Istoria unui faliment penal. Condemar SA, una din cele mai mari fabrici de pește din țară, a murit
Istoria unui faliment penal. Condemar SA, una din cele mai mari fabrici de pește din țară, a murit
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCondemar SA, odinioară una din cele mai mari fabrici de pește din țară, a încetat să mai existe, după ce Tribunalul Constanța a dispus pe 22 septembrie 2023 deschiderea procedurii simplificate a insolvenței. Povestea Condemar este similară tuturor privatizărilor păguboase de pe după 1989 și constă în devalizarea unei companii de stat în folosul unor oportuniști deveniți apoi respectabili oameni din afaceri, milionari din bani furați.
Tribunalul Constanța a încheiat pe 22 septembrie 2023 o formalitate în procesul inevitabil de desființare a Condemar SA, una dintre cele mai vechi și mai cunoscute firme de la malul mării.
”Admite cererea formulată de debitoarea CONDEMAR S.A., reprezentată prin lichidator DĂSCĂLESCU & CO S.P.R.L., în temeiul art. 71 alin. 1 coroborat cu art. 38 alin 2 lit. d) din Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă: Dispune deschiderea procedurii simplificate a insolvenței față de debitoarea CONDEMAR S.A”, arată instanța. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 29 ianuarie 2024.
În vremurile sale de glorie, Condemar era una dintre cele mai mari fabrici de pește din România, țară în care industria de pescuit era extrem de puternică și alimenta nu mai puțin de 35 de fabrici de profil. În timpurile noastre, firma înființată în 1991 nu a mai desfășurat niciun fel de activitate din 2016, când raporta cifră de afaceri 0 și pierderi de 3.000 lei, fără niciun angajat, precum și cu datorii de 706.721 lei. La acea dată, Condemar SA mai deținea active în valoare de 2.464.484 lei.
Condemar SA devine societate cu acțiuni la purtător, pentru ca devalizatorii săi să-și șteargă urmele
O dovadă extrem de transparentă a faptului că patronii Condemar SA au urmărit exclusiv jefuirea fostei fabrici de pește este și faptul că au decis încă din 2001 să transforme firma într-una cu acțiuni la purtător. Practic, proprietarii firmei deveneau anonimi, o modalitate prin care cei care au distrus Condemar SA și-au putut șterge urmele.
Buksz, printre patronii Condemar
Înainte de trecerea la acțiuni la purtător, Condemar SA avea ca acționari câteva personaje extrem de interesante: Valentin Buksz, Ioana Pâslaru, Vanda Barbu, Maria Nistor, Silvia Bidoaie și Elena Monica Ștefan. Prin decizia din ianuarie 2001, societatea era deținută în proporție de 60% de o listă de persoane fizice, restul de 40% revenindu-i lui Valentin Buksz; ulterior, și Buksz și-a anonimizat deținerea, iar Condemar SA a ajuns să fie proprietatea integrală a unor ”fantome”. În prezent, la data desființării sale, Condemar SA este administrată de un oarecare Dan Sergiu Enăchescu, un tânăr din București fără nicio legătură cu afacerea din Constanța.
Patron de la Condemar SA, fost șef penal al Agenției Naționale de Pescuit
Revenind la numele acționarilor dinainte de 2001, Silvia Bidoaie și Elena Monica Ștefan apar și ulterior în afacerile Condemar SA, ca administratore responsabile de înstrăinarea activelor societății. În plus, Elena Monica Ștefan a fost și contabila Marea Neagră SA, altă mare firmă de stat din industria pescuitului, strâns legată și de Condemar SA.
Cel mai interesant acționar e însă Valentin Buksz, care a fost președintele Companiei Naționale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) în perioada 2003-2005, iar apoi șeful Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură din perioada Guvernului Boc.
Mandatele de șef al industriei peștelui din România au fost însoțite și de controverse penale, după ce s-a descoperit că oferea contractele din bani publici ai agenției pe care o conducea unui nepot de-al său. Ulterior, Valentin Buksz a devenit om de afaceri, tot în domeniul piscicol: și-a deschis firmele Păstravăria Arinul SRL și Conceta Silva Energy SRL în Schitu- Costinești, Conceta Silva SRL în Techirghiol și Conceta Silva Fish SRL în Voluntari, dar și Piața de Pește Delfinul din București.
De altfel, societatea Păstrăvăria Arinul SRL are, de câțiva ani cifra de afaceri și profitul 0, iar anul trecut avea datorii de peste 200.000 lei. Nici celelalte firme din Costinești și Techirghiol nu strălucesc. La fel ca și Păstrăvăria Arinul, și aceste Conceta Silva SRL, cu sediul în Techirghiol, Conceta Silva Energy SRL, cu sediul în Schitu și Conceta Silva Fish SRL cu sediul în Voluntari au cifra de afaceri și profitul 0 de ani buni.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.