REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Iohannis atacă la CCR înfiinţarea Spitalului Militar Regional

Iohannis atacă la CCR înfiinţarea Spitalului Militar Regional

Replica API 20 iunie 2020 | 23:53 3037

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale vineri, 19 iunie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I”.

"În data de 2 iunie 2020, Parlamentul României a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I” (Pl-x nr. 177/2020).

Considerăm că această lege contravine prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (4) referitoare la respectarea principiului separației puterilor în stat, ale art. 16 alin. (1) privind egalitatea în drepturi, ale art. 61 alin. (1) teza a doua, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării, precum și celor ale art. 111 alin. (1) teza a doua privind informarea Parlamentului și ale art. 138 alin. (5), referitoare la obligativitatea stabilirii surselor de finanțare pentru cheltuielile bugetare, pentru argumentele pe care le vom prezenta în cele ce urmează.

1. Nerespectarea, pe de o parte, a prevederilor art. 1 alin. (4) și art. 61 alin. (1) teza a doua din Constituție și, pe de altă parte, a dispozițiilor art. 16 alin. (2) din Constituție, precum și a prevederilor art. 147 alin. (4) din Constituție

Așa cum rezultă din titlu, precum și din dispozițiile art. 1 ale legii deduse controlului de constituționalitate, obiectul de reglementare îl constituie aprobarea executării obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I”, acest spital urmând să fie construit pe raza municipiului Constanța. Totodată, la art. 5, legea criticată prevede că înființarea Spitalului Militar Regional „Carol I” se face cu avizul Ministerului Sănătății.

Considerăm că legea criticată are caracter individual, fiind concepută să impună dispoziții pentru un singur caz, determinat concret, intuitu personae. Astfel, instituind prin lege aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I”, respectiv înființarea spitalului în cauză, Parlamentul a nesocotit dispozițiile art. 1 alin. (4) din Constituție în componenta sa referitoare la separația puterilor în stat, reglementând într-un domeniu ce ține de competența de reglementare a autorităților administrației publice centrale sau locale, viciu de natură să antreneze - conform jurisprudenței instanței constituționale - neconstituționalitatea legii în ansamblul său.

Potrivit jurisprudenței constituționale, legea este definită ca act juridic de putere, are caracter unilateral, dând expresie exclusiv voinței legiuitorului, ale cărei conținut și formă sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia. De asemenea, potrivit Curții Constituționale, legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relații sociale generale, fiind, prin esența și finalitatea ei constituțională, un act cu aplicabilitate generală. Or, în măsura în care domeniul de incidență a reglementării este determinat concret, dată fiind rațiunea intuitu personae a reglementării, aceasta are caracter individual, ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcție de încadrarea lor în ipoteza normei, ci, de plano, într-un singur caz, prestabilit fără echivoc (Decizia nr. 600/2005, Decizia nr. 970/2007, Decizia nr. 494/2013 și Decizia nr. 574/2014).

Tot cu privire la caracterul individual al legii, jurisprudența Curții Constituționale a mai reținut, prin mai multe decizii, că „Domeniul de incidență a reglementării este determinat de legiuitor, ea fiind concepută pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcție de încadrarea lor în ipoteza normelor edictate. În caz contrar, în măsura în care domeniul de incidență a reglementării este determinat concret, având în vedere rațiuni intuitu personae, legea are caracter individual, fiind aplicabilă unui singur caz prestabilit fără echivoc, și, implicit, își pierde legitimitatea constituțională, încălcând principiul egalității în drepturi a cetățenilor și principiul separației puterilor în stat” (Decizia nr. 249/2018).

Totodată, referitor la adoptarea unei legi în condițiile arătate mai sus, Curtea Constituțională a stabilit că legea contravine principiului constituțional al egalității în drepturi, astfel cum își găsește expresie în art. 16 alin. (1) din Legea fundamentală, având caracter discriminatoriu și, ca atare, este sub acest aspect în totalitate neconstituțională. De asemenea, instanța de contencios constituțional a arătat că este încălcat și art. 16 alin. (2) din Constituție, în măsura în care un anumit subiect de drept este sustras, prin efectul unei dispoziții legale adoptate exclusiv în considerarea lui și aplicabile numai în ceea ce îl privește, incidenței unei reglementări legale constituind dreptul comun în materie, dispozițiile legale în cauză nesocotesc principiul constituțional potrivit căruia „nimeni nu este mai presus de lege”. Totodată, Curtea a mai reținut că acceptarea ideii potrivit căreia Parlamentul își poate exercita competența de autoritate legiuitoare în mod discreționar, oricând și în orice condiții, adoptând legi în domenii care aparțin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, ar echivala cu o abatere de la prerogativele constituționale ale acestei autorități consacrate de art. 61 alin. (1) din Constituție și transformarea acesteia în autoritate publică executivă. Așadar, Curtea Constituțională consideră că o astfel de interpretare este contrară celor statuate în jurisprudența sa și, prin urmare, în contradicție cu prevederile art. 147 alin. (4) din Constituție, care consacră obligativitatea erga omnes a deciziilor Curții Constituționale” (Decizia nr. 777/2017)", se arată sesizarea trimisă de preşedintele României, Klaus Iohannis către CCR.

