REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Iranul afirmă că nu are nicio pretenţie care ar depăşi cadrul acordului nuclear din 2015

Iranul afirmă că nu are nicio pretenţie care ar depăşi cadrul acordului nuclear din 2015

Replica API 8 iulie 2022 | 21:16 682

Ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat miercuri că Teheranul nu a avansat nicio cerere care ar depăşi cadrul acordului privind programul nuclear iranian, semnat în 2015 cu marile puteri, informează AFP.

Hossein Amir-Abdollahian

'Nu avem nicio pretenţie care să treacă dincolo de acordul nuclear, contrar anumitor afirmaţii ale părţii americane în media', a declarat ministrul iranian într-o conferinţă de presă la Teheran cu omologul său din Qatar, Mohammed bin Abderrahman Al-Thani.

'Cererile noastre se înscriu în cadrul acordului din 2015', a insistat el.

Şeful diplomaţiei iraniene a ţinut astfel să dezmintă declaraţiile făcute marţi de emisarul american pentru Iran, Robert Malley, la postul public NPR.

Iranienii, 'inclusiv la Doha, au adăugat pretenţii (...) pe care oricine le-ar putea considera ca neavând nimic de-a face cu acordul nuclear, lucruri pe care le-au dorit în trecut şi despre care noi, europenii şi alţii am spus clar că nu fac parte din această negociere', a afirmat Malley, citează Agerpres.

Conform Washingtonului, discuţiile recente de la Doha între SUA şi Iran, prin intermediul Uniunii Europene, nu au permis 'niciun progres' în deblocarea negocierilor începute în aprilie 2021 la Viena pentru resuscitarea acordului din 2015.

Potrivit lui Amir-Abdollahian, 'la negocierile recente de la Doha, una din principalele chestiuni asupra cărora ne-am concentrat a fost garanţia efectivă din partea Washingtonului (că Iranul va putea beneficia) de avantajele economice ale acordului'.

'Statele Unite trebuie să se angajeze că Iranul va beneficia deplin de avantajele acordului din 2015. Până în prezent, partea americană nu a fost în măsură' să o facă, a adăugat el.

SUA s-au retras unilateral din acord în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, reimpunând sancţiuni economice severe împotriva Teheranului. În consecinţă, Iranul a renunţat progresiv la angajamentele asumate prin acord şi este acuzat că încearcă să se doteze cu arma atomică, ceea ce Teheranul dezminte.

Din aprilie 2021 au loc negocieri indirecte sub egida Uniunii Europene pentru reintegrarea Statelor Unite în acord şi revenirea Iranului la respectarea angajamentelor iniţiale, în schimbul ridicării sancţiunilor americane, însă discuţiile sunt blocate din martie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212