REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

ÎNVĂŢĂMÂNT GRATUIT?! În atenţia ISJ: ‘Ni s-au cerut bani pentru pază şi ignifugare!’

ÎNVĂŢĂMÂNT GRATUIT?! În atenţia ISJ: ‘Ni s-au cerut bani pentru pază şi ignifugare!’

Replica API 24 noiembrie 2017 | 00:00 615

Acuzaţii la şcoala din Murfatlar:

Acuzaţii la şcoala din Murfatlar:

Cât de gratuită este educația în județul Constanța? Întrebarea ne-a fost transmisă de o mămică din orașul Murfatlar, care spune că la ultima ședință cu părinții, de săptămâna trecută, de la Școala Gimnazială „Adrian Rădulescu” din localitate, conducerea unității de învățământ le-a transmis că nu mai au „nicio soluție de finanțare” pentru asigurarea pazei și că părinții ar putea să ajute cu donații. Conducerea școlii neagă vehement acuzațiile că ar fi pretins bani de la părinții copiilor, în vreme ce inspectorul general al Inspectoratului Județean Școlar Constanța, Petrică Miu, susține că „această practică este total interzisă!”.

Educația „gratuită” îi ustură rău de tot pe părinți la buzunare. Iar acest fapt este de notorietate deja. Părinții s-au obișnuit deja că trebuie să scoată sute de lei din buzunare pentru ca micuții lor să aibă condiții cât de cât decente în sălile de clasă. Plătesc pentru bănci, table de scris, covoare, perdele, rechizite și multe altele. Unii iau atitudine și acuză anormalitatea, alții înghit în sec și nu comentează, în vreme ce reprezentanții școlilor fac pe neștiutorii și se scuză că nu au cerut niciun leu, părinții ar fi, de fapt, cei care vor să fie mărinimoși! Cam astfel poate fi prezentată pe scurt ceea ce se întâmplă, zilele acestea, la Școala Gimnazială „Adrian Rădulescu” Murfatlar.

Săptămâna trecută, reprezentanții consiliilor de părinți de la toate clasele de la școala din Murfatlar, de la grădinița din localitate, dar și de la școala și grădinița din Siminoc au fost invitați la o ședință cu conducerea unității de învățământ. Prilej pentru conducerea școlii, ne-a sesizat o mămică, să ceară sprijin financiar. „Mai bine nu mergeam. Dacă știam despre ce era vorba, nu mergeam. Ni s-a spus că, de la 1 ianuarie 2018, școala va rămâne fără fonduri pentru asigurarea pazei umane la cele patru unități, din Murfatlar și Siminoc, iar singura soluție ar fi sprijinul financiar al părinților.

„Nu mai avem soluții. Asociația Părinților ar putea să strângă donații de la părinți, pe care să îi doneze școlii. Nu mai avem soluții...”, ne-a explicat directoarea școlii”, ne-a sesizat mămică, ce dorește să rămână anonimă, din motive lesne de înțeles. Astfel, potrivit celor relatate de cea care ne-a sesizat, reprezentanții școlii le-au spus părinților că sunt necesari 2.600 de lei pentru substanțele pentru ignifugare, alți 2.500 de lei pe lună, pentru a fi plătit câte un paznic pentru fiecare unitate școlară.

Sume care, împărțite la peste 400 de familii, nu ar însemna donații considerabile, ne-a precizat mămica; la un calcul rapid, făcut în cadrul ședinței, ar însemna 15 lei per familie, pe lună, pentru asigurarea paznicului la școala gimnazială din Murfatlar. „Iar săptămâna aceasta urmează să fie primită o ofertă de la o firmă de securitate și pază, pentru supraveghere video a școlii. Da, toate acestea sunt necesare, dar de ce trebuie să plătim noi, părinții? Asta pe de o parte, iar pe de altă parte, sunt convinsă că nici nu se vor strânge banii, pentru că părinții fie nu vor dori să contribuie, fie nu vor avea de unde să dea!”, a adăugat mămica revoltată.

Conducerea școlii neagă vehement: „Nu s-au cerut bani de la părinți!”

Contactată de „Replica de Constanța”, prof. Ulgean Ene, director al unității de învățământ din Murfatlar a negat vehement că le-ar fi cerut bani părinților. „A avut loc o ședință în care le-am prezentat părinților ce vom face în perioada următoare la școală.

