REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Învăţătorii şi educatorii, trimişi pe băncile facultăţii

Învăţătorii şi educatorii, trimişi pe băncile facultăţii

Replica API 16 ianuarie 2013 | 00:00 105

Între serviciu şi şcoală

Între serviciu şi şcoală

Învăţătorii şi educatorii din Constanţa sunt îngrijoraţi de ordonanţa de urgenţă apărută în Monitorul Oficial, cu privire la faptul că sunt obligaţi să urmeze cursurile unei facultăţi pentru a-şi păstra posturile. Aceştia se întreabă cum ar putea să-şi împartă timpul între facultate şi serviciu. Însă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că este un lucru foarte bun, că trebuie să ţinem pasul cu societatea în care trăim. Pe de altă parte, facem precizarea că ordonanţa ar putea să nu treacă de Parlament, după cum s-a străduit să explice, ieri, iniţiatoarea măsurii - fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Ordonanţa de urgenţă apărută în Monitorul Oficial în decembrie 2012 (adusă în atenţia publică de hotnews.ro), cu privire la faptul că toţi educatorii şi învăţătorii din România trebuie să absolve studii de licenţă în următorii 6 ani pentru a-şi continua activitatea în funcţiile didactice pe care le ocupă în sistemul de invăţământ, a stârnit controverse la Constanţa. Cea mai mare problemă devine pentru cadrele didactice care au o vârstă de peste 50 de ani şi care se arată destul de sceptice. Însă, la polul opus este părerea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, care spun că este un lucru foarte bun. În plus, mai spun aceştia, părinţii au aceleaşi aşteptări atât de la un învăţător sau educator tânăr, cât şi de la unul mai în vârstă, motiv pentru care pregătirea trebuie să fie aceeaşi. Dar, problema nu este una atât de gravă la Constanţa, întrucât foarte mulţi au studii superioare, proporţia fiind de aproximativ 80%, spun reprezentanţii ISJ. "Mai toţi au studii superioare. Este o chestiune mai veche, dar acum au revenit asupra ei. Prin 2002 - 2003 a mai fost şi de atunci au făcut cam toţi facultăţi. Unii au şi câte două facultăţi, mai multe decât noi. Sunt şi cei care nu au, dar cred că este vorba despre cei ce urmează să iasă la pensie. Dacă ne luăm după faptul că suntem, totuşi, în mileniul 3, şi dacă vorbim despre formarea continuă, mai ales în sistem educaţional, nu contează dacă învăţătorul are 60 de ani. Pretenţiile unui părinte sunt aceleaşi, asta este. Ca şi pilotul de avion, dacă schimbă un model mai vechi, cu unul mai nou, nu trebuie să se perfecţioneze? Este greu, dar trebuie să ne adaptăm la societatea asta nouă, ne împinge de la spate, nu putem sta pe loc", a declarat, pentru "Replica", Petrică Miu, inspector şcolar în cadrul ISJ Constanţa. Cât despre cadrele didactice ce se văd puse în această situaţie, lucrurile nu se mai arată chiar atât de roz. Dacă unele dintre ele au răspuns scurt şi concis că nu sunt de acord cu această ordonanţă, altele se gândesc cum ar putea să urmeze o facultate şi să meargă şi la serviciu. În aceeaşi situaţie se află şi Elena Nicoară, de 53 de ani, educatoare în cadrul unei grădiniţe din Cobadin, care nu ştie cum se va descurca. "Sunt de acord, mi se pare un lucru bun, dar ar trebui să ni se faciliteze acest lucru. Dacă este vorba despre o facultate la zi, unde ni se cere prezenţă 100%, cum am putea să ne descurcăm? La clasă cine mai vine? Nu pot risca să mă duc când şi când, să plătesc o taxă, iar la finele semestrului să mă trezesc că nu mă bagă în examene. Ar trebui să ni se faciliteze acest lucru, să putem da la o facultate cu formă de învăţământ la distanţă, sau frecvenţă redusă", a spus educatoarea. Aceasta a mai menţionat că se va interesa de cele necesare pentru a-şi începe studiile superioare din toamnă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272