REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.1° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

ÎPS Teodosie, despre împărtășirea cu aceeași linguriță: Ceea ce am făcut e corect și legal

ÎPS Teodosie, despre împărtășirea cu aceeași linguriță: Ceea ce am făcut e corect și legal

Replica API 19 mai 2020 | 23:32 2519

În weekend-ul trecut, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a iscat controverse după ce a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță, în pofida recomandărilor făcute de Direcția de Sănătate Publică în acest sens. Biserica Ortodoxă Română, prin vocea lui Vasile Bănescu, s-a delimitat de acest gest, motivând că este un caz singular și nu o practică unitară.

Ce spune IPS Teodosie

Contactat pentru a oferi un punct de vedere în urma controverselor, ÎPS Teodosie a susținut că nu a încălcat niciun canon bisericesc și nicio lege, astfel încât această practică va continua.

Teodosie: Patriarhia nu s-a delimitat de acest gest

“Patriarhia nu s-a delimitat de acest gest. S-a spus să se amâne, însă sunt situații și situații. Dacă oamenii s-au pregătit, nu am putut amâna. Toată lumea a fost de acord că trebuie să împărtășim în mod tradițional, așa cum am făcut-o și până acum. Nu putem să schimbăm aceste obiceiuri. Ceea ce am făcut eu este corect și legal. Peste tot se aplică aceeași regulă, nu este vorba de nicio ruptură față de Patriarhie, nici vorbă de așa ceva. “, a declarat, pentru “Replica”, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Patriarhia Română a avut o reacție în urma imaginilor apărute în spațiul public, precizând că împărtășirea cu aceeași linguriță nu reprezintă un pericol, însă că opțiunea Arhiepiscopului Tomisului este un caz singular.

Vasile Bănescu

Purtătorul de cuvânt al BOR: Opțiunea pe care a ales-o ÎPS Teodosie îi aparține într-un mod singular

