REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
15.4° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Irina Cajal a ajuns la Înalta Curte, în dosarul în care revendică un teren în Mamaia

Irina Cajal a ajuns la Înalta Curte, în dosarul în care revendică un teren în Mamaia

Virgil STOIAN 4 martie 2024 | 00:00 3176

Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, se chinuie de ani de zile să obțină un teren din stațiunea Mamaia, primit moștenire de la familia sa, dobândit în 1932, când stațiunea era în plin proces de dezvoltare. În încercarea de a-l revendica, fiica fostului președinte al Federației Comunităților Evreiești din România s-a adresat în 2016 Judecătoriei Constanța, apoi dosarul a ajuns la Tribunal, iar în final la Curtea de Apel. Pe 8 ianuarie 2024, Curtea de Apel Constanța a decis respingerea Irinei Cajal ca nefondată. În aceste condiții, a mers cu scandalul la Înalta Curte de Casație și Justiție, primul termen urmând să fie stabilit ulterior.

Irina Cajal a ajuns la inalta Curte, in dosarul in care revendica un teren in MamaiaIrina Sanda Marin Cajal

Terenurile de pe litoral sunt sursă nesfârșită de acțiuni în instanță, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral luptându-se de ani de zile pentru a revendica anumite suprafețe de la privați. Nu puțini sunt nici cei care vor să își câștige dreptul de proprietate a unor imobile de la statul român. Într-o asemenea situație se află și Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, fiica fostului președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, figură care a fost înconjurată pe durata carierei de mai multe controverse.

La mijlocul lunii aprilie 2016, a fost înregistrat un dosar pe rolul Judecătoria Constanța, prin care Irina Sanda Marin Cajal dorea revendicarea imobiliară, a unui teren de 530 de metri pătrați din Mamaia, aflat în prezent în patrimoniul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Imobilul ar fi fost lăsat moștenire acesteia și fratelui său, dr. Ștefan Cajal, de familia lor, care ar fi intrat în posesia terenului în anul 1932, când zona se afla în plin proces de dezvoltare.

Dosar plimbat de la o instanță la alta

Soluționarea dosarului a fost declinată Tribunalului Constanța, ai cărui magistrați au decis să admită cererea de chemare în judecată formulată de către Irina Marin Cajal. În anul 2017, instanța de fond i-a dat dreptate, și au decis ca, după efectuarea unei expertize topogafice, secretarul de stat și fratele său să primească deplină proprietate şi posesie asupra suprafeței de 439 mp teren, obligând de asemenea ABADL-ul să le plătească 17.541,55 lei, sumă reprezentată de cheltuielile de judecată. A urmat apoi ca un nou dosar să fie înregistrat la Curtea de Apel, care a fost suspendat pentru o perioadă, până în 2021, când a fost repusă pe rol. Pe 8 ianuarie 2024, Curtea de Apel Constanța a decis respingerea cererii Irinei Cajal ca nefondată. Cu toate că aceasta putea depune recurs la Constanța, femeia a ales să meargă la Înalta Curte de Casație și Justiție, primul termen urmând să fie stabilit ulterior.

Irina Cajal a ajuns la inalta Curte, in dosarul in care revendica un teren in MamaiaABADL

Găsită în incompatibilitate de către ANI

Irina Sanda Marin Cajal a fost protagonista, de-a lungul carierea sale, a mai multor scandaluri. Fiica academicianului Nicolae Cajal, fostul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, a fost în anul 2014 găsită în incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate (ANI), deoarece, începând cu data de 21 septembrie 2005, a exercitat în mod simultan, atât calitatea de consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cât și mai multe funcții private, în baza unor convenții civile și contracte individuale de muncă, printre care se numără poziția de membru în Consiliul de conducere al Federației Comunităților Evreiești din România, începând cu data de 21 septembrie 2005, în baza unor convenții civile, încheiate fiecare pe o durată de 4 ani; consilier culte în cadrul Fundației ”RONALD S. LAUDER”, România, în perioada 01 septembrie 2006 – 01 septembrie 2010, în baza unui contract individual de muncă; consilier culte în cadrul Complexului Educațional ”LAUDER REUT”, România, începând cu data de 1 septembrie 2010, pe perioadă nedeterminată, în baza unui contract individual de muncă.

Reamintim faptul că Irina Sanda Cajal-Marin a deținut funcția de consilier diplomatic începând cu data de 12 septembrie 2005, în baza unui contract individual de muncă încheiat cu Ministerul Afacerilor Externe. Acesta a fost suspendat în februarie 2010, atunci când a preluat poziția de subsecretar de stat la Ministerul Culturii, unde este însărcinată cu coordonarea activității Biroului Minorități Naționale din cadrul ministerului. Și de data aceasta, Marin Cajal a încercat să își facă dreptate în instanță, chemând în judecată Agenția Națională de Integritate. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins însă pe 16 iunie 2021, definitiv recursul formulat de aceasta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca are acte, este ok. mazare a retrocedat teren la unii veniti de la popraca. cum in atrbuire au fost si organele de justitie, mi se pare normal sa-i respinga actiunea. se mai descopera si alt rahat.
4
2
mamaia e proprietata makkedoneasca nu are ce cauta acolo .
8
5
Pai ce faci tată te bagi peste papu, ei au păscut oile pe acolo și oile au împrăștiat cacareze se deduce ca e pământurile lor moștenite de la oi
14
1
Intre războaie, Mamaia era proprietatea statului și regele dădea drept de așezare, nu de proprietate!!! "Isteria" nu se învață că istoria!!!!
10
1
Unde sunt bani și interese sunt și jidani împuțiti la mijloc. După privire se cunoasc, nu numai după nas. Cautătură rea, perversa, ticaloasa. Achtung! Juden!
13
5

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407