REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Istorisirile poliţiştilor din prima linie, la Constanţa! Se doreşte întărirea autorităţii oamenilor legii!

Istorisirile poliţiştilor din prima linie, la Constanţa! Se doreşte întărirea autorităţii oamenilor legii!

Replica API 7 noiembrie 2017 | 11:14 491

Conferinţă de presă la Rutieră, cu invitat surpriză!

Conferinţă de presă la Rutieră, cu invitat surpriză!

Autoritatea oamenilor legii este de multe ori știrbită de indivizii care nu dau nici doi bani pe lege și pe respectarea ei. Astfel, se nasc situațiile în care polițiștii ajung să fie agresați sau să nu poată acționa întrucât legea nu le permite, așa cum sunt și cazurile celor care dau petreceri în locuințe și vecinii fac reclamații. Prin urmare, o serie de propuneri legislative se află în dezbatere publică, fiind vorba de întărirea autorității polițistului, prin transparență. Cum cazurile de ultraj nu lipsesc nici de la malul mării, a avut loc o conferință de presă pe această temă, luni, 6 noiembrie, la care a participat și fostul șef al IPJ, actual pensionar, Adrian Rapotan. Prezenți au fost și Constantin Dancu, șeful IPJ Constanța, George Munteanu, adjunctul Poliției Municipiului Constanța și Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier.

Modificările propuse de către ministrul Carmen Dan au rolul de a întări autoritatea polițistului, nu prin forță, ci prin transparență, după cum susține MAI. Și aici este vorba despre locatarii care dau muzica la volum mare, care s-ar putea alege acum cu dosare penale, dar și despre situațiile în care polițiștii acționează, iar persoanele de pe margine se bagă, pe modelul: „Lăsați-l, ce aveți cu el”.

Un exemplu este legat de un polițist constănțean care relata cum nu are autoritate în fața celor care fac petreceri la domiciliu, iar vecinii fac reclamație. El preciza că legea nu-i permite să intre peste om în casă și tot ce putea face în astfel de condiții era să se roage ca proprietarul locuinței să fie urmărit național/internațional. O problemă este considerată și intervenția oamenilor de pe margine, atunci când omul legii acționează.

”În cadrul acestei întâlniri ne-am propus să vorbim despre o serie de propuneri din cadrul proiectului de lege pentru întărirea autorității polițistului, autoritate de care polițiștii au mare nevoie în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului, ca atunci când ne solicitați ajutorul să nu stăm neputincioși în fața ușii locatarului care tulbură ordinea și liniștea publică, pentru că o simplă sancțiune contravențională s-ar putea dovedi ineficientă. Alături de mine am un oaspete special, cu o vastă experiență în ceea ce privește munca de Poliție, Adrian Rapotan”, a declarat Constantin Dancu, șeful IPJ Constanța. Menționăm că la conferință au participat și polițiști din cadrul structura de Ordine și Siguranță Publică.

”Proiectul Ministerului vizează introducerea unor noi articole în 3 legi, și anume legea nr. 61/1991 privind unele norme de conviețuire socială, legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și legea privind organizarea și funcționarea Poliției Frontieră, capitol la care nu vom insita, îi vom lăsa pe colegii de la Poliția de Frontieră. Modificările care se propun acum sunt pentru a prezenta drepturile și obligațiile pe care le au polițiștii în anumite situații, la fel și persoanele.

Atât timp cât aceste reguli sunt incluse într-un document cu caracter intern, ele nu sunt opozabile cetățeanului și acesta oricând se poate prevala de faptul că nu cunoaște aceste reguli. Însă, în momentul în care ele vor fi parte din componenta unui act normativ și vor fi publicate în Monitorul Oficial, ele vor fi la îndemâna cetățeanului, Noi, polițiștii, cosiderăm că sunt măsuri de bun augur, că era timpul și pentru o astfel de schimbare și sperăm că activitatea Poliției, în relația directă cu cetățeanul, va fi mult mai normală, civilizată și mai simplă”, a adăugat și Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Constanța.

Rapotan: ”În cazul Boureanu am văzut mulți oameni, și cu funcții în Parlament, care spuneau că polițistul nu avea dreptul să...”

Se pare că una dintre cele mai importante modificări propuse se referă la situația în care, spre exemplu, un polițist intervine la o sesizare făcută de către locatarii unui bloc, nemulțumiți fiind de zgomotul dintr-un apartament care ar putea proveni dintr-un conflict conjugal sau de la o petrecere sau de la lucrări de amenajare la ore nepotrivite, iar acum polițiștii au dreptul de a avertiza sau sancționa persoana vinovată de încălcarea liniștii. Modificarea substanțială este că, la următoarea sesizare, deja persoana vinovată a încălcat o prevedere penală și a săvârșit o infracțiune.

Dacă refuză să înceteze activitatea sau dacă o reia după plecarea polițiștilor, atunci reprezintă o infracțiune, ceea ce până acum nu era, și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni, la 2 ani. ”Mult prea mediatizatul caz Boureanu, cu polițistul rutier. Am văzut foarte mulți formatori de opinie, oameni respectabili, cu funcții și în Parlament, care au spus că polițistul nu avea nici un drept să-l legitimeze pe Boureanu, pentru că stătea în partea dreaptă a autoturismului. În contextul în care el își făcea datoria și îl legitima pe conducătorul auto care nu avea nici o problemă, Boureanu a tot adus o serie de jigniri. Prin urmare, polițistul avea tot dreptul să-l legitimeze. Important este că se creează premisele unui act normativ. Nu se oferă niște drepturi în plus polițistului, ci este un act normativ care completează niște acte care sunt puțin depășite la acest moment”, a spus Adrian Rapotan, fostul șef al IPJ Constanța (pensionar).

