Investiţia imobiliară a lui Maticiuc, din zona Pescărie, nu are trecere!
Proiectul de la Pescărie, al lui Ion Maticiuc, tatăl mondenului Codin Maticiuc, va ajunge, din nou, în atenția consilierilor locali în ședința din 30 mai. Însă, nu într-un mod pozitiv, ci din contră. Proiectul va ajunge în fața consilierilor cu propunerea de respingere a PUZ-lui inițiat de acesta pentru mega proiectul imobiliar din zona Pescărie. Dar, haideți să vedem de ce PUZ-ul nu a primit avize favorabile din comisii!
Proiectul lui Ion Maticiuc, tatăl mondenului Codin Maticiuc, privind realizarea unui complex imobiliar în zona căminelor studenţeşti, de la Pescărie, a eșuat în luna august a anului trecut, după ce consilierii locali nu au aprobat PUZ-ul elaborat, imperios necesar în vederea ridicării ansamblului rezidențial cu 12 etaje. De atunci, PUZ-ul a mai fost reintrodus pe ordinea de zi a ședințelor viitoare, însă a fost respins. Mai nou, proiectul ajunge și în ședința din 30 mai în atenția consilierilor, asta după ce membrii Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului au dat avize negative.
De ce a primit avize negative!
Nu s-au prezentat soluţiile propuse în vederea diminuării presiunii traficului viitor asupra girației de la bd. Mamaia. Accesele rutiere sunt prevăzute direct din viitorul drum de coastă, în zonă neexistând o reţea de străzi de descărcare şi nici nu au fost analizate/ propuse soluţii pentru un sistem de străzi ierarhizat şi funcţional.
Infrastructura stradală din interiorul zonei studiate nu a fost detaliată, fapt subliniat de lipsa unei dimensionări adecvate a fluxurilor în raport cu numărul maxim simultan de utilizatori. Prevederile RLU potrivit cărora se vor rezerva anumite suprafeţe de teren pentru lărgirea străzilor existente, sunt anulate / în contradicţie cu prevederile conform cărora este permisă poziţionarea clădirilor pe aliniament.
Nu se tratează modalitatea de descărcare a traficului înspre sud şi nici rezolvarea problemei circulaţiei pietonale în zonă pentru locatari/ vizitatori/ turiști.
Soluţiile propuse nu asigură valorificarea potenţialului natural al zonei, vederea panoramică spre mare. Regimul de înălţime propus este fundamentat prin proximitatea construcţiilor propuse din zona de acces în Staţiunea Mamaia, însă sunt motivate printr-o desfăşurată altimetrică dinspre mare, fără a ţine cont de topometria zonei, sau de perspectivele mult mai importante dinspre oraş.
Nu se analizează în detaliu contextul urban, reglementările favorabile fiind concentrate asupra lotului principal de peste 2500 mp ce a generat PUZ-ul, în detrimentul celorlalte suprafeţe înscrise în celelalte zone de reglementare propuse.
Nu este fundamentat impactul imobilelor de locuit propuse asupra funcţiunilor conexe (gradiniţă, creşă, şcoală, policlinică, etc.) acolo unde există, zona de reglementare ZM fiind propusă în scopul construirii de locuințe colective permanente.
Nu se respectă prevederile articolului 31 din RGU aprobat prin HG nr. 525/1996, privind respectarea înălţimii medii a clădirilor învecinate şi a caracterului zonei.
Relaţia dintre cele trei zone de reglementare propuse nu este pe deplin studiată / agrementată.
Ultimul aviz negativ l-a primit luna aceasta, asta după ce și în aprilie membrii Comisiei de Urbanism au dat aviz negative.
Pe 14 mai, aviz nefavorabil în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism
De exemplu, în şedinţa Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism din data de 14.05.2021 s-a avizat nefavorabil documentaţia prezentată, din următoarele considerente:
Nu s-au prezentat concluziile studiului de trafic și soluţiile propuse 1n vederea diminuării presiunii traficului viitor asupra girației de la bd. Mamaia. Accesele rutiere sunt prevăzute direct din viitorul drum de coastă, în zonă neexistând o reţea de străzi de descărcare şi nici au fost analizate/ propuse pentru un sistem de străzi ierarhizat şi funcţional.
