o chestiune de prevenție, de sănătate socială, dacă nu îi ajutăm degeaba facem penitenciare că nu vor decât locuri de perfecționare, iar cei care au săvârșit infracțiuni, o să o facă și în continuare”, a conchis Stelian Ion.
Dar mai multe despre proiectele de viitor ale Ministrului Justiției în perioada imediat următoare, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:
Liliana IONIȚĂ
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News