“Opțiunea pe care a ales-o ÎPS Teodosie îi aparține într-un mod singular. Dincolo de autonomia eparhială care există și care este respectată, cred ca respectul comun al regulilor ar trebui să ne unească acum pe toți. E adevărat că s-au împărtășit foarte puține persoane. Nu este vorba de un pericol în legătura cu împărtășirea. Acesta e un lucru clar. Însă dincolo de asta, cred că trebuie să ne orientăm cu toții respectuos față de niște reguli pe care am decis să le respectăm împreună.”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Corect si Legal.Aha si cind se va intimpla necazul firma dvs va rezolva cu defumctul.Spuneti pe sleau sa inyeleaga melteni inoceti si timpi. Nu va mai saturati.Medici au dreptate.
1
0
in evul mediu ar fi mers, vezi ca nu toti sunt prosti sa pice la textele securistilor
3
0
Daca credem ca Sfanta Impartasanie e doar o formalitate din care ne putem imbolnavi nu avem ce cauta acolo. Dumnezeu nu obliga pe nimeni cu nimic. Daca constientizam ca ne impartasim cu Hristos atunci nu avem cum sa ne imbolnavim. Faptul ca Patriarhia tine hangul ateilor din politica romaneasca cerand amanari si alte cele pentru cele sfinte,...aici ne putem ridica semne de intrebare. Respect pentru cei ce s-au impartasit cat si pentru clericii care au facut lucrul asta. Ateii cu comentarii negative,...abtineti-va sau mai puneti mana si mai cititi inainte sa aberati. Usor e sa arunci cu noroi.
1
2
LA PUSCARIE
7
1
prostimea sunteti voi care in fiecaresaptamana lingeti balele la altii ,sunteti un focar de raspandirea virusului...v as incadra la tentativa de omor
12
1
Trebuie sa facem diferenta intre a crede in Dumnezeu si a crede in acesti oameni care pretind multe dar se imbogatesc pe naivitatea oamenilor
12
0
tapul asta hot si pidosnic s-o fi calificat si pedofil,muie ba lingurar nesatul din suceava ia mai du-te tu la origine
10
0
Isus a spus sa fiti credinciosi, nu prosti.
7
0
In masura in care te poti baza pe un talhar purtator de rochie, tineti-o tot asa dragi parinti. Tot el va va servi si in caz de o nefacuta.
8
0
singurul aparator al dreptei credinte, nu a plecat capul si nu a acceptat imixtiunile laicului in spatiul sacru.
1
14
orice preot are ca scop principal sa protejeze turma credinciosilor, in niciun caz sa procedeze ca acest penal si sa o puna in pericol de moarte! Dar Dumnezeu o sa-l rasplateasca dupa faptele sale. Faptul ca a fost facut Arhiepiscop de catre politicieni, nu il fereste de flacarile iadului!
10
1
Teodosie Sphagaru da-le bah puwla sa-ti-o pupe si-o sa vezi ca spalatii pe creier ti-o pupa.
6
4
niciodata impartasania nu a facut rau; cine vrea sa bea vin in pahar plastic ca impartasanie, poate sa cumpere vin din magazine. covid este o magarie internationala care urmareste distrugerea prostimii.
2
20
In vremea lui Iisus cristos nu era virusul asta,asa ca daca preotii ,oameni si ei sunt mai tampitei,sunt de condamnat si asa zisii crestini care merg ca vitele,fara sa gandeasca si expun copii la pericole. Dogmele sunt una,darul gandirii e altceva. Un bun crestin ,ca Arsenie Boca,invata mai mult decat se stia in vremea scrierii Evangheliilor,nu se radicalizeaza dupa modelul ISIS,chiar daca vorbim de alta religie. Dumnezeu nu-i vrea pe oameni idioti,fie ei preoti sau nu.Cred ca-i prefera pe ateii destepti,pe ei ii iarta daca fac fapte bune
6
1
acest popa trebuie legat. este aceesi probleam cu interzicerea mitingurilor pe perioada starii de alerta. fata de acum doii ani cand se dorea sa se faca mitinguri si etau interzise, acum este cu totul altceva. Adica unul dintre manifestanti trebuie sa fie purtator asintomatic si infecteaza alti manifestanti. ei la randul lor isi pot infesta familia, prietenii, colegii de minca, etc. cu ani in urma mitingul nu facea nimic altceva decat incurca circulatia si deranja puterea. acum un mitingul poate omora oameni.
9
2
un control la cap n-ar strica...
10
2
Spagarule, hotule, spurcatule la puscarie cu tine.
12
2
Nu credeam ca o sa ajung vreodata sa spun asta : SUSTIN SHPAGOVEANUL!
6
7
de ce imi stergeti comentariul, Replica este condusa de oculta mondial, nu va lasati scanati fratilor cu aceste termometre caci astea nu sunt termometre sunt niste dispozitive de injectare 5G ca sa va faca vulnerabili la covid, nenorocitii vrea sa ne omoare, o sa traiasca doar popoarele sarace din asia si africa care o sa fie sclavi la oculta mondiala si copii lor.
4
13
precizarea "biserica nu este unitate de alimentatie publica" a venit un pic c-am tarziu dar mai bine mai tarziu , decat niciodata
5
3
Patriarhia doarme nu vrea sa scape o data de acest infracor,o panrama de popa care isi bate joc de eforturile autoritatilor si de miliardele de euro cheltuite de tara,dar nu conteaza cat pierde tara sa castige el o suta de lei
15
6
Daca ne luam dupa legile internationale, BOR ar fi o grupare criminala. Niste cretini care poate din prostie sunt de partea virusului si nu a omenirii.
