REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Isabel Schnabel: BCE se aşteaptă să majoreze dobânzile după încheierea achiziţiilor de active, în T3

Isabel Schnabel: BCE se aşteaptă să majoreze dobânzile după încheierea achiziţiilor de active, în T3

Replica API 4 aprilie 2022 | 00:00 362

Banca Centrală Europeană intenţionează să majoreze dobânzile după un timp de la încheierea programului de achiziţionare de active, în trimestrul trei din 2022, a afirmat Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Achiziţiile nete de active vor fi încheiate în trimestrul trei din 2022, atât timp cât datele sprijină aşteptările că perspectiva inflaţiei pe termen mediu nu se va atenua, a explicat oficialul BCE responsabil cu operaţiunile de piaţă.

"Vom majora dobânzile după o perioadă de timp, în urma datelor primite", a declarat Schnabel la un eveniment în Cernobbio, nordul Italiei.

Conform datelor preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins nivelul record de 7,5% în martie, de la 5,9% în februarie, în timp ce analiştii estimau un nivel de 6,7% pentru luna trecută. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

"Viteza normalizării va depinde de efectele economice negative ale războiului, de severitatea şocului inflaţionist şi de persistenţa sa", a afirmat Schnabel.

Accelerarea creşterii preţurilor este o problemă pentru marile bănci centrale.

BCE are ca obiectiv să asigure stabilitatea preţurilor, astfel încât ar trebui să prioritizeze acest aspect, pe fondului nivelului ridicat al inflaţiei, în timp ce guvernele ar putea sprijini creşterea economică prin măsuri fiscale ţintite, evitând politicile expansioniste care ar complica obiectivul BCE, a explicat Schnabel.

Oficialul a adăugat: "O bancă centrală care este percepută ca fiind determinată să-şi protejeze mandatul poate ţine sub control inflaţia la un cost economic mai scăzut".

Atât Rezerva Federală a SUA (Fed) cât şi Banca Angliei (BoE) au început înăsprirea politicii monetare.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis la şedinţa de politică monetară din 10 martie că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Următoarea reuniune a BCE este programată în 14 aprilie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212