REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

INTERVIU. Nicolae Bucovală: 'Investitorii în turism trebuie scutiţi de taxe şi impozite dacă revitalizează staţiuni uitate în timp!'

INTERVIU. Nicolae Bucovală: 'Investitorii în turism trebuie scutiţi de taxe şi impozite dacă revitalizează staţiuni uitate în timp!'

Replica API 23 februarie 2019 | 00:00 1143

Vânzările hotelierilor pentru sezonul estival 2019 arată foarte bine, a afirmat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia – Constanţa pentru "Replica" de Constanţa. Şi în acest an, preferatele turiştilor sunt Mamaia, Eforie Nord şi Venus. Totodată, afaceristul a arătat ce aşteptări sunt de la Târgul de Turism 2019, ediţia 2019, care se desfăşoară zilele acestea la Romexpo Bucureşti, dar şi ce doleanţe au fost transmise Ministerului Turismului, în scopul revitalizării turismului de pe litoral.

Reporter: Cum a influenţat acordarea voucherelor vânzările în turism şi ce aşteptări aveţi de la Târgul de Turism la care luaţi parte, în această perioadă, alături de Primăria Constanţa?

Nicolae Bucovală: Aşteptările le aveam mai demult! Aşa cum se ştie, am reuşit după negocieri cu Guvernul României, emiterea şi acordarea voucherelor de vacanţă, în continuare, în anul 2019. Practic, este un ajutor substanţial pentru turismul intern. Dacă facem un calcul estimativ, în 2018 au fost vândute vacanţe de 250 de milioane de euro. Aşteptăm emiterea voucherelor pentru 2019, se vedem la ce sumă se va ajunge anul acesta, în condiţiile în care, aşa cum se ştie, în 2018 voucherele de vacanţă au fost acordte mult mai târziu decât ne aşteptam noi.

Cât priveşte Târgul de Turism, acesta este „cireşa de pe tort”, cu ghilimelele de rigoare. Acesta vin cu prezentări de investiţii masive care se fac pe litoralul românesc. Mai mult, iată că, de data aceasta, şi autorităţile locale au înţeles să vină alături de noi.

Reporter: Cum se anunţă sezonul estival 2019, din punct de vedere al vânzărilor?

Nicolae Bucovală: Arată foarte bine, sunt hotelieri care, pe sistemul de vânzări timpuri au epuizat camerele scoase la vânzare, iar probabil în perioada următoare vor scoate la vânzare şi camerele de rezervă.

Dacă facem o analiză, staţiunea Mamaia stă foarte bine, urmată de Eforie Nord şi Venus. Dar constat că investitorii au început să intre masiv în Jupiter, Saturn, Neptun, Olimp.

La acest capitol se ridică însă un aspect, pe care l-am prezentat şi Ministerului Turismului, solicitâmdu-le sprijinul. Atunci când investitorii vin să revitalizeze o staţiune pierdută de peste 20 de ani, care că ar trebui intervenit din partea statului, să li se acorde nişte facilităţi fiscale. Mă refer la perioada demarării investiţiei, care poate dura doi, trei sau cinci ani. În alte state, civilizate, se procedează astfel. Am solicitat ministerului să stabilească o perioadă limită în care să scutească investitorii de la plata taxelor şi impozitelor. Vorbim despre impozitul pe clădire şi pe alte impozite pe care, dacă le aduni, sunt destul de substanţiale.

În prezent suntem în discuţii pe Legea turismului, nu este aprobată, sigur că nu vom accepta tot ce ni se „bată pe gât”, a trecut era când tăceam, acum ieşim şi noi în faţă, avem curajul să ne spunem doleanţele, să ne impunem punctul de vedere.

Reporter: Spuneaţi mai devreme despre sprijinul administraţiilor locale. În ce puncte consideraţi că autorităţile locale ar trebui să vă sprijine mai mult?

Nicolae Bucovală: Autorităţile locale trebuie să respecte o lege organică şi ce poţi face atunci când legea nu îţi permite? Dar, sigur că într-o staţiune sunt multe de făcut, de la pregătirea staţiunii, la curăţenie, înfrumuseţare. Nu se poate spune „am pus flori anul trecut, nu mai pun şi anul acesta”. Florile se perimează, trebuie împrospăpate.

Sigur trebuie refăcute drumurile dintre staţiuni, cât şi accesul în oraşe, inclusiv în Constanţa. Ce imagine este când, la intrarea în oraş, găseşti o casă cu nu ştiu câte turle, o casă dărăpănată? Nu prea îţi mai vine să intri. Dar am înţeles că sunt nişte programe aprobate, prin care autorităţilor le vor fi daţi bani pentru a-şi dezvolta infrastructura. Noi ne facem treaba, şi autorităţile trebuie să îşi facă treaba, dar bineînţeles, în măsura în care primesc bani de la Guvern sau în măsura în care toată lumea înţelege să îşi plătească taxele, nu să se sustragă.

Reporter: Turismul interm a fost revitalizat de vouchere. Dar ce se întâmplă în ceea ce priveşte turiştii străini?

