Întrebare pentru Florin Călinescu! Are nevoie România de un președinte sau de un actor?
Întrebare pentru Florin Călinescu! Are nevoie România de un președinte sau de un actor?
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎn ultimii ani, clasa politică ne-a servit pe tavă fel și fel de nume pentru cursele electorale... fie că vorbim despre alegerile locale, europarlamentare ori parlamentare, oameni care nu au făcut în viața lor politică și, mai ales administrație, oameni scoși, la propriu, de la coada vacii și duși în Parlament să ne reprezinte interesele. Iată că o altă surpriză s-ar putea să avem pe liste, la alegerile prezidențiale. După o viață petrecută pe scenă, sau în radio ori televiziune, Florin Călinescu trece direct pe câmpul de luptă, punându-se, probabil, baionetă în fața unui partid politic nou, de care nu a auzit nimeni și țintind vârful icebergului, și anume președinția României. Nu-i contestă nimeni calitățile pentru care s-a făcut remarcat, însă pentru a fi președintele României ai nevoie de mai mult de atât, ar spune unii. E nevoie de un om capabil, în putere, altruist, onest, incoruptibil și echilibrat însă, înainte de toate, un om profesionist, cu studii și experiență în drept, științe politice, relații internaționale, diplomație, etc. Nu știm dacă toate aceste calități le îndeplinește Florin Călinescu...la fel cum nu știm nici cine îl împinge să strice jocurile politice și cui! Întrebarea este: are România nevoie de un președinte sau de un actor?
Pentru cei care au crezut că, renunțând la televiziune, Florin Călinescu va dispărea din lumina reflectoarelor, inclusiv din politică, s-au înșelat amarnic. În realitate, actorul și prezentatorul TV pregătea o lovitură care să-i lase pe toți cu gura căscată. Aflat în studio la Mihai Gândea, Florin Călinescu a anunțat că va intra în cursa electorală pentru președinția României și explică care sunt motivele care l-au scos din confortul lui pentru a intra într-o bătălie atât de dură. În urmă cu câțiva ani, el făcea parte dintr-un partid ecologist, dar și-a dat seama, probabil, că nu se mai regăsește doctrinei, sau a văzut că nu poate ajunge departe, așa că a schimbat traiectoria.
În Constituție nu scrie că președintele trebuie să aibă o anumită meserie
”Da, candidez la prezidențiale. Știu foarte clar...Dacă există o balanță convenabilă...depinde de populație și numai de populație. PNL nu mai poate produce mai mult de 1,5 milioane de voturi. Pot să mă ocup trei, patru cinci luni... Nu mă văd inferior niciunuia dintre contracandidați, dintre cei anunțabili sau dintre cei care pot să apară”, spune Călinescu, care a ținut să precizeze și faptul că meseria de actor nu ar trebui să fie un impediment pentru a candida. De fapt, nicio altă meserie n-ar trebui să fie impediment. ” În Constituție nu scrie ce meserie trebuie să ai, poți să fii fără serviciu, condițiile pentru candidatură sunt foarte clare. N-am înțeles de ce meseria asta poate fi trată în sens peiorativ. Am avut geolog (n.red. Emil Constantinescu), căpitan de cursă lungă (n.red. Traian Băsescu) și profesor de fizică (n.red. Klaus Iohannis). Eu sunt si regizor, și scenarist, producător. Dacă ar fi să ne așezăm toi candidații la aceeași masă, în toamnă, putem să facem o diferență despre politică, cultură...După cum vedem că vorbesc președintele PSD și al PNL, în public, nu cred că e o sarcină grea să ne confruntăm. M-aș descurca cu fiecare pe domenii, și pe politica externă, pe orice...”
Călinescu spune că, mai întâi, dorește să candideze la alegerile europarlamentare din partea unui partid nou, nu spune care, unde speră că va obține aproximativ 500.000 de voturi, iar dacă rezultatul va fi pozitiv, va lua decizia să candideze și la alegerile prezidențiale.
De ce vrea Călinescu să candideze?!
Ce l-a făcut sau ce-l face pe Călinescu să-și strice confortul și să candideze sau să se gândească la o candidatură la prezidențiale? ”Eu cred că norocul pe care l am avut cu meseriile mele, toate au fost într-o singură definitie: ceva făcut pentru oameni. Filmul nu-l controlezi pe loc, dar teatrul e un exercițiu fenomenal. Simt că cei care se gândesc azi să acceseze Controceniul nu cred că pot răspunde omului la problemele lui”, spune Călinescu.
