REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Invenție unică în lume a unui român. Prima toaletă ecologică uscată automată, cu rumeguș în loc de apă

Invenție unică în lume a unui român. Prima toaletă ecologică uscată automată, cu rumeguș în loc de apă

Cristina BĂRBUCEANU 18 decembrie 2022 | 16:27 989

De-a lungul istoriei, de numele românilor se leagă numeroase invenții. Acum, un român se laudă că a pus bazele primei toalete ecologice care folosește rumeguș în loc de apă.

Teodor Gomboș

Un român a inventat prima toaletă ecologică uscată automată, cu rumeguș în loc de apă

Teodor Gomboş, în vârstă de 25 de ani, a absolvit Liceul Aurel Lazăr din Oradea. A studiat apoi, la facultate, specializarea Fizică medicală. Părinţii săi îl visau medic.

Încă din anii studenției, el a realizat că nu are niciun viitor ca fizician în spitale. Tânărul recunoaște că nu avea nicio tragere de inimă către acest domeniu.

Pe de altă parte, el a fost mai atras de activităţile de voluntariat, în special în zona ecologiei şi acţiunilor civice.

Ulterior, acesta a decis să devină antreprenor. Nu avea idee cu ce afacere să înceapă, până când un prieten i-a povestit că a văzut, la un târg de Crăciun din Viena, o toaletă. Tânărul s-a documentat și a aflat că, la nivel mondial, doar două firme produc toalete ecologice compostabile. Acestea sunt considerate mai puţin poluante întrucât, în loc să folosească apă care apoi trebuie epurată, folosesc rumeguş ce poate fi transformat în compost, cu tot cu dejecţii. De aici i-a venit o idee ingenioasă. ”Mi-a venit greu să cred, dar am descoperit că în lume există puţini producători de toalete ecologice şi majoritatea fac acele toalete din plastic, pe care le ştim cu toţii şi de care ne ferim, pentru că miros urât”, spune el.

”După ce am făcut cercetările, mi-am propus să produc prima toaletă cu rumeguş automatizată. Nicăieri în lume nu mai există aşa ceva”, se laudă orădeanul.

Principiul după care funcționează toaletă ecologică uscată automată

Teodor explică principiul de funcționare al acestei toalete. Astfel, în loc să folosească apă, toaleta acestuia, care e construită din lemn şi metal, are un rezervor cu rumeguş.

De aici coboară automat circa 250 de grame din acest material în vasul de WC. Apoi, în scenă intră un motoraş. Acesta împrăştie rumeguşul ca o pătură.

După ce toaleta este utilizată, lucru detectat de senzorii anume montaţi, rumeguşul şi dejecţiile coboară într-un alt rezervor, tapetat cu un sac menajer special.

Acesta din urmă poate fi tras afară, iar sacul cu dejecţii doar se ridică, se sigilează şi se înlocuieşte cu unul curat. Ulterior, deșeurile amestecate în rumeguș pot fi utilizate pentru producerea unui îngrășământ pentru sol.

Întrucât această toaletă nu foloseşte deloc apă, în interior este amplasat un recipient pentru dezinfectant de mâini.

Ea are o structură eco, cu lumină naturală, dar şi becuri led, alimentate de un panou solar. Acesta din urmă asigură şi electricitatea necesară echipamentelor automatizate, conform fanatik.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu spălați cu apa, împuțiți "energie verde"! Apa o "recuperezi" dupa maxim o săptămână, iar copacul dupa cca. 104 săptămânii! Bravo!!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212