Nicolae Bucovală: Aici este o problemă, la care contribuie atât deficienţele din infrastructura terestă, cât şi din cea aeriană, de pe aeroporturi sau cursele charter pe care încă nu reuşim să le punem la punct. Văd o mişcare, dar încă nu este ceea ce vrem noi. De exemplu, se constată o adresare a turiştilor polonezi către România. Eu personal am avut un info trip cu 25 de agenţii din Polonia, ocazie cu care au venit copiii celor care odată descoperiseră litoralul, astfel că ştiau de la părinţii lor cât de frumos este la noi. Dar trebuie să facem eforturi şi nu numai noi, ci şi autorităţile naţionale. Este altceva dacă merg eu la un târg de turism din Polonia, şi altceva dacă merge şi muntele şi marea şi delta şi reprezentanţi din toată ţara.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O jigodie de om...
2
0
Suportati consecintele la cum v.ati purtat cu angajatii 29ani.Ati folosit elevi,studenti,moldoveni din R.Moldova pe care i.ati furat,nu i.ati platit,plecau singuri dupa 1 luna,ITM v-a acoperit,ati castigat mil.Dar totul se plateste,roata se intoarce, Dzeu nu doarme.Acum voi sunteti lasati ca prostii de angajati, furati,exact cum ati facut si voi.De ce va mirati, animalelor habarniste care nu stiti nici turism,nici comert.Angajati.va copiii idioti si nevestele proaste.
8
1
Pentru asta de mai jos Pe 30 milioane sa muncesti tu ,noi mai bine stam si manca corcoduse decat sati facem tie pula mare ,sa iei o cola cu 2 lei de la metro si sa o vinzi cu 10 lei!
3
1
Nu sunt machedon. Lucrez in turism. Am inceput deja productia pentru sezonul acesta. Nu reusesc sa gasesc muncitori care sa ma ajute la munca pentru 3000 lei pe luna. Vin, lucreaza cateva zile, cer banii zilnic, fura si pleaca. De 5 ani aceeasi situatie. Daca vi se pare un domeniu usor va invit la munca.
6
2
Ai uitat sa zici ca dobrogea era un pustiu ati venit voi ati tras marea neagra linga tarm si asa au aparut plajele.Ma machidonilor vau murit laudatori ma acum cateva zile mai spunea un prost. Numai nenea hagi face export in panarama asta de oras.
3
4
Are dreptate BUCOVALA !
3
8
astia de la it sunt scututi de impozit daca mai apare o breasla nu vad de ce noi ceilalti,fraieri platim asa ceva
7
1
Nea Nicule... Mai dute in verdeata... O dai in balarii deja... Nu mai bine zici pe fata.... Machidonii sa nu mai plateasca impozite.... Si asa toate cotetele voastre sunt pe numele bosorogilor care sunt scutiti de impozite...
10
1
care e domnule evaziunea fiscala in turism, deci mintea acestei gaini spune clar ca dispare evaziunea fiscala daca dispar taxele si impozitele. Super!
11
0
oare ce viermi va toaca pe voi astea bogati eu cred ca viermi la oferta sa va toace lent si dureros disperatilor tot hemoroizi aveti la cur ca si saracul
6
1
Din turism este cel putin 100%
8
1
da ma toto n-am de ce sa-i invidiez pe cei care lucreaza pt brinzari pe bani putini ,conditii de kkt ,12 ore pe zi ,pusi sa recicleze mancarea in circiuni ca sa-si ia odrasla de cipan" bemveu "
13
1
Judetul Constata depinde in totalitate de veniturile din turism. Este inimaginabil pentru aceasta zona geografica fara industrie ce inseamna un an prost in turism. Oticum munca in turism este comparabila cu munca in mina de suprafata, deci nu aveti de ce sa i invidiati pe cei care lucreaza in bransa.
5
4
Stim cu totii ce jivine ordinare au pus labele imputite pe facilitatile turistice dupa 1989. Aceleasi fapturi demne de tot dispretul au exploatat fara investitii,atat partea materiala cat si prin bataie de joc, resursele umane din zona.Acu' tot ei sau acolitii lor sunt majoritarii detinatori ai smecheriilor acolo. Vor profit,sa se imprumute dracului si sa faca treaba,cu inspiratie de la altii care chiar fac asta,nu sa ceara mocangeli tot de la romanii inselati de decenii. Bugetul se face din taxe cacalau ale romanilor. Cum sa folosesti degrevari de la plati de taxe pentru smecheri?
19
1
Si sa elibereze plajele, ca nu le au de la ma-sa. E domeniu public iar ei s-au facut proprietari cu acceptul lui Fagabou.
24
0
Ma prostule , baga tu 3 mil Eur intr un hotel si inchirieaza camera pe 15 euro.Retard mintal .Iti trebuie 43 de ani pana se amortizeaza investitia .
12
12
Sa mi-o suga toti investitorii in turism din Romania hapsani dupa bani adaos 500% la orice rahat, o camera de hotel in Constanta n ar trebui sa coste mai mult de 50 lei in plin sezon, dar se speculeaza. Au adaos de 500 procente si platesc taxe zero.
16
4
Asa este, are dreptate Bucovala!
1
22
Deci ati primit oricum o gramada de facilitati de la stat mai vreti.In sezon aveti ca forta de munca elevi si studenti mancarea e foarte proasta in raport cu pretu.Ia vindeti afacerea ma investitorule daca statu nu va ajuta asa cum vrei sa vedem cati plang dupa tine.
21
0
Altceva, mai vrei nea Bucovala? Poate o s utire si oentru farmacii? Ar fi bine?
25
0
sa o swgi etniei, ghertoiule.
9
13
Printre putinii aromani din turism, care chiar a facut ceva, fara sa se lase dominat de calicenia si lipsa de respect fata de lege, specifica etniei.
7
23
Vreti si scutiri acum, nu luati nimic cu voi, dincolo
24
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920