Infrastructura stradală din interiorul zonei studiate nu a fost detaliată, fapt subliniat de lipsa unei dimensionări adecvate a fluxurilor în raport cu nr. maxim simultan de utilizatori. Prevederile RLU potrivit cărora se vor rezerva anumite suprafeţe de teren pentru lărgirea străzilor existente, sunt anulate / în contradicţie cu prevederile conform cărora este permisă poziţionarea clădirilor pe aliniament.
Nu se tratează modalitatea de descărcare a traficului înspre sud şi nici rezolvarea problemei circulaţiei pietonale în zonă pentru locatari/ vizitatori/ turiști.
Soluţiile propuse nu asigură valorificarea potenţialului natural al zonei, vederea panoramică spre mare. Regimul de înălţime propus este fundamentat prin proximitatea construcţiilor propuse din zona de acces în Staţiunea Mamaia, însă sunt motivate printr-o desfăşurată altimetrică dinspre mare, fără a ține cont de topometria zonei, sau de perspectivele mult mai importante dinspre oraş.
Nu au fost identificate, în cuprinsul documentaţiei înaintate, elementele care să evidenţieze urmărirea vreunui obiectiv de interes public. Nu se analizează în detaliu contextul urban, reglementările favorabile fiind concentrate asupra lotului principal de peste 2500 mp ce a generat PUZ-ul, în detrimentul celorlalte suprafeţe înscrise în celelalte zone de reglementare propuse.
Nu este fundamentat impactul imobilelor de locuit propuse asupra funcţiunilor conexe (grădiniţă, creşă, şcoală, policlinică, etc.) acolo unde există, zona de reglementare ZM fiind propusă în scopul construirii de locuințe colective permanente.
Se remarcă neconcordanţe între informaţiile menţionate în ,,RLU şi planşele desenate (exemplu: partea scrisă menționează un regim maxim de înălţime de S+P+15E - 50 metri înălţime, iar partea desenată precizează un.regim maxim de înălţime de S+P+12E - 48,50 metri).
Nu se respectă prevederile articolului 31 din RGU aprobat prin HG nr. 525/1996, privind respectarea înălţimii medii a clădirilor învecinate şi a caracterului zonei. Propunerea de mobilare, în forma prezentată, prezintă inadvertenţe între plan şi perspectivele propuse. Relaţia dintre cele trei zone de reglementare propuse nu este pe deplin studiată / agrementată.
Cum a ajuns terenul la Maticiuc
Terenul de la Pescărie a fost cumpărat treptat, începând cu anul 2004, 2005 și 2006. Un lot de 2.499,1 metri pătraţi a fost cumpărat prin licitaţie publică, în toamna anului 2004. Un teren de 500 mp a fost obţinut prin contract de vânzare - cumpărare, încheiat pe 11 martie 2005, altul tot de 500 mp a fost apoi cumpărat şapte luni mai târziu. Cinci loturi au fost achiziţionate de către Smaranda şi Ion Maticiuc, prin vânzare-cumpărare, în anii 2005 şi 2006.
Blocuri de 12 etaje
Terenurile însumează peste 3.500 de metri pătraţi, sunt în proximitatea zonei de coastă şi prezintă interdicţie temporară de construire, până la aprobarea PUZ-ului. Toate parcelele sunt libere de construcţii, cu excepţia unui lot de 2.500 de metri pătraţi, care are pe el trei corpuri vechi.
Regimul de înălţime maxim propus este 2S+P+12 etaje, un procent de ocupare a terenului de 60% şi funcţiunii de servicii, inclusiv retail, birouri, sedii de bancă, activităţi comerciale şi de alimentaţie publică, locuire colectivă, spa, locuri de joacă şi activităţi sportive în spaţii acoperite.