P.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bine ca tovarasul presedinte nu ataca chelirea muntilor de padure,dezbinarea poporului roman si proslavirea interlopilor prin ocrotirea lor de legile romanesti. Sa fim linistiti,jefuirea Romaniei de resurse e libera,ori asta conteaza,ca de asta am intrat noi in UE,nu ca sa avem salarii si viata ca acolo, cum vor unii dusmani ai poporului.
1
0
Si uite asa Kkhanis a distrus orice sansa a PNL ului la Constanta. Bravo tovarase presedinte. Oare asta nu cumva e PSDist sub acoperire in PNL??? Hihihih.
1
0
In legatura cu infiintarea Spitalului Militar Regional la Constanta,oare Presedintele, prin nepromulgarea legii respective,nu incalca principiul separarii puterilor in stat?
1
0
Din cate inteleg atacarea legii la Curtea Constitutionala s a facut pe motivul incalcarii principiului separatiei puterilor in stat, respectiv, reglementarea parlamentului vizeaza obiectul activitatii executivului. Sper sa nu gresesc, dar pentru autostrada Moldova Ardeal s a dat lege in parlament.
2
0
Muye pesede ....se va face doar spitalul regional la sere in viile noi
1
2
Kill the beast!!!
2
0
Romanii au telefoane destepte deci nu au nevoie de oameni destepti. Orice roman se poate trata dupa idei din social media,de spitale avand nevoie doar tari inapoiate ca Germania,Austria,Franta,ma rog, tari care nu au apucat sa aiba lideri asa valorosi cum am avut noi mereu si de asta fiind plini de ciuda pe desteptaciunea romaneasca in a-si alege conducatorii luminati.Noi avem nevoie de vile de protocol pentru iubitii conducatori si de pensii cat mai mari pentru tortionarii dragi ai neamului.Spitalele sunt pentru prosti,noi suntem destepti!Traiasca PNL si iluminatul Iohannis !
5
2
In primul rand ar trebui explicat in termeni care sa-i inteleaga toata lumea ce inseamna aceasta. Nu toti sunt avocati ca sa priceapa toti termenii fara sens folositi in articol. Asa comentariile ar putea fi facute la obiect. Si inca ceva, toate comentariile vulgare ar trebui sa nu fie permise, si asa suntem ca natie unde suntem, injuraturile mai lipseseau!
5
0
Kkhanis asculta de mamuca Merkel careia nu i convine sa se instaleze americanii in Cta. Singura vina a lui Kkhanis este ca e o marioneta trista a nemtilor chiar dc s a pupat pe gingii cu Trump.
5
2
Pentru toate facilitatile puse la dispozitia aliatilor banii vin doar din bugetul national. Nici un ban de la NATO. Pentru investitiile militare avute in vedere a se derula la Kogalniceanu, inclusiv cu desproprietarirea cu japca a sute de hectare, statul roman a alocat miliarde bune. Intereseaza-te!
5
2
dar prostalaul vrea ca PNL sa culeaga roadele, voturile de pe urma acestui spital.
9
2
Nu mai pune-ti botu la dezinformari,ganditi si apoi vorbiti. In primul rand, un sp militar de urgenta va fi construit la Cta, dar nu are titulatura de " regional" pt ca sp militare au alt regim si se subordoneza , strict , min ap nationale si , in cazul de fata, NATO. Banii pt investitie vin din bugetul ap nationale si de la NATO. Adica-i cam greu de furat din ei. Totul are legatura cu megabaza NATO de la M.Kogalniceanu iar spitalul nu va fi ceva, de genu, 7 mii de etaje, ci va fi unul adevarat militar la care pot fi tratati si civili.Asa ca, mai usor cu " mancatu" de cacat, nu mai mintiti
10
5
cum explica fanii aceasta actiune.. pupincuristii penelisti mai ales
14
4
multa muie pesedeilor votantilor hodorogi si tuturor simpatizantilor partidului asta de cacat
7
17
Multa muie klaus tie si familiei tale de handicapati.
18
7
Nu are cum sa fie si spital regional pentru cetatenii din regiune si militar in acelasi timp.Nu-l lasa americanii sa sifoneze cei 2% din PIB pentru constructii civile ca nu mai raman bani pentru cumparat fiare vechi!
12
4
Ii da flit CCR, acest spital este peste nasul lui, ca locatie si rol strategic.
17
6
uite ce ati votat vitelor.muie pnl,muie kkanis
22
5
Nimic pentru Constanta;totul la Sibiu !
27
5
S a dus si asta
14
5
Pai cum sa vrei spital la Constanta,ca tu mai nemtaloiule nu te vei duce la el si apoi daca avem prea multe sigur ca nu ne este necesar,in alta ordine daca ideia venea dela PNL,erea foarte bine,dar daca vine dela PSD,iti pute.
28
9
Poate vrea sa il faca la SIBIU ?
28
5
Sunt spitale in Germania, ce sa facem in Romania sa ramana banii in tara?
24
7
Bravo, sa fie fericiti toti cei care au votat robotul!! Multa sanatate, ca spital nou pentru bolnavi nu o sa mai avem
28
8
"nu sunt bani pentru spitale". sa va fut in gura cu boul vostru cu tot
36
8

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272