Vrea ca România să devină Republica prezidențială, pentru depolitizarea instituțiilor mari
Florin Călinescu a spus și ce ar face dacă ar ajunge președinte. ”Dacă ajung președinte, o lună fac zilnic Referendum cu 100 de subiecte. Primul subiect, și spun cu mâna pe biblie și călare pe cal, dacă trebuie, voi întreba populația dacă n-ar fi cazul să facem republică prezidențială? Dacă populația spune DA, apoi spun de ce. Pot să spun și acum de ce: depolitizarea entităților în care partidele își plantează plantele. De la CNA, TVR, de la Curtea Constituțională până la Curtea de Conturi...unde se pun oameni. Vorbesc de entitățile mari”. Actorul mai spune că demnitatea unui președinte ales de popor e foarte clară și că ”Președinția unui stat nu se măsoară în kilograme sau în cine pilotează avioane ori ce Armată ai în spate. Nu trebuie să tresari dacă te sună Washington”. Domeniul pe care Călinescu îl va avea în vedere, dacă ajunge președinte, este Agricultura, considerând că a fost ignorat timp de 34 de ani. ”O să declar, în prima zi, Agricultura, dar și Turismul, domenii strategice. Este inadmisibil să nu-ți pese de acest domeniu de 34 de an. Pentru mine e un domeniu de siguranță națională pentru că, cred că următorul războiu mondial, va fi pe mâncare și apă. Când omul e redus la foame... de foame, 40 de zile în pustiu, poți să stai, fără apă, 6,7 zile, fără aer...dacă pui o pernă pe față în două minute ești gata”
Mihai Gâdea și Florin Călinescu
Călinescu: nu am nicio apăsare, nu am fost turnător, nu am dosare penale
În continuare, întrebat ce crede că ar trebui să știe oamenii despre el, atunci când se pregătesc să-și aleagă președintele, Florin Călinescu a răspuns: ”Eu nu știu ce să spun de bună voie despre mine, mai ales că toată viața mea a fost publică. N-am considerat niciodată că viața personală e necesară arătată sau dezbătută ca să îmbunătățesc sau să justific atributele mele profesionale. Dacă am fost fericit, față de oameni, am muncit la fel. Dacă am avut lovituri pe care nu le doresc nimănui, și a trebuit să fac lucruri pentru oameni, le-am făcut. Poate că această meserie, de care unii râd, te călește. Viața mea personală nu are legătură cu viața publică. Vizavi de predecesorii mei, nu am nicio apăsare: nu am fost turnător, nu am dosare penale, nu sunt suspect...”
Călinescu: Dacă sunt provocat să ne încrucișăm săbiile, nu cred că e în avantajului vreunui candidat, nu ține pasul
Avem, în prezent, o coaliție care nu știe exact cum concurează la alegeri. Însă, unde se poziționează Florin Călinescu în raport cu toți ceilalți? Cum îi vede pe contracandidați și de ce crede că e mai bun decât orice altă ofertă pentru prezidențiale? ”Eu nu cred că sunt mai bun și nu voi face o campanie pe aceste considerente. Sunt hotărât să nu fac vorbire despre ceilalți, pentru că așa văd eu lucrurile. În momentul startului, nu se știe cine câștigă, la final, unul câștigă. Parcursul acelui drum e definitoriu pentru campania mea. Alerg pe culoarul meu. Dacă sunt provocat să ne încrucișăm săbiile, nu cred că e în avantajului vreunui candidat, nu cred că ține pasul. Dacă cineva are de făcut o confruntare cu mine, mă înclin și asta e situația”.
În final, Mihai Gâdea l-a provocat pe Călinescu la un exercițiu. Întrebat cum ar descrie, într-un singur cuvânt, mai multe nume de politicieni, și nu numai, Călinescu nu a stat prea mult pe gânduri. Pe Marcel Ciolacu l-a descris într-un cuvânt gonaci, pe Nicolae Ciucă-Teacă, Diana Șoșoacă -celulă, George Simion -rezervă, Cătălin Drulă-nicăieri, președinte-eu, prim ministru-Ciucă, parlament-inutil.
Acestea fiind spuse, rămâne de văzut dacă Florin Călinescu va lupta în adevăratul sens al cuvântului sau va fi doar un instrument folosit de unii pentru a-i ajuta să ajungă la Cotroceni! Și dacă tot îl vede pe Nicolae Ciucă prim ministru, atunci am putea înțelege pe ce parte a baricadei se află!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News