REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
23.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

IPS Teodosie, 11 ani de arhierie în Cetatea Tomis

IPS Teodosie, 11 ani de arhierie în Cetatea Tomis

Replica API 6 aprilie 2012 | 00:00 101

De Florii, pe 8 aprilie a.c., pentru Arhiepiscopul Tomisului se împlinesc 11 ani de arhierie. Cei 10 ani de slujire pentru Înalt Prea Sfinţitul Teodosie au însemnat sfinţiri şi resfinţiri de biserici, hirotonii de preoţi, hirotesii, dar şi revigorarea unor activităţi de mare importanţă pentru viaţa unei eparhii: social-filantropice, misionare, cultural-pastorale şi administrative. Ani rodnici, dar cu anumite lipsuri, susţine Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

"Sărbătoarea Paştelui este îmbrăcată într-o haină atât de bogată, este precedată de haina cernită neagră a Săptămânii Patimilor, ca apoi haina neagră să se schimbe în haina cea mai strălucitoare. Mântuitorul vesteşte că Patimile se încheie cu Învierea şi Lumina alungă întunericul. Perioada până la Hristos a fost o perioadă de întuneric. Omenirea se zbătea în întuneric şi în umbra morţii şi, sigur, perioada care precedă această sărbătoare este Săptămâna Patimilor care la rândui ei este precedată de Sâmbăta lui Lazăr şi de Duminica Floriilor. Cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu am primit intrarea în Cetatea Tomisului chiar în ziua de Florii a anului 2001 care coincide nu numai ca dată a Floriilor, care este schimbătoare, ci anul acesta, în mod foarte interesant, coincide cu ziua în care am poposit - 8 aprilie", îşi aminteşte Ierarhul Tomisului. Acesta susţine că de atunci ziua Floriilor nu a mai fost pe 8 aprilie şi nici Paştele pe 15 aprilie. "Şi atunci am fost întâmpinat de oameni care erau curioşi să vadă ce gânduri am, ce dorinţe am, venind, aici, la Tomis. Am venit aici chemat de Dumnezeu, prin Sfântul Sinod, să păstoresc cea mai veche Eparhie din ţară, locurile cele mai sfinte, ţinutul apostolic al Dobrogei, care a dat Lunimă întregului ţinut românesc. Pentru mine momentele acestea râmân cele mai emoţionante şi Prefericitul de vrednică pomenire Teoctisc a venit aici şi, cu mare bucurie, m-a intronizat aici, la Tomis, chiar acolo unde este amenajată scena la ruine. Bucuria aceasta, a venirii la Tomis, o trăiesc zilnic şi o trăiesc mai intens atunci când vine sorocul de aducere aminte a împlinirii a unor ani de activitate. Aceşti ani au fost şi rodnici şi cu anumite lipsuri şi de aceea am traversat perioade destul de frământate, dar oamenii şi-au întărit credinţa şi vin din ce în ce mai mulţi la biserică. Le simt bucuria de a păstra bucuria în suflet şi de a o manifesta în biserică şi în afara bisericii şi acesta este momentul cel mai emoţionant pentru mine că nu am venit aici pentru mine ci pentru credincioşi. Cu adevărat credincioşii sunt cei care m-au curerit şi eu nu îmi aparţin mie, ci le aparţin lor", susţine Ierarhul Tomisului. Cu prilejul împlinirii a 11 ani de la întronizarea Înalt Prea Sfinţiei Sale în scaunul de Arhiepiscop al Tomisului va fi oficiată slujbă de Te Deum. Arhiepiscopul a dorit să facă şi câteva precizări cu privire la sărbătoarea Floriilor. "Ziua de Florii este ziua intrării Domnului în Ierusalim. Răutăţile pot fi curmate, năravurile pot fi schimbate, firea noastră sălbăticită poate fi, cu adevărat, înnoită. Acesta este sensul Floriilor. Floriile vestesc viaţa. Oamenii purtau în mâini ramuri de copaci pe care le puneau pe cale, simbolizau viaţă. Cu adevărat intră Domnul în Ierusalim, ca să pregăteaască intrarea Sa in ceruri, ca un Împarat al slavei. Şi acest moment este simbolizat de ieşirea preotului cu daruri", a spus IPS Teodosie.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212