Amenzi mai mari pentru cei care refuză se legitimeze! Munteanu: ”Somațiile sunt importante!”

Menționăm că sancțiunea pentru refuzul de stabilire a identității a crescut de la 500, la 1.500 de lei. ”Acum încercăm să incriminăm tulburarea ordinii și liniștii publice într-o zonă locuibilă. Este un prim pas, eu interpretez actul normativ ca pe o mare reușită, mai ales că aici e vorba și despre dreptul la proprietate. Odată ce contravenționalul se mută în penal, cum e aici cu tulburarea ordinii și liniștii publice de la al doilea act constatat, este un pas, o reușită. Mă bucur că a intrat și o modificare, care a fost trecută cu vederea.

Și mă refer la somații. Ați văzut că nu sunt multe lucruri care fac diferența. Poate cu excepția unei mai bune dotări, prezența vestelor antiglonț. Din punct de vedere legislativ, nu cred că trecut neobservată instituția somației, adică solicitarea adresată verbal, pe înțelesul tututor, pe un ton corespunzător, de a înceta o anumită activitate sau de a urma anumite ordine. Știm cu toții somațiile de tip: freeze! Show me your hands.

Văd că se urmărește și introducerea în legislație și mizez și pe efectul creator al cuvântului. Cred că va conta mult și somația, în sensul că poate deseori cetățeanul s-a apărat că nu cunoștea legile în domeniul în care i s-a cerut să facă ceva. Iar dacă se vor reglemanta și tehnic o serie de somații și cred că se va ajunge la nivelul ăsta, cetățeanul când le va auzi, nu îi rămâne decât să se conformeze”, a declarat George Munteanu, adjunctul Poliției Municipiului Constanța.

Poveștile polițiștilor din prima linie: agresați de ”smardoi!”

Revenind la situațiile oamenilor legii, în care autoritatea le este pusă la îndoială de lege, precizăm că în Constanța au avut loc multe cazuri de ultraj, care au constat în amenințări chiar și în mediul online, mașini incendiate, agresiuni etc. Spre exemplu, poliţistul de proximitate Ali Tanior, a intervenit, în 2012, la Cumpăna, pentru îmobilizarea unui individ recalcitrant, iar cel din urmă l-a lovit cu o bucată de geam peste braț, astfel încât omul legii a fost la un pas de a-și pierde mâna. Amintim și faptul că un om al legii din Ostrov a ajuns la spital întrucât a fost lovit de un autoturism, în timp ce se afla la serviciu. Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 9 spre 10 septembrie, în jurul orei 20.30, un autovehicul a fost tras pe dreapta în vederea efectuării unui control specific. Numai că şoferul, care, potrivit informaţiilor noastre, s-ar fi aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, ar fi refuzat să coopereze.

Mai mult decât atât, acesta a accelerat şi l-a accidentat pe poliţist, după care a plecat de la faţa locului. Victima a fost transportată la spital, având un membru inferior fracturat. Totodată, în noaptea de 15 spre 16.02.2016, Eugen Batală i-a ameninţat cu acte de violenţă, inclusiv prin folosirea unui cuţit şi a unui pistol, pe un agent de poliţie din cadrul Secţiei 5 Poliţie Constanţa şi pe un jandarm din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa şi cu aceeaşi ocazie, i-a aplicat o lovitură la nivelul pieptului agentului de poliţie.

Tot cu ocazia intervenţiei, inculpatul i-a distrus agentului de poliţie pantoful de la piciorul drept şi epoletul de la umărul stâng. Echipajul de poliţie se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi intervenise la domiciliul inculpatului întrucât acesta producea zgomot. În noiembrie 2016, polițiștii au aplanat un conflict izbucnit în zona Pizza Extra Blatt și i-au condus la sediul Secţiei 3 Poliţie, în vederea luării de măsuri legale, pe Iulian Grigorenco, în vârstă de 31 de ani și Florin Petcu, în vârstă de 36 de ani, din municipiul Constanța.

Ulterior întocmirii actelor procedurale, cei doi bărbați au fost conduşi de polițiști spre ieșirea din I.P.J. Constanța, moment în care Vasilică Grigorenco (care ar fi patronul unui club de manele), în vârstă de 34 de ani, din Constanța, împreună cu ceilalți doi bărbați, au adresat injurii şi ameninţări cadrelor M.A.I. aflate la fața locului. Și, din păcate, acestea sunt doar câteva exemple din nefericitele cazuri de la Constanța. Și spuneam asta întrucât au fost înregistrate și spețe mai grave, cum a fost și la Murfatlar, atunci când un om al legii a fost târât cu mașina sau când polițiștii și-au găsit mașinile incendiate.

Liliana CHIRU

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ca si ordine publica este o.k ca este si Rapotan, ca si sclipire ceilalti!
0
0
singurul valabil acolo dl Rapotan, care a dus greul judetului timp de un deceniu, restul hahalere
1
4
Stati linistit la pensie domnule.Nu ati reusit cat ati fost in functie.Va rog sa ramaneti acasa
4
2
In politie au ajuns sefi, peste noapte si fara studii, ingineri, jandarmi, pilosi care mai ieri erau soferi ...
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102