REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
11° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Iohannis: Temele centrale ale discuţiilor de la Versailles - războiul din Ucraina şi energia

Iohannis: Temele centrale ale discuţiilor de la Versailles - războiul din Ucraina şi energia

Replica API 11 martie 2022 | 20:43 420

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea reuniunii informale a Consiliului European de la Versailles, că principalele teme abordate vor fi războiul din Ucraina şi situaţia din domeniul energiei.

Sursa foto: presidency.ro

"Este o perioadă foarte complicată în care ne întâlnim aici şi este evident că tema centrală a acestor discuţii va fi războiul din Ucraina, războiul pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei şi acest război deja se vede că are urmări în zona noastră şi ne afectează şi economic. Vom discuta despre Ucraina, vom discuta despre energie, fiindcă ştim cu toţii că preţurile la energie au crescut, în special ca urmare a acestui război. Vom discuta despre apărare, dar vom discuta şi despre ce investiţii trebuie făcute cu prioritate în Europa pentru a permite să ne decuplăm cât de mult se poate de gazele ruseşti, de energia care se importă acum din Rusia", a arătat preşedintele, într-o declaraţie acordată presei, scrie Agerpres.

Şeful statului a precizat că, în chestiunea Ucrainei, va explica cum îi primeşte România pe refugiaţi şi cum funcţionează centrul logistic de la Suceava care va colecta ajutoare umanitare din întreaga Europă pentru această ţară.

În ceea ce priveşte creşterea preţurilor la energie, Klaus Iohannis a punctat că acest lucru s-a întâmplat în urma pregătirilor pentru război şi a războiului din Ucraina.

"Atâta vreme cât războiul continuă, efectele economice vor exista şi vor apărea, însă noi discutăm, sigur, în paralel, măsuri prin care vom ţine preţurile în aşa fel încât să fie energia în continuare plătibilă pentru consumator, în special pentru consumatorul vulnerabil. Este vorba şi de măsuri în plan naţional, şi ştiţi că la noi s-au luat aceste măsuri şi sunt deja pregătite măsuri pentru perioada de după 1 aprilie, dar vom discuta şi măsuri europene, pentru a ţine preţurile la energie la un nivel cât de cât acceptabil. Însă, da, trebuie să fim conştienţi de faptul că acest război are influenţe şi asupra preţurilor, şi asupra economiilor noastre. Ceea ce vrem să facem este să păstrăm aceste influenţe la un nivel rezonabil şi, în paralel, să dezvoltăm o independenţă mai pronunţată a economiei europene", a explicat Iohannis.

Marţi, şeful statului a participat la o reuniune de coordonare în format videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu prim-miniştrii Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, Republicii Croaţia, Andrej Plenkovic, şi Republicii Estonia, Kaja Kallas, în pregătirea reuniunii de la Versailles.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212