Codin Maticiuc
În schimb, Maticiuc va putea fi liniștit în ceea ce privește proiectul de lângă centrul comericial TOM. Consilierii ar putea vota, tot în ședința din 30 mi, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru teritoriul delimitat de str. Valencia, str. Londra, incinta RAJA și incinta Complexului comercial TOM, inițiator Maticiuc Ion. Sau, cine știe, poate va avea aceeași soartă ca cel de la Pescărie.
Om trăi și-om vedea...pe 30 mai!
Mirela PASCAL

Ne-am saturat de constructii haotice care ne sufoca!
e un biet redus mintal, daca era pe puterile lui ajungea om al strazii.
Polițiști din cadrul Secției 5 au fost sesizați, la data de 29 iunie a.c., în jurul orei 23.00, prin apel 112, de...1441
Vineri, 01.07., în jurul orei 12.40, jandarmii din cadrul Grupării Mobile Constanţa au depistat doi tineri turiști...558
Un eveniment teribil a avut loc la Hârșova, în noaptea de joi spre vineri, 30 iunie spre 1 iulie, în jurul orei...1917
Zoom Beach este una dintre plajele de top din Faleză Nord! Administratorul Ioan Picu a pornit, în urmă cu 10 ani, de...2118


ConstanțaUmiditate: 81%
Vânt: 3.04 m/s
Presiune: 1015 milibari

Clubul spaniol de fotbal FC Barcelona a reiterat oferta sa şi a propus echipei germane Bayern Munchen suma de 40 de...286
Tenismanul spaniol Feliciano Lopez (40 ani) a egalat, marţi, recordul deţinut de elveţianul Roger Federer, 81 de...300
Marea speranţă a fotbalului olandez Xavi Simons a semnat un contract cu PSV Eindhoven până în 2027, după trei...221
Tenismanul australian Nick Kyrgios, care a avut nevoie de cinci seturi pentru a trece de primul tur la Wimbledon, a...288


La data de 29 iunie a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 38 de...568
În perioada 01 iulie - 01 august 2022, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor...380
Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în cursul zilei de joi, 30 iunie a.c., în...552
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, 30 iunie, sunt aplicate mai...476
Liderii coaliției au decis măsurile fiscale care vor fi introduse un noul Cod Fiscal. Acestea includ deduceri pentru...875
Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, un proiect de lege care are ca obiect de reglementare modificarea anexei nr.2...699
Florin Cîţu a fost o 'unealtă folosită şi aruncată la lada de gunoi', iar Nicolae Ciucă va fi aruncat şi el de...522
Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când stăteam la...508
Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...4071
Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, s-a aflat în studioul Replica, luni, 16 mai. În cadrul...2509
Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...2653
Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...2931
Ghislaine Maxwell, o fostă vedetă britanică în vârstă de 60 de ani, declarată vinovată la sfârşitul anului...246
Cineastul Woody Allen, care s-a confruntat cu un val de critici la Hollywood în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală...198
Academia de film americană (AMPAS) a publicat marţi o listă cu 397 de profesionişti din industria cinematografică...188
Un laborator unde se fabrica drogul sintetic Ecstasy a fost descoperit în vecinătatea unei baze militare belgiene...426
Președintele rus Vladimir Putin suferă într-adevăr de o gravă maladie, iar aceasta constă în lipsa de respect...451
Statele Unite vor avea 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei, a anunțat...390
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, înaintea summit-ului NATO de la Madrid, că Alianța urmărește...835
Noua strategie naţională referitoare la HIV/SIDA se află în fază finală de aprobare, a anunţat marţi ministrul...183
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) informează că, în săptămâna 20 - 26 iunie, au fost confirmate...185
O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a super-bacteriei stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) care a...606
Două noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate miercuri 29 iunie a.c., în România Cei doi pacienți sunt...467
trai..cum adica om trai?..bai frate ..laso dracu de saworma ..