REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ion Iliescu scapă de acuzația de înaltă trădare

Ion Iliescu scapă de acuzația de înaltă trădare

Cristina BĂRBUCEANU 28 ianuarie 2023 | 00:00 967

Procurorii militari care au întocmit rechizitoriul în dosarul "Revoluţiei" susţin că Ion Iliescu şi apropiaţii săi care au preluat conducerea statului pe 22 decembrie 1989 au comis un act de trădare prin solicitarea unui ajutor militar din partea Uniunii Sovietice.

Ion Iliescu scapa de acuzatia de inalta tradare

Avocatul Adrian Cuculis, cel care apără o parte dintre victimele din acest dosar, a explicat că Înalta Curte își va declina competența pentru că Ion Iliescu nu mai este acuzat de ”înaltă trădare” ci pentru ”crime împotriva umanității”.

”Rasturnare de situatie in dosarul Revolutiei. ICCJ a invocat din oficiu necompetenta instantei avand in vedere ca Ion Iliescu nu mai este cercetat pentru inalta tradare ci doar pentru crime impotriva umanitatii. Rechizitoriul neclar si bajbaiala judiciara vor duce cel mai sigur catre o declinare de competenta si evident alte termene lungi.

Ca o nota personala, simplul fapt de a muta de la o instanta la alta dosarul revolutiei din punct de vedere al volumului imenes , este o operatiune dificila.

PS- o parte dintre cei pe care i-am reprezentat deja au decedat si actualmente familiile lor sunt in proces.”, a explicat Cuculis.

Detalii din Dosarul Revoluției

În cursul zilei de 23 decembrie 1989, aproximativ orele 10:30, crainicul TVR (...) a transmis „în direct” următorul mesaj: „Suntem informaţi că s-a luat legătura cu Ambasada Sovietică, care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucât agenţii străine şi-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmaţi, cu scopul de a distruge ceea ce poporul român a cucerit.” La scurt timp, postul naţional de radio a transmis un mesaj similar. Ulterior acestui prim moment, mesajul televizat a fost repetat.

Este lesne de realizat gravitatea mesajului. Se punea problema ca pe teritoriul României să pătrundă trupe aparţinând unui stat străin, mai precis ale URSS. Tocmai dată fiind gravitatea comunicatului, se exclude varianta conform căreia angajaţii TVR au transmis acest mesaj în mod independent, fără o autorizare prealabilă. La momentul emiterii mesajului, TVR se afla sub control militar.

Probatoriul administrat a relevat că pe tema intervenţiei militare din partea URSS s-au purtat discuţii la vârful decizional al CFSN, existând chiar probe că o astfel de intervenţie a fost solicitată la 23 decembrie 1989 de către Iliescu Ion şi generalul Militaru Nicolae, adică tocmai de către liderii „grupului complotist Iliescu” susţinut de URSS. (...), conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ia vedeti care sunt mai tradatori....Iliescu in 91 sau astia de dupa.... DECLARAŢIE din 28 noiembrie 1991 a Parlamentului r*mâniei privind Referendumul din Ucraina, din 1 decembrie 1991 EMITENT PARLAMENTUL Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 243 din 29 noiembrie 1991 1. Parlamentul r*mâniei a luat cunoştinţa de hotărîrea autorităţilor de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independentei Republicii Ucraina. Profund atasat principiilor fundamentale ale respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale popoarelor de a-şi hotărîri soarta, Parlamentul r*mâniei saluta hotărîrea autorităţilor ucrainene de la Kiev de a organiza un referendum privitor la independenta Republicii Ucraina. Avînd în vedere ca acest referendum ar urma să se desfăşoare şi pe teritoriile r*mâneşti - Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi judeţele din sudul Basarabiei -, Parlamentul r*mâniei declara solemn ca aceste teritorii au fost rupte din trupul tarii, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul şi neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 şi de Parlamentul r*mâniei la 24 iunie 1991. Desigur, este dreptul Ucrainei sa organizeze un referendum pentru independenta sa, dar acest referendum nu poate avea valabilitate în privinta teritoriilor r*mâneşti anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparţinut niciodată Ucrainei şi sînt de drept ale r*mâniei. 2. Parlamentul r*mâniei reintereaza atasamentul faţă de prevederile Actului inal al Conferintei C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe cai paşnice, diplomatice. 3. Parlamentul r*mâniei, declara solemn ca referendumul organizat de autorităţile de la Kiev în teritoriile r*mâneşti încorporate cu forta în cadrul fostei U.R.S.S. - respectiv în Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi în judeţele din sudul Basarabiei - este nul şi neavenit, precum şi consecinţele acestuia. 4. Parlamentul r*mâniei cere parlamentelor şi guvernelor tuturor statelor care vor recunoaşte independenta Ucrainei sa declare expres ca aceasta recunoştinţă nu se extinde asupra teritoriilor r*mâneşti menţionate. 5. Parlamentul r*mâniei se pronunţa pentru începerea unui dialog cu Parlamentul de la Kiev în vederea examinării, împreună a problemelor stabilirii unor relaţii de bună vecinăt**e şi colaborare între r*mânia şi Ucraina şi invita, în acest scop, o delegaţie parlamentară ucraineana urmează să efectueze o vizita la Bucureşti, cat mai c*rând posibil. 6. Parlamentul r*mâniei solicita guvernului tarii sa înceapă de urgenta negocieri cu autorităţile de la Kiev în problema teritoriilor r*mâneşti anexate cu forta de U.R.S.S. Aceasta declaraţie a fost adoptată de Parlamentul r*mâniei în şedinţa din 28 noiembrie 1991, cu unanimitate de voturi. PREŞEDINTELE SENATULUI PREŞEDINTELE academician ALEXANDRU ADUNĂRII DEPUTAŢILOR BARLADEANU MARŢIAN DAN -------
0
0
Tradatori de tara si neam . Toti ne-au predat la rusi... Asta da blestem.Condamnat si luatii toate drepturile.
2
2
el urmarea momentul , l****a mana stapanului dar avea ganduri de ucigas!un sarpe veninos crescut la sanul stapanului de catre rusi!
4
2
Cu fiecare zece ani care trec de atunci ,tradarea scade din INALTIME ! Frumos jucat
6
2
Poate va vorbi pe patul de moarte...sa schimbe istoria...până atunci...nu i se va întâmpla nimic
5
1
din justitie protejeaza mafia comunista din politica dinainte si de dupa 89 care de a distrus tara de aproape 80 de ani, care si-a asumat prin forta conducerea tarii si ne-a adus in halul de mizerie, lipsa de educatie si subdezvoltare in care suntem acum pentru ca de asta au fost rasplatiti cei din justitie cu salarii imense si pensii speciale astronomice
6
3
ILICI iliescu NU VA FI NICIODATA CONDAMNAT, atat timp cat este in viata !!! Totul este doar o MASCARADA, care nu mai imprezioneaza pe NIMENI !!! CIA si KGB s-au inteles inca din 1985, pentru schimbarea analfabetului ceausescu !!! Nu puteau sa-l schimbe direct, ca s-ar fii prins prostimea din romania ! Asa ca, au inventat o pseudorevolutie, pentru ca fraierii sa poata fi tinuti in frau si manipulati zeci de ani !!!
15
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272