REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Iohannis: „Unii dintre lideri și-au exprimat speranța, frustrarea, încurajarea"

Iohannis: „Unii dintre lideri și-au exprimat speranța, frustrarea, încurajarea"

Replica API 23 iunie 2022 | 16:26 923

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles. La Consiliul European vor fi discutate cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

ACTUALIZARE 15:30 Klaus Iohannis a declarat, joi, la sfârșitul Summitului UE-Balcanii de Vest că procesul de integrare a regiunii balcanice este accelerat, nefiind însă o concluzie oficială a întâlnirii liderilor UE cu cei din Serbia, Albania, Kosovo, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și Macedonia de Nord. Șeful statului spune că „unii dintre lideri și-au exprimat speranța, frustrarea, încurajarea deci și multă emoție în această întâlnire”.

„În această dimineață am avut o întâlnire importantă, un summit convocat pentru a discuta situația din Balcanii de Vest. A fost o întâlnire pe care aș califica-o ca o întâlnire bună și concluzia mea este - fiindcă nu există concluzii ale summitului - că toată lumea a înțeles că trebuie să avansăm un pic mai repede cu procesul de integrare pentru Balcanii de Vest.

Sigur, situaţiile sunt diferite de la o ţară la alta, dar eu, personal, sunt convins că trebuie să accelerăm şi m-am exprimat că pentru toţi trebuie să avem curajul să facem următorul pas”, a spus preşedintele, referindu-se la statutul de candidat sau la începerea efectivă a negocierile de aderare.

„Pentru unii, următorul pas înseamnă să primească statutul de candidat. Pentru alții următorul pas înseamnă să înceapă efectiv negocierile de aderare și a.ș.m.d. Summa summarum, atmosfera a fost totuși una bună, chiar dacă din motive lesne de înțeles unii dintre lideri și-au exprimat speranța, frustrarea, încurajarea deci și multă emoție în această întâlnire. Citează Digi24.ro

Iohannis: Sprijinim aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE

Tema propriu-zisă va fi reluată formal și în formatul Consiliului European. Avem în această după-amiază câteva teme dar una dintre ele este de o importanță deosebită. Este vorba despre a discuta solicitările de a deveni stat candidat ale Moldovei, Ucrainei și Georgiei. Pe această temă Comisia Europeană a emis un punct de vedere săptămâna trecută prin care propune ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat iar Georgia să primească un statut care declară că sprijinim aspirațiile europene dar că este nevoie de un progres mai vizibil.

Am sprijinit din capul locului solicitările acestor 3 state. Voi exprima azi punctul de vedere al României – noi susținem, sprijinim și salutăm punctul de vedere al Comisiei, care este unul corect, reflectă situația din teren. Este un punct de vedere care vine cu câteva noutăți, procedural vorbind.

Comisia propune să se acorde pentru Moldova și Ucraina statutul de candidat, dar până la începerea propriu-zisă a negocierilor de aderare trebuie să îndeplinească o serie de condiții care sunt enumerate. Cred că este foarte bine așa. Această abordare a Comisiei a reușit să aducă o mișcare pozitivă în întreaga politică de extindere a UE. Ea poate să ducă, prin analogie, la o creștere a vitezei și pentru alte candidaturi și proceduri.

Avem și teme importante noi, cum ar fi comunitatea politică propusă de Franța. Această comunitate nu dorește să fie un substitut sau un pas intermediar sau un înlocuitor pentru extindere. Dorește să creeze o comunitate politică care discută problemele care ne ocupă pe noi europenii, care se vor apleca asupra politicii externe, asupra securității energetice ș.a.m.d.

Mâine vom avea un Euro-Summit în format extins în care vom discuta chestiuni legate de economie și Zona Euro, summit la care vom participa și noi”, a declarat Klaus Iohannis.

Bulgaria cere ca precondiţie pentru discuţiile de aderare cu Macedonia de Nord să se discute de asemenea chestiuni de „istorie comună”, limbă şi identitate naţională.

Preşedintele Macedoniei de Nord Stevo Pendarovski a declarat marţi seară pentru TV24, cu sediul la Skopje, că i-a recomandat prim-ministrului Dimitar Kovacevski să nu se ducă la summitul de la Bruxelles.

„Este inacceptabil că problemele istorice şi disputele lingvistice să fie incluse în cadrul de negocieri cu UE”, a declarat el.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a fost şi mai direct. „Întreaga Uniune răpită de Bulgaria nu este un spectacol bun de urmărit!”, a postat el marţi pe Twitter, întrebându-se „Ce să fac acolo?!”.

Ţările din Balcanii de Vest, care includ de asemenea Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Muntenegru, se află în stadii diferite ale procesului de a cere aderarea la UE, aminteşte DPA, citată de Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si mutul nostru si-a exprimat ingrijorarea, nedumerirea si va urmarii cu atentie.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218