REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Iohannis: Dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri foarte stricte şi specifice, se pot organiza alegerile

Iohannis: Dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri foarte stricte şi specifice, se pot organiza alegerile

Replica API 30 iulie 2020 | 00:00 802

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că se pot organiza alegerile locale în luna septembrie dacă pandemia de COVID-19 nu se agravează şi se iau măsuri stricte.

"Personal, sunt convins că, dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri foarte stricte şi specifice, se pot organiza alegerile. Iar dacă vorbesc despre alegeri, vreau să fiu foarte clar: actul de votare se poate organiza în condiţii bune. Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la hipermarket sau în magazin să îţi cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanţare, de siguranţă, de igienă. Asta se poate. Ceea ce va fi destul de dificil de organizat este campania electorală, care, în cazul în care pandemia nu cedează sau se agravează, va fi o campanie care se va desfăşura în condiţii atipice pentru o campanie electorală. După părerea mea, până la mijlocul lunii august, trebuie să ţinem cont de toate aceste lucruri şi atunci se va lua o decizie dacă se reia discuţia de alegeri sau dacă mergem înainte", a explicat Iohannis, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

El s-a întrebat ce se va întâmpla dacă alegerile locale sunt amânate pentru luna decembrie sau ianuarie şi pandemia de COVID-19 se va suprapune peste o gripă sau o iarnă grea.

"Este o discuţie legitimă dacă să organizăm sau să nu organizăm alegerile în 27 septembrie, însă vreau să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. OMS a făcut multe afirmaţii şi anunţuri, iar unul dintre anunţuri, care pe mine mă îngrijorează foarte mult, este de dată mai recentă, spunând că această pandemie nu are mai multe valuri. Are un singur val mare, având în vedere că virusul nu are o ciclicitate în funcţie de anotimp şi temperatură. Aşadar, avem două chestiuni de care să ţinem cont. Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii, care poate se atenuează, poate nu se atenuează. Ce obţinem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ţinem la sfârşit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, decembrie sau ianuarie, când peste pandemia de COVID se suprapune şi gripa, se poate suprapune şi o iarnă grea şi ne trezim că, în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost", a subliniat şeful statului, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108