Dar nu le-au fost ceruți bani, nu s-au strâns bani! O mămică sau două au venit cu această idee, nu a venit din partea noastră. Nu am cerut niciodată bani părinților pentru școală”, a precizat prof. Ulgean Ene. Totodată, directoarea a precizat că într-adevăr, se caută soluții pentru asigurarea finanțării pazei și securității la școli, în condițiile în care au semnale că nu vor mai primi banii necesari de la Primăria Murfatlar.

La rândul său, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Petrică Miu, ne-a declarat că „această practică este total interzisă” și că a purtat discuții cu reprezentanții școlii din Murfatlar privitor la acest subiect, primind asigurări că propunerea de a dona bani a venit de la o mămică, dar nu s-a materializat.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Primarul copiilor , Saghiu, care doar se foloseste de activitatile copiilor de la scoala sa mai apara in poze. Nu e in stare sa intretina macar ce a facut Cojocaru la aceasta scoala. S-a pus centrala termica noua, pe fonduri europene sau pus pompe de caldura, s.au schimbat termopanele, s-au schimbat usi si mobilier, s-a ingradit scoala, s-a facut sala de sport si alte terenuri de sport. Scoala era sprijinita.
1
0
Bai, dar muriti daca dati 10 lei pe semestru la scoala. In rest sunteti plini de pretentii. Tare se mai pricepe la calcule mamica. Tara de rahat, articol de rahat.
0
1
"Aceasta practica este total interzisa!" Ce gluma buna , ia mergi tu prietene pe la orice scoala, liceu , gradinita sau ce vrei si intreaba de "fondul clasei"
1
1
Si la scoala 7 la fel, fond de igiena si paza se plateste
3
0
SI CINE NE PAZESTE COPII???SA DEA ISJ-UL PAZNICI!!!
4
0
Si la Gardinita Amicii cine merge in control?
4
1
Bani de paza,fond clasei,fond de igiena,banci,tabla cumparata etc!asta e practica peste tot!nu dai ,copilul are probleme!peste tot in Constanta!
6
0
Tare bine ii sede invatatoarei din foto bluzita.Hai puneti cativa banuti ptr paza si ignifugare ca sa-si cumpere si ea o fustita mulata si cioarapi.Apoi ,ce mai conteaza ignifugarea daca sti a da invataoarei la ,,centrifugare,,
4
5
se dau bani pt orice .scoala este vinduta asociatiei de parinti.numai cladirea mai apartine primariei.restul....unde este primarul copiilor
6
1
Si la copilul i s-a cerut 30 de lei pt fondul clasei
2
3
Sub umbrela unor asazise asociatii de parinti, infiintate la cererea directorilor, parintii sunt "convinsi" sa doneze bani pentru scoala, vechiul fond al scolii. Exemplu Liceul Telecom unde am avut copilul. Daca nu plateam anual "cotizatia" stabilita, a fost 65 lei, copilul avea de suferit. Era tot timpul atentionat ca nu i se incheie situatia scolara. Si alte scoli practica aceasta metoda. Ar trebui interzise aceste asazise asociatii.
3
3
Filmati discutiile cu educatoarele si dati-le in presa. Sa vedem ce vor mai spune atunci cand se vor auzi in filmare cadrele didactice.
7
3
Eu sunt sefa la invatamant. Miu ezte marioneta mea. Mai prost ca el nu am gasit pe nimeni.
3
0
Esti prost EXCESIV !
0
0
Oameni buni avem un ministru al invataminitului ce a spus clar ca scoala este gratuita pentru elevi , nu si pentru parinti, deci pe astia i-ati votat pe astia ai aveti
9
3
In Constanta se strang bani pt paza de cativa ani, bani pt cele necesare copiilor gen o hartie igienica ..... scoala este gratuita de la stat si platita de parinti ..... prosti ca nu este voie sa se stranga bani. Balari prostim omul cu ziarul .... bani se dau pt orice serviciu.
6
3
ce treaba are pensionaru cu Intelectualu care cere bani de beutura de la copii.
4
0
@bobo da boss dar pensionarii voteaza elevii nu
3
4
Cheltuielile excesive cu pensiile lasa scolile si spitalele fara bani. Tinerii prefera sa lucreze la straini si noi ramanem saraci.
3
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218