REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
23.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Ion Iliescu riscă să rămână fără certificatul de revoluționar

Ion Iliescu riscă să rămână fără certificatul de revoluționar

Replica API 28 iulie 2022 | 00:00 904

Guvernul a cerut în instanță, Tribunalul București, retragerea titlului de revoluționar cu rol determinant, în cazul fostului președinte Ion Iliescu.

Fostul șef de stat, în vârstă de 92 de ani, ar putea rămâne astfel fără titlul de revoluționar.

Dosarul este înregistrat, însă nu a primit termen până acum.

Solicitarea vine de la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, după ce a fost adoptat un document de către această instituție în Guvern, la finalul lunii mai.

Acum, Guvernul a mers cu această solicitare în instanță, la Tribunalul București.

Reprezentanții instituției au constatat deja că fostul președinte a primit acest certificat pe nedrept, după ce au analizat datele din CV-ul lui Ion Iliescu.

Legea din România spune clar că nu pot obține certificat de luptător la Revoluție cei care în perioada 1945 sau 1989 au deținut o funcție de conducere în Partidul Comunist Român.

Acum instanțele de judecată sunt în vacanță, astfel că un termene în acest caz s-ar putea da cel mai devreme în toamnă.

Prima decizie care va fi dată de Tribunalul București nu va fi definitivă, astfel că urmează ca judecătrii de la Curtea de Apel București să decidă dacă retrag sau nu acest certificat de revoluționar lui Ion Iliescu.

Potrivit documentului, ”comisia în unanimitate a constatat atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR”.

”Având în vedere faptul că, în perioada 1971, a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (…)

De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, se completează în documentul citat.

Asociaţia 21 Decembrie 1989 a transmis Secretariatului de stat o adresă cu privire la îndeplinirea condiţiilor de obţinere a titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător remarcat prin fapte deosebite de către Ion Iliescu.

Ce înseamnă pierderea titlului de revoluționar

Ion Iliescu își va pierde, totodată, toate beneficiile care vin odată cu acest titlu.

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România începe, astfel, acțiunea de anulare a certificatului în instanța de contencios administrativ, iar ulterior pronunțării de către instanță a hotărârii judecătorești de anulare se va transmite adresă către Serviciul pentru revoluționari pentru retragerea titlului.

O persoană care pierde titlul de revoluționar pierde, totodată, prioritatea la închirierea şi cumpărarea de locuințe din fondul de stat, atribuirea fără plată a locurilor de veci în cimitir, acces gratuit la tratament și consultații în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătății şi Ministerului Apărării Naționale, medicamente gratuite, acces gratuit la sanatorii și baze de tratament aparținând Ministerului Sănătăţii etc., potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa-i sugeti burghiul lui nea NELU .***.
1
0
sa dea si banii inapoi statului pe care i-a incasat lunar timp de 32 ani
1
0
iti multumim ca neai echivalat studiile cu scoala de drept si am ajuns judecatori
0
0
Ce a facut fosila asta comunista ptr.tara?,sa-l inpaieze pe c****a si so ia acasa cel care-l iubeste asa de mult.
0
0
Tot risca, risca, risca de vreo 2 ani. Poate ii anulati Certificatul la 10 ani dupa ce moare !
0
0
dar nu isi aduce aminte care cea de la 89, insurectia de la 23 aug,proclamarea rep pop romane,abdicarea regelui, la 92 de anisori, l-a rupt emotional,
0
0
Bine ca l-ati prins la timp!
0
0
ei , si ? stire de kkt ...ce i mai trebuie ... trebuia sa fie judecat pt crime , genocid, mineriade....nu prostii cu certificate de revolutionar....atata poate pnl ul
1
0
Prea tarziu,sa dea banii inapoi bolsevicu,iar pt PSD-istu de la 13,30 multa mwe
0
0
pentru asta de la 13:50 usor sa nu iti plesneasca o vena cu ura ta proletara jeg comunist care esti .lasa ca ii da Putin pensie ca a sunat la ambasada Moscovei
1
0
s-ai ridicati certifiKAKATUL dl. ION ILIESCU??? de ce?? cine nu-l iubeste?? asa cum spuneti voi...smecherilor din SSPR... o persoana care pierde titlul de revolutionr,trebuie sa fie pupat IN KUR DE CATRE VOI...voi care n-ati facut nimic pentru aceasta tara...voi cei de la SSPR.. niste jigodii penale ,,,va arde-n KUR de certifiKAKATUL dlui ILIESCU???sa va fie rusinica...JIGODIILOR..
1
0
sa cace si toti banii pe care i-a primit pana acum si de la mine mwie !
2
0
nici cruce nu o sa aiba la mormant ci stea rosie
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212