REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Inundaţiile au făcut prăpăd la Corbu şi Luminiţa: case distruse, maşini luate de ape şi oameni duşi la spital

Inundaţiile au făcut prăpăd la Corbu şi Luminiţa: case distruse, maşini luate de ape şi oameni duşi la spital

Replica API 14 octombrie 2015 | 00:16 246

Persoane surprinse de viitură, transportate la spital

Persoane surprinse de viitură, transportate la spital

Imagini apocaliptice la Corbu. Viitura care a lovit localitatea a lăsat în urmă peste 40 de gospodării distruse, unele complet, după ce apa a ajuns în case, până la circa un metru, maşini îngropate în noroi şi lume disperată! Oamenii afectaţi de ploi (176 l/mp de apă în 24 de ore –n.r.) nu-şi mai revin din şoc după ce au văzut că agoniseala de-o viaţă s-a dus pe... Apa Sâmbetei. O maşină a Poliţiei Locale Corbu, luată pe sus de ape luni noapte, a fost scoasă la suprafaţă, în cursul zilei de marţi, şi trasă pe dreapta. Precizăm că localitatea Corbu a rămas şi fără curent electric, în cursul zilei de marţi. Nici satul Luminiţa nu a scăpat de furia apelor. Aici, mai multe case au fost, practic, acoperite de apă.

Dezastru! Scene desprinse, parcă, din filme despre sfârşitul lumii, pe Drumul Judeţean 226 (Năvodari - Corbu), acolo unde mai multe maşini au fost surprinse de o viitură puternică. Atât de puternică, încât apa ajunsese până la brâu pe carosabil, dar şi în casele oamenilor. Un şuvoi de apă cu noroi, în urma unei ruperi de nori, a curs pe această porţiune de drum, iar aproximativ 20 de maşini au fost blocate. O persoană a fost dată dispărută, însă, din fericire, aceasta a fost găsită de pompierii constănţeni.

„Persoana dispărută a fost găsită de pompierii constănţeni într-un buncăr de pe plaja din Corbu. Este vorba despre un bărbat, care este teafăr acum. Toate persoanele au fost găsite în viaţă, au fost ajutate din punct de vedere medical la faţa locului. Aveau atacuri de panică şi hipotermie. Colegii scoteau persoanele din autoturisme şi le predau ambulanţelor, nimeni n-a suferit leziuni majore“, au precizat reprezentanţii ISU Dobrogea. La faţa locului s-au deplasat cu operativitate echipajele de pompieri care, sub comanda inspectorului şef, locotenent colonel Petrov Daniel, au reuşit salvarea a 23 de persoane, printre care si un copil de aproximativ un an si opt luni, ocupanţi ai autoturismelor.

Pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice produse, au intervenit 35 de subofiţeri şi doi ofiţeri ai ISU Constanţa, cu opt autospeciale, o Autospecială pentru Transport Victime Multiple, două ambulanţe SMURD, patru motopompe şi o barcă pneumatică. Pe toată durata nopţii cadre ale ISU Constanţa au monitorizat cursurile de apă aflate sub avertizare hidrologică, pentru a se putea asigura un răspuns prompt în vederea protejării populaţiei.

Două persoane au ajuns la spital, alte 12 - asistate medical la faţa locului

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, două persoane au fost transportate la spital, iar alte 12 au fost asistate medical la faţa locului, acestea refuzând transportul la unitatea spitalicească. „Noi am intervenit cu două echipe de la substaţia Năvodari, un echipaj C2, de la staţia centrală, şi au fost trimise la locul solicitării pe ruta de la Săcele spre Corbu încă un echipaj de tip B2 şi unul C2 pe ruta Nuntaşi - Săcele - Corbu.

Au fost 12 victime. 10 prezentau hipotermie şi atacuri de panică, au fost diagnosticate şi tratate la locul solicitării, refuzând transportul la spital. Un bărbat de 46 ani cu hipotermie a fost transportat de un echipaj C2 cu medic, la SAJ Constanţa, şi o femeie în vârstă de 82 de ani din localitatea Luminiţa, adusă de un echipaj B2 din substaţia Năvodari cu atac de panică“, a declarat, pentru „Replica”, directorul medical al SAJ Constanţa, Ionuţ Cealera. Un bărbat de la Corbu, care a stat două ore în apă, a fost externat marţi din spital.

„Un bărbat a fost adus de la Corbu, după ce a stat două ore în apă, surprins de viitura care s-a produs, cu stare de hipotermie, 34,5 temperatură. În prezent este echilibrat, temperatura corpului normală, motiv pentru care a şi fost externat. Starea generală de sănătate este bună şi nu mai avea rost să rămână în spital”, a declarat prof. univ. dr. Zizi Niculescu, medic în cadrul Clinicii Medicală II din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Zeci de case au fost inundate la Corbu şi satul Luminiţa

Viitura din noaptea de luni spre marţi a ajuns şi în casele locuitorilor din Corbu. În unele case, apa ajungea la jumătate. Zeci de gospodării au fost inundate, iar angajaţii Primăriei, cât şi forţele de la ISU Dobrogea s-au înarmat cu motopompe pentru a scoate apa şi nămolul din gospodării. Apa le-a ajuns localnicilor până la brâu. Multe case au fost distruse în totalitate. „Sunt aproximativ 20 de gospodării la Corbu inundate. Mai mulţi angajaţi ai Primăriei şi pompierii, cu motopompele, au ajutat la scoaterea nămolului din casele şi beciurile oamenilor.

Este destul de greu pentru că, pământul fiind moale, nu avem cu să intervenim cu utilaj“, a declarat, pentru Replica, viceprimarul localităţii Corbu, Gheorghe Stanciu. Acesta a mai precizat faptul că administraţia locală a intervenit pentru a ajuta persoanele surprinse de viitură pe DJ 226. „Le-am cazat persoanele surprinse de viitură la Căminul Cultural. Le-am oferit hrană, dimineaţă au plecat acasă“, a conchis alesul local. Nici satul Luminiţa nu a scăpat de furia apelor. Unele gospodării aproape că au fost acoperite de apă.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367