REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Irlandezul Paschal Donohoe, reales preşedinte al Eurogrup

Irlandezul Paschal Donohoe, reales preşedinte al Eurogrup

Valentina CAMARA 6 decembrie 2022 | 00:00 166

Irlandezul Paschal Donohoe a fost reales luni la preşedinţia Eurogrupului, un organism informal care reuneşte miniştri de finanţe ai celor 19 ţări ce utilizează moneda unică euro, a anunţat un comunicat al Consiliului UE, citat de France Presse.

Paschal Donohoe

Alegerea noului preşedinte pentru un mandat de doi ani şi jumătate a fost acceptată "prin consens" de miniştri în cursul unei reuniuni la Bruxelles. Donohoe, 48 de ani, care ocupă această funcţie din iulie 2020, a fost singurul candidat la propria succesiune.

Şeful Eurogrup face parte printre personalităţilor ale căror voci contează la Bruxelles, alături de cele ale preşedinţilor celor trei mai instituţii ale UE - Ursula von der Leyen (Comisie), Charles Michel (Consiliu), Roberta Metsola (Parlament) - precum şi cea a şefului diplomaţiei Josep Borrell.

El are misiunea de a prezida reuniunile lunare ale miniştrilor de finanţe, al căror obiectiv este să asigure coordonarea politicilor economice naţionale.

Această sarcină s-a dovedit esenţială după criza financiară din 2008, în cursul crizei datoriei Greciei şi mai recent în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19, care a aruncat economia europeană într-o recesiune istorică.

Misiunea Eurogrup este la fel de importantă în prezent, când Europa se pregăteşte să intre în recesiune în această iarnă, victimă în special a consecinţelor războiului din Ucraina, notează AFP.

Aşa cum promisese în cursul primei sale candidaturi în 2020, Paschal Donohoe a contribuit la calmarea tensiunilor puternice care subminau Eurogrupul între ţările aşa-zise "frugale" din nordul Europei şi statele cunoscute ca fiind mai cheltuitoare din sud.

"Este o mare onoare să servesc în calitate de preşedinte al Eurogrup şi sunt recunoscător colegilor mei miniştri că-mi încredinţează preşedinţia discuţiilor noastre pentru un al doilea mandat", a declarat el după reconfirmarea în funcţie.

"Am fost şi voi continua să fiu un intermediar onest în negocierile noastre, veghind să se ţină seama de toate vocile şi poziţiile", a adăugat Donohoe.

Eurogrup a fost creat în 1998. Primul său preşedinte permanent, din 2005 până în 2013, a fost luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care a prezidat apoi Comisia Europeană din 2014 până în 2019. Până atunci funcţia fusese ocupată prin rotaţie. I-a succedat olandezul Jeroen Dijsselbloem, apoi portughezul Mario Centeno, acesta fiind urmat de Donohoe.

Croaţia ar urma să se alăture zonei euro de la 1 ianuarie pentru a devenit al 20-lea membru al Eurogrup, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218