REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Iohannis: Relevanţa NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm

Iohannis: Relevanţa NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm

Victor ROTARU 30 martie 2024 | 00:00 191

NATO este cea mai importantă ÅŸi puternică organizaÅ£ie politică ÅŸi de securitate din istorie, iar relevanÅ£a sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm, a transmis, vineri, preÅŸedintele Klaus Iohannis, la celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la OrganizaÅ£ia Tratatului Atlanticului de Nord.

 Iohannis: Relevanta NATO este cu atat mai mare in contextul extrem de complex pe care il traversamKlaus Iohannis

În cei 20 de ani de la aderarea României, "numărul crizelor internaÅ£ionale de securitate s-a înmulÅ£it semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim ÅŸi neprovocat al FederaÅ£iei Ruse împotriva Ucrainei", subliniază ÅŸeful statului, într-un mesaj transmis de AdministraÅ£ia PrezidenÅ£ială.

Iohannis aminteşte că din 2004 ţara noastră a contribuit la toate eforturile Alianţei de asigurare a securităţii şi a prosperităţii statelor membre.

"Pentru România, apartenenÅ£a la NATO, la Uniunea Europeană ÅŸi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării ÅŸi ai dezvoltării noastre economice", spune ÅŸeful statului.

Iohannis arată că aniversarea marchează ÅŸi "rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securităţii ÅŸi promovarea stabilităţii ca membru al NATO".

"Å¢ara noastră a demonstrat că este un partener esenÅ£ial în dezvoltarea eforturilor de descurajare ÅŸi apărare ale AlianÅ£ei pe Flancul Estic, inclusiv prin operaÅ£ionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu ÅŸi prin întărirea, alături de aliaÅ£ii din NATO, a securităţii la Marea Neagră", spune Klaus Iohannis.

De-a lungul timpului, arată el, România ÅŸi-a dovedit "statutul de important furnizor de securitate la nivel regional ÅŸi euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni ÅŸi operaÅ£iuni NATO".

"Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoÅŸtinţă către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc AlianÅ£a. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace ÅŸi protejarea democraÅ£iei", completează ÅŸeful statului.

Klaus Iohannis evocă angajamentul României, "continuu, susÅ£inut ÅŸi dedicat", care "subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea ÅŸi cooperarea sunt esenÅ£iale pentru a contracara ameninţările ÅŸi provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent".

"România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât AlianÅ£a să devină mai puternică, mai rezilientă ÅŸi mai bine pregătită pentru viitor", arată preÅŸedintele.

România celebrează, vineri, 20 de ani de la aderarea la AlianÅ£a Tratatului Atlanticului de Nord.

"Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, ÅŸi apoi arborarea drapelului naÅ£ional la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care Å£ara noastră este legată prin ataÅŸamentul ferm faţă de valorile care stau la baza AlianÅ£ei: democraÅ£ia, libertăţile individuale, respectarea drepturilor omului ÅŸi a statului de drept", remarcă preÅŸedintele Iohannis, potriit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Adevarat,alianta este relevanta,importanta. Nu si Klaus Werner.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272