16
6
Folosind acelasi "rationament", mi se pare firesc ca tuturor preotilor si adeptilor impartasaniei cu aceeasi lingurita sa li se faca injectiile si vaccinurile cu ACELASI AC. In alta ordine de idei, el e UN tampit; cum de exista atati alti tampiti care se duc de buna voie!?
16
6
vina nu este numai a acestui tap, vina este si a celor care accepta asta, de ce va duceti daca stiti ca va da cu aceeasi lingura? de ce nu va luati de acasa lingura?
20
6
Cine detine controlul si imparte banii BOR ? Nu au lasat securistii,fosti si actuali,atata banet neimpozitat pe mana lui Daniel! Chipurile,daca se pun taxe si impozite,BOR vine cu santajul ca va cere terenurile,proprietatile,avutiile care i-au apartinut in trecut! Sunt mai multi cu lingurile la butoiul cu miere,adica banii BOR!
15
1
Sa avem pardon dac asta ar fi singura problema a dnl Teodosie.Nu de mult am vazut firma suveica a acestuia unde se facea menaj spala morti in garaj.A urmat ceva dupa asta.Nimic dragilor aceiasi sit va fi si in caz de fata.Omul parese sa aiba .OAIE maaari si nesintire crincena.
16
4
la puscarie cu jegul asta....
17
5
In cazuri de restriste Biserica de multe ori a fost un sprijin pentru sarmani, in zilele noastre este pe capatuiala.
17
6
excrocul asta cu voce gajaita ar trebui bagat la puscarie cu secta lui cu tot
23
6
Securistul tot securist ramine .A primit ordin de la bolsevici sa distruga Poporul Roman.
22
7
Asadar, acest personaj este mai presus de lege. De ce nu i se face un control psihiatric? Aviz psihologic. Ceva care sa ateste ca este apt din punct de vedere mental. Nu vreau sa jignesc, dar cand legea specifica clar, si bor nu isi asuma , cine are dreptate?
23
7
Si rau, plin de razbunare si avar.
20
5
pune in plm si citeste ca nu te omoara cititul. auzi. antiviral. taran prost ce esti, lingurita antivirala, vai de plm ce idioti sunt pe fata pamantului
27
7
facand abstractie de faptul ca nu va place el ca persoana, lingurita de inpartasanie este din argint, iar argintul este antibacterian si antiviral.
6
35
Religia tampeste! Asa a fost si asa va fi pana va disparea acest flagel si asa-zisii slujitori!
16
11
Nu va pati nimic la noi un inalt prelat. Orice tampenii ar face. Pt ca, se zice, lovesti in BOR si ssta este inadmisibil.. Mai sles ca sunt si mari osmeni de afaceri, Ce prosti suntem ca mergem la ei...
31
5
Piei SATANA !
28
5
un simplu idiot nespalat! dosar penal si la Poarta Alba cu el
35
7
Asta nu e tomitan, e venetic alimanit si aciuat la Constanta sa se imbogateasca. E unul dintre alti venetici-printre care Mazare, Constantinescu, Fagadau, Stroe-veniti in judetul nostru scump si drag sa se imbogateasca rapid si usor. De ce nu au ramas in locurile lor natale sa aiba acolo functiile pe care le au aici? Cu siguranta nu le-a mers cum le merge aici, unde se dau tunuri in fiecare secunda. Revenind la Teod, e un moldovean care face regulile dupa bunul plac; si-a adunat in jurul lui doar venetici, ca el: fac de teolog si arhiepiscopia are in cea mai mare parte angajati non-constanteni
40
6
Oare din ce cauza popii nu adauga un nou serviciu profitabil dar si igienic credinciosilor prin impartasirea fiecaruia cu o lingurita de unica folosinta ? 100 lingurite de plastic costa in en-gros 3-4 lei, adica 4 bani lingurita. Daca le-ar pune pe tanticile de la lumanari sa vanda cate una oricui se impartaseste cu 50 bani, rezulta un adaos comercial de peste 1000 procente. Foarte putine afaceri din lumea asta pot pune adaosul asa de mare si sa aiba vanzare. De ce nu procedeaza astfel turma de ninja medaliati cu aur in frunte cu Preahotul Fericit sau Preafericitul Hot Spaghel ?
33
9
Nu inteleg din ce cauza
1
13
De ce nu i se deschide dosar penal pentru zadarnicirea combaterii molimei? ????? Alo domnul Vela!!!!!!
52
10
Atat il duce mintea. Pe el si pe cei care au participat. Nu merge sa il invoci pe Dumnezeu ca sa nu vrei sa faci tocmai ce vrea El. Adica sa inveti tainele lumii, stiinta. Printre "taine" este si posibila infectarea cu bacterii, fungi si virusi. Cu astfel de asa zisi preoti unii oameni de stiinta au fost arsi pe rug acum cateva sute de ani. Trist. Oameni tristi care mai sunt si sefi.
43
8
Jigodia asta de tomitan, spagagiu nenorocit si escroc ascuns sub haine preotesti,sustinut de gasca lui de poponari si de babe atot pupaciose, predica folosirea linguritei ..la nesfarsit. Ce daca ling lingurita si babe sau mosi balosi, copii si chiar tineri spalati pe creier, important sa vina prostii care sa cotizeze pt habovnicii ascunsi sub mantia Bisericii.Jigodia asta , escrocul asta nesimtit, ar trebui sa dea exemplu si el plus poponarii sustinatori sa manance , sa bea, sa se spovedeasca cu aceeasi lingurita. Dar cretinii se cotesc, prosteala' i valabila doar pt prostii. Si sunt destui..
44
8

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272